26 frequenties wel of niet beschikbaar? Minister legt uit waarom ze dat niet zijn

Leestijd: 3 minuten

Afgelopen donderdag 18 januari ging het weer heel even over radio in de Commissie Media van het Vlaams parlement. Er was vooral de actuele vraag van Karin Brouwers (CD&V) over ‘de 26 verdwenen frequenties’. Het doet ons genoegen dat de vraag gesteld werd, het bewijst dat de politica bij de les is (en RadioVisie leest?). Minder blij zijn we met het antwoord van minister Sven Gatz.

Dat komt erop neer dat er een nota wordt gemaakt om uit te leggen waarom ze niet kunnen worden gebruikt. Hij verwart het ter beschikking stellen van restfrequenties met een zero base benadering. Dat is letterlijk van nul beginnen en iederéén een andere plaats geven. ‘De 26’ zijn frequenties die in de database van het BIPT zitten en waartegen de Franse Gemeenschap geen bezwaar heeft. Ook werden ze reeds met het buitenland, zonder problemen, gecoördineerd. Het gaat bijgevolg om ongebruikte, goedgekeurde frequenties.


Lees verder onder de advertentie


Te lage vermogens?

De minister van media verdedigde zich door te stellen dat enkele van die frequenties niet zijn opgenomen werden omdat er met een te laag vermogen uitgezonden zou moeten worden. Interessant. We gaan even door op de ingeslagen weg. In Torhout werd een frequentie aanbesteed met… 8 Watt vermogen, in Antwerpen eentje van 10 Watt. Tussen de gewraakte ’26’ zitten frequenties waar veel meer mag. Dat weten we, want we kennen immers alle vermogens.

Belgocontrol zou bezwaar maken tegen één frequentie. Dat gaat over de 107.7 FM in Zaventem die vroeger in handen was van Radio Saventas. Die ligt inderdaad dicht bij de luchtvaartband. Maar met filters is er toch niet echt een probleem. Wellicht heeft de vroegere lokale omroep het er ooit te bont gemaakt.

Er bestaat zoiets als de ITU-norm

Er zouden bij ‘de 26’ ook frequenties zijn die uit strategische overwegingen geweerd werden om andere Vlaamse frequenties te beschermen. Merkwaardig. Er bestaat een ITU-norm voor het inplannen van frequenties. Kortom, een frequentie voldoet wel of niet aan de norm. Wordt ze goed bevonden, dan kan ze worden gebruikt. Met de bescherming waar de minister mee… schermt, is er sprake van georganiseerde overbescherming. Dat kan natuurlijk niet volgens de ITU-normen. Bovendien vervallen de rechten als frequenties niet gebruikt worden. Benieuwd hoe men dat op papier gaat zetten.

En tenslotte schijnen er ongebruikte frequenties te zijn die toebehoren aan de Duitstalige Gemeenschap en aan buitenlandse strijdkrachten. De Europese richtlijn stelt duidelijk dat je frequenties niet ongebruikt mag laten. Dus zullen deze zendgemachtigden toch ‘hun’ frequenties moeten gebruiken of opnieuw ter beschikking stellen aan de Vlaamse overheid. Met een beetje welwillendheid is dat trouwens helemaal niet uitgesloten. De Antwerpse frequentie van de Duitstalige Gemeenschap is nog nooit gebruikt. 

Wachten op de Derde Wereldoorlog?

AFN staakt langzamerhand overal in Europa zijn FM-uitzendingen. Weldra zal ook Vlaanderen aan de beurt zijn. Als de Derde Wereldoorlog uitbreekt kan de 101.8 FM direct opnieuw ter beschikkeng gesteld worden van de Amerikanen of de NAVO of wie dan ook. Gewoon eens vragen. Het antwoord zou best wel eens positief kunnen zijn. ‘Nee heb je en ja kun je krijgen’.Overigens is ook hier alweer een juridische fout gemaakt. De Europese richtlijn stelt zonder omwegen dat alle beschikbare frequenties in een bevraging dienen te worden gestopt en dat iedereen daar dan zijn zegje over mag doen. Dat is niet gebeurd. Bovendien moet de overheid daarna, indien men niet wil aanbesteden, bewijzen dat het algemeen belang geschonden zou zijn of dat het technisch niet mogelijk is. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Hoewel het er op lijkt dat ‘de 26’ zo snel mogelijk vergeten moeten worden, kan minister Gatz de sector alsnog overtuigen van zijn goede bedoelingen. Dat heeft hij bij herhaling duidelijk maakt.

(In de marge ook even meegeven dat het BIPT gaat controleren op de gebruikte  zendvermogens voor 1 april. Daarna volgen toetsen over de inhoud van de erkende dossiers.)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Gatz duwde bilaterale akkoorden door de marathon Is er peis en vree tussen de drie gemeens... De marathon van de Vlaamse regering is voorbij: er werden 180 agendapunten afgewerkt in twintig uur. Om 06:18 zaterdagmorgen tweette (hoe anders in deze tijd?) Vlaams minister-pres...
Feiten achter de feiten Een blik achter recente beslissingen Een maand na de beslissing Op 11 juni 2018 sprak de Algemene Kamer van de Vlaamse Regulator Media zich uit over de klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM ...
Het Avondblad van 18 juli (video) TOPradio mag niet, tv-kijker wil niet meer en Felix moch... TOPradio: zendvergunning verplaatsing geweigerd Op 28 mei 2018 ontving de VRM een aanvraag van de nv CFM (TOPradio), tot het bekomen van een zendvergunning voor Sint-Gillis-Waas...
VRM legt kleine bom onder lokaal radiodecreet Staat de deur nu open voor ‘familiale ketenr... Rechtstreekse bindingen Zoals u gisteren hier al kon lezen heeft de Vlaamse Regulator voor de Media een klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM Goud Plus a...
Waarschuwing voor Stadsradio Vlaanderen Twee maanden om nog veel puntjes op de i te zetten Stadsradio Vlaanderen krijgt twee maanden de tijd om zich in regel te stellen met het mediadecreet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) gaf de vierde netwerkradio een waarschu...
Geen tijdelijke licentie voor DAB+ MCE Outside wou noodsysteem festivalradio testen Evenementenradio De mobiele faciliteiten voor Pukkelpop FM, Dreamvilleradio @ Tomorrowland, beide powered by Studio Brussel, Bier FM @Bierfeesten, Radio Tom Boonen@cyclecross To...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec

Eén gedachte over “26 frequenties wel of niet beschikbaar?

  • ma 22 jan 2018 om 17:10
    Permalink

    Heb zelf een paar jaar bij Saventas gezeten, toen stond er een tijdje een stoveke van 300w. heeft niet erg lang geduurd. Maar met een caviteit ertussen kan je daar makkelijk een paar 100w op stoken zonder enige kans op storing.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *