26 frequenties wel of niet beschikbaar? Minister legt uit waarom ze dat niet zijn

Leestijd: 3 minuten

Afgelopen donderdag 18 januari ging het weer heel even over radio in de Commissie Media van het Vlaams parlement. Er was vooral de actuele vraag van Karin Brouwers (CD&V) over ‘de 26 verdwenen frequenties’. Het doet ons genoegen dat de vraag gesteld werd, het bewijst dat de politica bij de les is (en RadioVisie leest?). Minder blij zijn we met het antwoord van minister Sven Gatz.

Dat komt erop neer dat er een nota wordt gemaakt om uit te leggen waarom ze niet kunnen worden gebruikt. Hij verwart het ter beschikking stellen van restfrequenties met een zero base benadering. Dat is letterlijk van nul beginnen en iederéén een andere plaats geven. ‘De 26’ zijn frequenties die in de database van het BIPT zitten en waartegen de Franse Gemeenschap geen bezwaar heeft. Ook werden ze reeds met het buitenland, zonder problemen, gecoördineerd. Het gaat bijgevolg om ongebruikte, goedgekeurde frequenties.

Te lage vermogens?

De minister van media verdedigde zich door te stellen dat enkele van die frequenties niet zijn opgenomen werden omdat er met een te laag vermogen uitgezonden zou moeten worden. Interessant. We gaan even door op de ingeslagen weg. In Torhout werd een frequentie aanbesteed met… 8 Watt vermogen, in Antwerpen eentje van 10 Watt. Tussen de gewraakte ’26’ zitten frequenties waar veel meer mag. Dat weten we, want we kennen immers alle vermogens.

Belgocontrol zou bezwaar maken tegen één frequentie. Dat gaat over de 107.7 FM in Zaventem die vroeger in handen was van Radio Saventas. Die ligt inderdaad dicht bij de luchtvaartband. Maar met filters is er toch niet echt een probleem. Wellicht heeft de vroegere lokale omroep het er ooit te bont gemaakt.

Er bestaat zoiets als de ITU-norm

Er zouden bij ‘de 26’ ook frequenties zijn die uit strategische overwegingen geweerd werden om andere Vlaamse frequenties te beschermen. Merkwaardig. Er bestaat een ITU-norm voor het inplannen van frequenties. Kortom, een frequentie voldoet wel of niet aan de norm. Wordt ze goed bevonden, dan kan ze worden gebruikt. Met de bescherming waar de minister mee… schermt, is er sprake van georganiseerde overbescherming. Dat kan natuurlijk niet volgens de ITU-normen. Bovendien vervallen de rechten als frequenties niet gebruikt worden. Benieuwd hoe men dat op papier gaat zetten.

En tenslotte schijnen er ongebruikte frequenties te zijn die toebehoren aan de Duitstalige Gemeenschap en aan buitenlandse strijdkrachten. De Europese richtlijn stelt duidelijk dat je frequenties niet ongebruikt mag laten. Dus zullen deze zendgemachtigden toch ‘hun’ frequenties moeten gebruiken of opnieuw ter beschikking stellen aan de Vlaamse overheid. Met een beetje welwillendheid is dat trouwens helemaal niet uitgesloten. De Antwerpse frequentie van de Duitstalige Gemeenschap is nog nooit gebruikt. 

Wachten op de Derde Wereldoorlog?

AFN staakt langzamerhand overal in Europa zijn FM-uitzendingen. Weldra zal ook Vlaanderen aan de beurt zijn. Als de Derde Wereldoorlog uitbreekt kan de 101.8 FM direct opnieuw ter beschikkeng gesteld worden van de Amerikanen of de NAVO of wie dan ook. Gewoon eens vragen. Het antwoord zou best wel eens positief kunnen zijn. ‘Nee heb je en ja kun je krijgen’.

Overigens is ook hier alweer een juridische fout gemaakt. De Europese richtlijn stelt zonder omwegen dat alle beschikbare frequenties in een bevraging dienen te worden gestopt en dat iedereen daar dan zijn zegje over mag doen. Dat is niet gebeurd. Bovendien moet de overheid daarna, indien men niet wil aanbesteden, bewijzen dat het algemeen belang geschonden zou zijn of dat het technisch niet mogelijk is. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Hoewel het er op lijkt dat ‘de 26’ zo snel mogelijk vergeten moeten worden, kan minister Gatz de sector alsnog overtuigen van zijn goede bedoelingen. Dat heeft hij bij herhaling duidelijk maakt.

(In de marge ook even meegeven dat het BIPT gaat controleren op de gebruikte  zendvermogens voor 1 april. Daarna volgen toetsen over de inhoud van de erkende dossiers.)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale radio, kneusje van de DAB+-klas? Persberichten VRRO en Sven Gatz (inclusief onderti... De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), voelen zich in de kou gezet door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om d...
Het Radioblad: 17 maart (weekend) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te ... Voorlopige pauze bij RVS De Raad van State zal de procedures van Radio Maria, Club FM en Familyradio wegens het mislopen van een erkenning als netwerkradio, niet in hoogdringendhe...
RadioVisie sprak met Wilfried Vandaele Media- en cultuurwatcher van de N-VA De tijd is nog niet rijp om SBS, nu een onderdeel van Telenet, over hun radiolicentie te benaderen. We probeerden het, maar raakten niet ver. Toch wordt er al stevig gebrainstormd ...
S-radio: is dat nu van Telenet en/of Mediahuis? Kaartjes gewijzigde mediaconcentratie zorg... De overname van De Vijver Media, de holding boven de SBS-televisiezenders Vier, Vijf en Zes en het productiehuis Woestijnvis, door Telenet, zorgde afgelopen week toch ook voor een ...
TOPradio likt de wonden, Hit! nog niet uit de ether Bruno Heyndrickx (TOPradio): “Door de ... Met de switch van netwerkradiopakket 3 van Hit! naar TOPradio was RadioVisie er onmiddellijk op gebrand om verliezer en winnaar aan het woord te laten. Marc Peersmans van Hit! heef...
TOPradio terug op FM: “We hadden dit niet verwacht” Radiostation hoopt in de loop van apri... Het al bij al snelle en verrassende besluit van Vlaams mediaminister Sven Gatz (Open VLD) om – na het intussen beruchte Hit-zonder-Flair-arrest – de kavel van netwerkradio 3 toe te...
Deel of print dit artikel
Amptec
Broadcast Partners
Amptec
TVV Sound
Spotlight

Eén gedachte over “26 frequenties wel of niet beschikbaar?

  • ma 22 jan 2018 om 17:10
    Permalink

    Heb zelf een paar jaar bij Saventas gezeten, toen stond er een tijdje een stoveke van 300w. heeft niet erg lang geduurd. Maar met een caviteit ertussen kan je daar makkelijk een paar 100w op stoken zonder enige kans op storing.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *