fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

De Playa Papers – 9 (audio)

Soms ligt een oplossing zo voor de hand dat je ze niet ziet. In onze zoektocht naar een nieuwe opnamestudio en opvolger voor Pierre was het niet anders. Eind 1975 was ik Walter Galle tegen het vege lijf gelopen. Tenminste, Walter mij komen opzoeken in Geluwe. Hij had een reeks naamjingles bij zich die hij voor Mi Amigo-deejays eigenhandig geproduceerd had. Hij wilde ze naar Playa de Aro brengen – je moet ergens op vakantie gaan – en wilde eerst mijn mening horen. Ik was aardig onder de indruk van de kwaliteit.

Walter beheerste feilloos een opnametechniek die ‘fasing’ heet. Je neemt daarbij, tegelijk, twee keer hetzelfde geluid opnieuw op. De twee opnames mogen evenwel niet helemaal synchroon lopen. Daardoor ontstaat een verschuiving van ‘fase’. Van voor naar achter en omgekeerd. Dat levert hele aparte resultaten op.

In de muziekwereld werd en wordt dit trucje wel vaker toegepast. Daarbij denken we spontaan aan Status Quo en ‘Pictures of a Mastick Man’ en The Doobie Brothers met ‘Listen to the music’. Voor zover ik toen wist was dit nooit eerder toegepast voor naamjingles. Ze kregen in ieder geval mijn zegen mee. Walter had zijn entree niet gemist.Het zesde zintuig

Eigenlijk waren we elkaar al veel eerder tegengekomen maar we hadden elkaar nooit echt gezien of gesproken. Walter kreeg de radiomicrobe al te pakken in 1968,  toen de beide zendschepen van Radio Caroline werden binnengesleept in de haven van Zaandam. Hij was er gaan fotograferen.

Sindsdien was hij overal opgedoken waar er ‘iets te doen’ was in verband met radio. Meetings, drive in shows, radiodagen, trips naar de zendschepen… Nog voor er sprake was van de Vereniging voor Vrije Radio, dweilden ook latere collega’s diezelfde plaatsen af.

Vergelijk het met wielersupporters die naar diverse grote koersen trekken. Ze zijn steeds op dezelfde plek maar alleen bij toeval ontmoeten ze elkaar ook echt. Zeker als er veel volk is. Het bleek algauw dat Walter en ikzelf vaak op dezelfde plaatsen waren opgedoken maar elkaar dus nooit hadden gezien. Geen nood, vanaf de eerste echte ontmoeting ontstond een band die steeds nauwer werd. Bovendien, en ik schreef het al eerder: ‘Radiomensen hebben een radar voor elkaar’.

JLB en Walter tijdens een optreden van de Free Radio Road Show in Dentergem (1976)

Het fenomeen ‘drive in show’

Walter had bovendien meer te bieden dan het kunnen maken van jingles. Zaken waarvoor ik hem bij de Vereniging Voor Vrij Radio best zou kunnen inzetten. In de tweede helft van de jaren zestig was het fenomeen ‘drive in show’ razend populair geworden in Nederland. Een soort mobiele studio werd in een grote zaal neergepoot, waarna de populairste hitmuziek de zaal werd ingeslingerd door bekende radiodeejays.

De Veronica Drive In Show was op korte tijd een monument geworden. Maar ook die van Radio Noordzee Internationaal en zelfs Radio Caroline waren aardig populair. In België was dat een stuk minder. De nationale omroep hield het nog steeds stijf, deftig en opvoedend. Een mobiele discotheek was er echt niet aan de orde. Twee Belgen hadden niettemin begrepen dat er net daar een gat in de markt zat.

Mike Verdrengh en Zaki maakten eind jaren zestig, begin jaren zeventig deel uit van de ‘popsectie’ van de BRT. Zij mochten enkele uren ‘moderne plaatjes’ presenteren op de radio in de beste Nederlandse deejay-traditie. Hun programma’s en zijzelf werden razend populair. Waarna Mike en Zaki met een gelijknamige mobiele show de boer op trokken.

Een unicum dat meer dan volle zalen trok. Gespeend met dezelfde ondernemingsdrang was Walter in 1972 gestart met de Free Radio Road Show. Een naam die bijzonder commercieel gekozen was en meteen ook twee van zijn passies in één enkele hobby samenbalde; radio én muziek. Neem daarbij dat ene Peter Vandam een tijdlang ‘draaide’ voor de Free Radio Road Show, dan moge het duidelijk zijn dat Walter uit het juiste hout was gesneden. Gezonden door de radiogoden dus.Puzzelstukjes vallen in elkaar

Peter Vandam had in 1972 in Wieze de eerste (en enige) Belgische Nationale deejay-wedstrijd gewonnen. Radio Veronica had mee helpen organiseren. De winnaar mocht er een gastprogramma maken. Maar zover is het nooit gekomen. De kersverse winnaar kwam in Nederland al heel snel terecht bij het pas heropgestartte Radio Caroline waar hij zichzelf Peter Brian noemde.

Om volledig te zijn moet ik ook nog vermelden dat Caroline toen eerst als Radio 199 uitzond. Maar die naam hield niet lang stand. Het station had ook al een eigen drive in show, Peter draaide er om de eindjes aan elkaar te knopen. Walter ging kijken… En een paar gesprekken later draaide Peter Brian ook voor de Free Radio Road Show. Inmiddels, we zijn in het najaar van 1975, was Peter bij Radio Mi Amigo terechtgekomen in Spanje…

Peter Brian, die later bekender zou worden als Peter Vandam, maakt zich klaar voor een optreden van de Caroline Drive In Show, in Merksplas in 1973.

Alle stukjes van de puzzel waren prima in elkaar gevallen. Walter had een mobiele studio waarmee je net zo goed een radioprogramma kan opnemen als met een vaste studio. Monteren, teksten inspreken was zijn hobby. En hij was bekend in Playa de Aro via zijn eerdere avonturen met Peter Vandam. Kon het nog mooier? Walter zou dus de nieuwe ‘verantwoordelijke’ worden voor de programma’s van de Vereniging voor Vrije Radio. Hij werd voorgesteld aan Joop Verhoof, die zonder morren zijn zegen gaf.

Verzoekjes voor vrije radio

De serie ‘De Geschiedenis van de zeezenders’ liep intussen nog vele weken door. Er was lang vooruit opgenomen en Pierre, met iets meer angst in het hart en veel meer beveiligingsmaatregelen, nam de resterende delen toch nog op in Sint-Amandsberg. Op 29 augustus 1976 zou de laatste aflevering worden uitgezonden.

Dat gaf ons de ruimte en de tijd om een nieuwe invulling te bedenken. Het zou ‘Verzoekjes Voor Vrije Radio’ gaan worden. De naam dekte de lading want luisteraars zouden hun favoriete programmafragmenten mogen aanvragen. Naar analogie met een muziekverzoekprogramma dus. Bovendien, als je van de programmanaam een letterwoord maakte, kwam je uit bij… VVVR.

Gevaarlijk doen, dat kregen we niet uit ons DNA.

° Volgende week zondag: aflevering 10

De Free Radio Road Show in actie. Walter Galle (opgeheven armen), en Filip Truwant (rechts)

TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
JLB gaat (soms) naar zee – 53

Een halve eeuw in radio Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om dit jaar Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 52 (video)

Het begon allemaal met een NSF-radio In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 51

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Zaterdag jongstleden kwam oud RadioVisie-collega Ron Schultz nog eens Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 50

With a little help from my friends Ik ben de voorbije dagen druk bezig geweest Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 49 (audio)

Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 47 (audio)

RADO - Wié, wàt en hoé? Niet te geloven waar een mens in z’n leven Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 46

RadioVisie bijna in beslag genomen De gedrukte RadioVisie, ik blader er nog af en toe Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 45 (audio)

BRT investeert (tijd) in landpiraat Als ik het afrond, dan ben ik ruim een halve Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, deejays, jingles, offshore
Seniorenfile richting Hoek van Hollland? (video)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 33 (video)

Het Avondblad van 31 augustus (audio & video)

Nostalgische column Hans Knot (37)

Het Avondblad van 30 augustus (video)

Stan en Sharon ’s ochtends in ’t Stad (video)

Sluiten