fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Nostalgische column Hans Knot (31)

In deze korte nostalgische terugblik neem ik je mee naar Amerika. Politiek is communicatie, zo wordt wel eens gezegd. Dat is misschien wat overdreven, maar belangrijk is communicatie in de politiek en zeker in de Amerikaanse. Dat werd door hun leiders al vroeg beseft. Het is dan ook niet vreemd dat er al in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de presidentiële trein een complete coupé werd ingericht voor een ‘Rolling Radio Communication Facility’. 

Allereerst dien je in Amerika te zijn. Daarnaast moet je de beschikking hebben over een scanner met de mogelijkheid om de zogenaamde ‘utility’ band te beluisteren. En dan is het ook nog noodzakelijk dat je weet dat de Amerikaanse president in je omgeving komt voor een werkbezoek. Zijn deze drie voorwaarden vervuld, dan kan je de scanner gebruiken om af te stemmen op de presidentiële communicatie vanuit het vliegtuig Airforce One. De vraag is echter of de vooral gecodeerde boodschappen snel te vertalen zijn.

Op het gebied van de communicatie is de president van de USA namelijk volkomen bij de tijd. Hij beschikt over directe lijnen waar hij zijn berichten ook maar wil sturen. Maar hoe zat het nu eigenlijk vooraleer de Airforce One of andere vliegtuigen werden ingezet?  Of in tijden dat eerdere presidenten zich op een andere manier moesten verplaatsten doorheen Amerika?

Dan hebben we het al snel over de tijden dat transport per trein nog als veel veiliger werd beschouwd dan per vliegtuig. Bovendien zag men als voordeel dat men, waar dan ook, een stop kon inlassen om het volk gedag te kunnen zeggen, om eventueel zieltjes te winnen voor mogelijke toekomstige verkiezingen. 

Het IJzeren Paard, zoals de trein als transportmiddel in de tijd van de presidenten Roosevelt, Wilson en Harding werd genoemd, bleek een optimaal transportmiddel te zijn. Men kon er kris kras mee door Amerika reizen. Maar de techniek schreed voort en ook aan de trein kon nog wel het een en ander worden verbeterd. Tegen het einde van de Truman-periode werd er daarom al een enorm bedrag uitgetrokken om de presidentiële trein te voorzien van een aparte coupé die vol technische snufjes werd ingericht. Liefst $119.000 werd er in 1952 geïnvesteerd.

‘Rolling Radio Communication Facility’ was de officiële benaming van dit communicatiecentrum waar de president gebruik van kon maken als hij, per trein, op reis was in zijn land. Het werd op die manier voor hem mogelijk contact te onderhouden met onder meer Moskou. Vergeet niet, het was de periode van de Koude Oorlog. Ook met  andere hoofdsteden in de wereld  wereld, kon hij in contact komen en met alle belangrijke personen binnen zijn regering of overheidsinstanties. 

De uitrusting bestond uit ‘stemverbindingen’ die zonodig gecodeerd konden worden uitgezonden, een telex en later ook fax-apparatuur. FM-frequenties waren beschikbaar voor mobiele telefoongesprekken, voor beveiliging en voor contacten tussen mensen binnen de diverse coupés van de presidentiële trein.

Tevens werd optimaal gebruik gemaakt van doorsturing van toespraken die door de presidenten tijdens de reizen werden opgenomen en vervolgens werden uitgezonden op bepaalde frequenties, waarna lokale stations ze weer konden opnemen voor heruitzending of doorsturing naar de nationale netwerken. 

Sta er wel bij stil dat dit alles mogelijk werd voordat we het tijdperk van digitalisering en mini-apparatuur ingingen. Het betrof dus apparatuur van groot formaat, stevig ingebouwd in rekken, zodat het te allen tijde stabiel in de trein zou staan. Alles bij elkaar vulde de apparatuur een complete coupé.

Op de foto helemaal onderaan  zien we de volgepakte coupé. Op het plaatje vallen onder meer vier ontvangers te onderscheiden van het merk Hammarlund SP600, verder een mengpaneel en nog een aantal klokken, bedoeld om de vier tijdszones waarin Amerika is onderverdeeld in de gaten te houden. Of de dienstdoende officier op het moment van het maken van de foto bezig was met het voorlezen van een presidentiële verklaring, is niet bekend.
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de prachtige programma’s van de New Yorkse
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Tijd voor Teenagers Co de Kloet en Leo Boudewijns doken ruim achttien jaar geleden in
Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een
Toen de pier van Scheveningen dreigde in te storten Vandaag deel 3 van ‘Prioriteiten’ rond
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Karel Prior is bron van irritatie Vorige week schonk ik ruim aandacht aan Karel Prior,

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
De Coverack Dossiers (11)

Plaatje maar weer (22)

Kicken op radio en zo (5)

Kolder en Klodder – 32 (video)

De Playa Papers – 2

Het vinylmoment van Manneke Pop – 26 (video)

Sluiten