In Nederland bedroegen de audioreclamebestedingen voor het jaar 2022 liefst 225,8 miljoen euro. Dit is een record en ruim 16 miljoen euro meer dan en jaar eerder, en een stijging van maar liefst 7,8 procent. Audify* maakt gisteren – maandag 13 maart – de netto radioreclame-omzet van 2022 bekend.
Het eerste kwartaal liet de grootste stijging ten opzichte van 2021 zien, er werd 15,7 procent meer geïnvesteerd. Het vierde kwartaal liet, met meer dan 81 miljoen euro, de hoogste audio-investeringen ooit zien (+4,1 procent t.o.v. 2021).
De radiospotomzet is 203,3 miljoen euro groot en met een aandeel van 90 procent in de netto-investeringen de grootste categorie. Het aandeel ‘branded content’ komt uit op 5,7 procent en is daarmee goed voor 12,9 miljoen euro. De reclame-investering in digitale audio groeit met bijna 25 procent (naar 9,7 miljoen euro) en is weer de snelst stijgende categorie.
Recordaantal adverteerders
Het aantal bedrijven en merken dat gebruik maakt van audioreclame neemt toe tot een recordaantal van 2.226 merken in 2022. Retail is daarbij al jaren lijstaanvoerder als grootste branche en T-mobile, Kruidvat en KPN zijn de grootste adverteerders.
Er zijn zo’n 5,7 miljoen spots ingekocht, bijna de helft van alle uitgezonden radiocommercials zijn nieuwe creaties. Met de radiospots zijn ruim 324 miljard audio-impressies behaald. Daarnaast heeft Nederland 1,6 miljard uur live audio gestreamd en zijn er 285 miljoen podcasts gedownload.
Liedewij Hentenaar (directeur Audify): “Meer mensen dan ooit kiezen ervoor om hun entertainment en informatie in audio te ontvangen. Adverteerders herkennen deze kracht en massaliteit van audiogebruik en hebben in 2022 daarnaar gehandeld, ook zetten ze nadrukkelijker in op de explosief groeiende digitale audioconsumptie.”
Vraagt u zich terloops af hoe dit Nederlandse bedrag zich verhoudt tot België? De cijfers van 2022 zijn momenteel nog niet bekend, maar in 2021 (een coronajaar) bedroegen de reclame-uitgaven voor heel België 548 miljoen euro, dus zowat 2,5 keer meer dan in Nederland. In 2019 was dit zelfs nog 592 miljoen euro. Al gaat het hier wel om bruto-uitgaven, dus met inbegrip van alle commissies en regiekosten.
Download hier het Audify Audiojaarrapport 2022
* Stichting Audify is de marketingorganisatie voor alle makers en gebruikers van audio. Zij meten en verkennen het bereik, effect en potentieel dat audio merkbouwers biedt. Die kennis wordt gedeeld via onderzoeken, een website, events en academy door en voor marketing-, communicatie- en audioprofessionals.