RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

IRO en TRO één jaar later

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Weldra is het vermaledijde Vlaamse frequentieplan – voor het moment eventjes geschorst maar dat kan de pret niet drukken – een jaar in voege. Tijd om achterom te kijken en lokale radio’s te polsen of dat nieuwe plan voor hen de verhoopte verrijzenis inluidde. Vandaag laten we de enthousiaste radiomakers van I.R.O uit het West-Vlaamse Izegem aan het woord. Voor zij die I.R.O. niet kennen, proberen we in één zin het DNA van dit radiostation te vatten: tijdens de dagprogrammatie is er rock, alternatief, indie, hits en elektronische muziek en ’s avonds en in het weekend zijn er niche programma’s.

In het nieuwe frequentieplan kreeg de VZW achter IRO twee pakketten toegewezen. I.R.O. vond een plaatsje in Izegem (107.6 FM) en Roeselare (107.2 FM), terwijl zusterstation T.R.O. mocht uitzenden vanuit Oostkamp (105.7 FM) en Torhout (107.5 FM). “Met enige fierheid kan ik vertellen dat we bij de eersten waren om al onze vier frequenties op te starten”, glundert Maarten Veys, voorzitter van de beide zenders. “T.R.O. was met beide frequenties al op 1 januari 2018 in de ether, I.R.O. zond vanaf de eerste dag uit in Izegem en halfweg februari konden we ook Roeselare opstarten.”

Het plan van mediaminister Sven Gatz om te werken met clusters komt volgens Veys het zendcomfort zeker ten goede. “We zijn er goed op vooruit gegaan, de frequentie van Roeselare is een mooie toevoeging voor I.R.O. De frequentie van Oostkamp voor T.R.O. (105.7 FM) is echter wat beperkter. Onze collega’s van Radio Kompas zitten net naast ons op de band (105.8 FM) evenals Elisa FM vanuit Knokke. Dat is allemaal nogal kort op elkaar, soit… Onze frequentie in Torhout doet het wel behoorlijk goed en de combinatie van de twee bezorgt ons met T.R.O. een zeer aanvaardbaar zendgebied waar wij als klein project zeker tevreden mee zijn.”

Kosten beperken

En hoe zit het met de leefbaarheid in het nieuwe plan? “De inkomsten zitten op zich goed ook al hebben we echter een compleet andere visie op dat vlak dan de gemiddelde commerciële radio.  Zowel I.R.O. als T.R.O. worden gemaakt door een groep enthousiaste techneuten en radioliefhebbers. Langsgaan bij zelfstandigen en bedrijven om reclame te verkopen, is ons zwakke punt. Laat ons zeggen dat onze commerciële ingesteldheid en kunde op dat vlak  te kort schiet. Uiteraard draaien wij reclame voor enkele vaste adverteerders, maar dit is slechts een minderheid van onze inkomsten”, vertelt Veys zonder blozen.

Toch stelt die niet-commerciële insteek geen probleem want winst maken is niet de drijfveer van deze lokale radio.  Rondkomen met de vaste kosten en kunnen investeren in degelijk materiaal is voor hen immers voldoende. Die visie vertaalt zich ook in de dagelijkse exploitatie van het station. Ze bouwen alles zelf, proberen de kosten zo laag mogelijk te houden en organiseren evenementen waar ze inkomsten mee binnenhalen.

Jong en eigenwijs

“Met onze VZW organiseren we enkele events per jaar en bieden onze technische diensten aan, zelfs aan concullega’s. Live uitzendingen op verplaatsing, met een eigen mobiele studio, vormen ook een belangrijke bron van inkomsten. Samen met het aanbieden van streaming en netwerk connectiviteit halen we de druk weg van het ‘moeten’ ophalen van reclame. Hierdoor komen we ook niet echt in het vaarwater van andere stations op de reclamemarkt”.

Die strategische keuze heeft volgens Veys nog een ander effect: “Van concurrentie met de netwerken is geen sprake; we hebben een zeer goede verstandhouding met alle spelers in onze regio zoals VBRO, WRadio, FM Gold en Kompas.  Ook wat ons format betreft, ligt onze stijl ver genoeg van de andere lokale en commerciële spelers. Met I.R.O. en T.R.O. hanteren we een format gelegen tussen Radio 1 en StuBru:  jong en een beetje eigenwijs met heel veel oog en oor naar nieuw jong werk. Iets wat voor ons zeer goed werkt, dat merken we aan de dagelijkse reacties die we binnen krijgen via mail en sociale media. We worden zeer goed beluisterd wat natuurlijk voor een radiomaker het doel is.”

Met zendertjes sleuren

Alles rozengeur en maneschijn? “De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het nieuwe frequentie plan voor een lastige periode heeft gezorgd. De laatste jaren waren zwaar voor een vrijwilligersteam zoals dat van I.R.O. De aanloop naar het frequentieplan heeft veel tijd opgeslorpt: opvolgen van de regelgeving, advies inwinnen, analyseren, heel veel tijd is er gekropen in het schrijven van de dossiers, vergaderen met de collega’s al was dat gelukkig het meest aangename”, glimlacht de radiobaas.

“Maar de spanning van de te lang gelopen erkenningsgronde – gaan we het wel halen? – en de te korte opstarttijd eenmaal de frequenties erkend,  ging allemaal ten koste van het radiomaken zelf. Gelukkig is dit nu allemaal achter de rug en staan we weer in onze studio’s om te doen wat we het liefste doen: radio maken. Ik ben zeer trots op wat we gerealiseerd hebben”.

Eén anekdote zal Maarten nog jaren bijblijven. Op de laatste dag van 2017 zat de radiobaas niet rond de kerstboom bij de pakjes of bij vrienden bubbels te drinken. Neen, de voorzitter was met zendertjes aan het sleuren “en voor een techneut met een radiohart was dat de meest machtige Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag ooit!”

“Mooi klankje op FM”

Maar het werd al snel bittere ernst want er moest gewerkt worden dit jaar. “We bouwden en verbouwden audio codecs, maakten eigen software voor de RDS aansturing, de studio werd helemaal vernieuwd met AVT codecs voor VOIP in combinatie met een asterisk centrale, alle audio in de studio werd over een Dante netwerk gestuurd, de mengtafel werd vervangen door een Studer digitale tafel, we bouwden een mobiele studio met low latency streaming over 4G (verschillende sim kaarten gebundeld), we vervingen antennes en coax kabels, installeerden nieuwe zenders van BW Broadcast en trakteerden ons op een nieuwe sound na de afregeling van de Ariane Encore AGC levelers en Orban soundprocessors. Ons klankje op FM mag er wel wezen en dat allemaal zonder externe partijen.”

Afgelopen maand lanceerde IRO een nieuwe logo en vernieuwde website, eveneens volledig in eigen huis gemaakt.

Fier op zijn team

Naast deze technische realisaties, kan I.R.O. met voldoening terugblikken op een ganse rist evenementen en live-uitzendingen. Zo waren ze het afgelopen jaar aanwezig op verschillende rallywedstrijden (TBR Roeselare, Staden, Omloop van Vlaanderen) telkens met meerdere vliegende reporters voor live verslaggeving naar de mobiele studio. De krachttoer van 2018 blijft evenwel ‘Land of Live’ in Torhout.

“Voor dit festival verzorgden we live-uitzendingen op T.R.O. vanaf alle vijf de podia. Hiervoor bouwden we een Dante netwerk over het ganse festivalterrein. In totaal werkten we vijf volle dagen aan de opbouw, trokken in totaal 3 kilometer utp kabel, installeerden 14 layer3 switches met 6 Vlan’s en 4 Routers, monteerden 9 camera’s, 18 Wifi Dual Radio Wifi AP’s, twee straalverbindingen op 5 GHz en 17 toegangspunten voor Bancontact. Resultaat: een machtige live uitzending, een bereik van 42.000 mensen op Facebook op tien uur uitzending, een zeer tevreden organisator en 6.000 gelukkige bezoekers !”

Iemand die na het lezen van dit artikel nog twijfelt dat Maarten Veys één van die tientallen (nog) gepassioneerde radiobonzen is, die ervoor zorgt dat lokale radio niet doodbloedt in Vlaanderen? Een gemotiveerde voorzitter, fier op zijn team, trots op zijn radio. “Op naar een gezellige eindejaarprogrammatie, met tal van extra live radio specials, de Rock Top 100 en The Ultimate Launch”, besluit Veys. (DM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
10 mei 2020 - 22:34 22:34

Bij Musica FM is intussen ook de Kortrijkse frequentie 105.3 opgestart met ook de programma’s van
“The Music Is Yours” van IRO en TRO en is in Menen met storing van naburige zenders te ontvangen.

Johan
Johan
4 mei 2020 - 21:14 21:14

Musica FM uit Menen op 107.1 zendt nu de programma’s uit van “The Music Is Yours” van IRO en TRO met eigen jingles van Musica. Vorige week was er nog een oldies-format te horen. De zender is nu ook beter en sterker te ontvangen in en rond Menen, maar de klank kan nog beter.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx