fbpx

26 frequenties wel of niet beschikbaar? Minister legt uit waarom ze dat niet zijn

Afgelopen donderdag 18 januari ging het weer heel even over radio in de Commissie Media van het Vlaams parlement. Er was vooral de actuele vraag van Karin Brouwers (CD&V) over ‘de 26 verdwenen frequenties’. Het doet ons genoegen dat de vraag gesteld werd, het bewijst dat de politica bij de les is (en RadioVisie leest?). Minder blij zijn we met het antwoord van minister Sven Gatz.

Dat komt erop neer dat er een nota wordt gemaakt om uit te leggen waarom ze niet kunnen worden gebruikt. Hij verwart het ter beschikking stellen van restfrequenties met een zero base benadering. Dat is letterlijk van nul beginnen en iederéén een andere plaats geven. ‘De 26’ zijn frequenties die in de database van het BIPT zitten en waartegen de Franse Gemeenschap geen bezwaar heeft. Ook werden ze reeds met het buitenland, zonder problemen, gecoördineerd. Het gaat bijgevolg om ongebruikte, goedgekeurde frequenties.


Lees verder onder de advertentie


Te lage vermogens?

De minister van media verdedigde zich door te stellen dat enkele van die frequenties niet zijn opgenomen werden omdat er met een te laag vermogen uitgezonden zou moeten worden. Interessant. We gaan even door op de ingeslagen weg. In Torhout werd een frequentie aanbesteed met… 8 Watt vermogen, in Antwerpen eentje van 10 Watt. Tussen de gewraakte ’26’ zitten frequenties waar veel meer mag. Dat weten we, want we kennen immers alle vermogens.

Belgocontrol zou bezwaar maken tegen één frequentie. Dat gaat over de 107.7 FM in Zaventem die vroeger in handen was van Radio Saventas. Die ligt inderdaad dicht bij de luchtvaartband. Maar met filters is er toch niet echt een probleem. Wellicht heeft de vroegere lokale omroep het er ooit te bont gemaakt.

Er bestaat zoiets als de ITU-norm

Er zouden bij ‘de 26’ ook frequenties zijn die uit strategische overwegingen geweerd werden om andere Vlaamse frequenties te beschermen. Merkwaardig. Er bestaat een ITU-norm voor het inplannen van frequenties. Kortom, een frequentie voldoet wel of niet aan de norm. Wordt ze goed bevonden, dan kan ze worden gebruikt. Met de bescherming waar de minister mee… schermt, is er sprake van georganiseerde overbescherming. Dat kan natuurlijk niet volgens de ITU-normen. Bovendien vervallen de rechten als frequenties niet gebruikt worden. Benieuwd hoe men dat op papier gaat zetten.

En tenslotte schijnen er ongebruikte frequenties te zijn die toebehoren aan de Duitstalige Gemeenschap en aan buitenlandse strijdkrachten. De Europese richtlijn stelt duidelijk dat je frequenties niet ongebruikt mag laten. Dus zullen deze zendgemachtigden toch ‘hun’ frequenties moeten gebruiken of opnieuw ter beschikking stellen aan de Vlaamse overheid. Met een beetje welwillendheid is dat trouwens helemaal niet uitgesloten. De Antwerpse frequentie van de Duitstalige Gemeenschap is nog nooit gebruikt. 

Wachten op de Derde Wereldoorlog?

AFN staakt langzamerhand overal in Europa zijn FM-uitzendingen. Weldra zal ook Vlaanderen aan de beurt zijn. Als de Derde Wereldoorlog uitbreekt kan de 101.8 FM direct opnieuw ter beschikkeng gesteld worden van de Amerikanen of de NAVO of wie dan ook. Gewoon eens vragen. Het antwoord zou best wel eens positief kunnen zijn. ‘Nee heb je en ja kun je krijgen’.Overigens is ook hier alweer een juridische fout gemaakt. De Europese richtlijn stelt zonder omwegen dat alle beschikbare frequenties in een bevraging dienen te worden gestopt en dat iedereen daar dan zijn zegje over mag doen. Dat is niet gebeurd. Bovendien moet de overheid daarna, indien men niet wil aanbesteden, bewijzen dat het algemeen belang geschonden zou zijn of dat het technisch niet mogelijk is. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Hoewel het er op lijkt dat ‘de 26’ zo snel mogelijk vergeten moeten worden, kan minister Gatz de sector alsnog overtuigen van zijn goede bedoelingen. Dat heeft hij bij herhaling duidelijk maakt.

(In de marge ook even meegeven dat het BIPT gaat controleren op de gebruikte  zendvermogens voor 1 april. Daarna volgen toetsen over de inhoud van de erkende dossiers.)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Commissie Media: Q & (niet echt een) A Sven Gatz weigert ‘om juridische redenen’  Opnieuw voorleggen Gisteren stelde mediacommissielid Karin Brouwers (CD&V) nog maar eens een vraag om uitleg aan minister...
Herstelbesluit: openbaar onderzoek moet opnieuw Malaise in radioland krijgt nieuw verlengstuk Het lijkt er sterk op dat een herstelbesluit voor het vernietigde frequentieplan opnieuw flinke vertraging zal oplopen. Het kab...
VRM: “Erkenningen zijn definitief” Klacht van Hit FM, Radio FG en Antwerpen FM naar prulle... Vernietigingsarrest of niet, de bestaande erkenningen en zendvergunningen bestaan nog altijd en ze zijn definitief voor zover er geen beroep werd ingesteld. Hiermee verwijst de ...
Verschilt de ‘energie’ in het radiobeleid? NRJ, VBRO en Stadsradio Vlaanderen ° Een verhaal over cowboys, indianen, en een ‘corrupte sheriff’ Een omroep voor de hele bevolking Het was zomer 2017, en het waren beslissende dagen voor netwerkradio in Vlaa...
Waalse storingen in het Vlaams parlement (video) Wilfried Van Daele stelt vraag waarvan an... Gisteren, donderdag 17 januari, werden opnieuw de Waalse storingen besproken in het Vlaams Parlement. Dat is niet voor de eerste keer. We moeten terug gaan naar begin jaren '90 om ...
Raken we uit het radiomoeras in 2019? Feiten, analyses en oplossingen Nu we aan het begin van een bijzonder jaar staan in de Vlaamse radiogeschiedenis leek het ons bijzonder nuttig om een juridische stand zaken op te maken. 2018 zal immers de geschie...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Erwin Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Erwin
Gast
Erwin

Heb zelf een paar jaar bij Saventas gezeten, toen stond er een tijdje een stoveke van 300w. heeft niet erg lang geduurd. Maar met een caviteit ertussen kan je daar makkelijk een paar 100w op stoken zonder enige kans op storing.

Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad op maandag (video)
Zwitserland: beroering rond ‘Billag’ (video)
Van wie krijgt de VRM een boete?
Storm treft Radio Bloemendaal
VRT, Medialaan en Mediahuis in één radioproject? (video)
Het niet gesproken Radioblad – weekend (video)
Sluiten