RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

2022: Nieuwe luistercijfersmeting in Nederland (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het luisteronderzoek in Nederland gaat vanaf 2022 grondig op de schop. De grootste verandering is dat er elektronisch gemeten gaat worden. Maar hoe gaat dit precies en wat zijn de veranderingen? Onze collega’s van Radio.nl deden navraag bij het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

Vorige week woensdag werd al bekend dat het NLO opgaat in het nieuw Nationaal Media Onderzoek (NMO) waarin het bereik van radio, als televisie, print en online worden gemeten. Voor de luistercijfers betekent dit dat er na tientallen jaren afscheid genomen wordt van de dagboekjes en radiologs via internet. Nu moeten respondenten zelf aangeven naar welke radiostations ze hebben geluisterd en wanneer. Omdat dit veelal achteraf gebeurde op basis van wat men zich herinnerde, kwam dit niet altijd overeen met de werkelijkheid.

Werkelijk luistergedrag

Voor het nieuwe onderzoek wordt gebruik gemaakt van een passieve meetmethode, de MediaCell app van Ipsos. Die wordt geïnstalleerd op smartphone of tablet. “Respondenten hoeven zelf niets te registreren”, legt Frans Kok van het NLO uit. “De basismethode bestaat uit audiomatching die wordt toegepast voor alle zenders die meedoen.” De app gaat dus de audio die wordt geregistreerd vergelijken met de audio van de deelnemende radiostations. Hierdoor wordt het luistergedrag minutieus in kaart gebracht. 

Denk bijvoorbeeld aan iemand die thuis altijd naar Radio 538 luistert en even tussendoor naar een winkel of snackbar gaat waar een hele andere zender op staat. Momenteel wordt dan waarschijnlijk aangegeven dat men de hele dag naar 538 luisterde, terwijl in de toekomst ook het station dat in de winkel of snackbar aan stond meegenomen gaat worden. De verwachting is dan ook dat het bereik van de meeste zenders gaat toenemen, maar dat de gemiddelde luistertijd iets omlaag zal gaan.

De juiste radiozender

Daarnaast wordt ook duidelijk naar welk station er precies geluisterd wordt. Tegenwoordig is de kans reëel dat een deel van de respondenten een hoofdstation aankruist, terwijl er naar een themakanaal of satellietkanaal wordt geluisterd.

Goede voorbeelden hiervan zijn Qmusic Limburg, Qmusic Non-stop Maximum Hits in de Randstad en Radio 10 Brabant. Deze stations doen nu niet zelfstandig mee aan het luisteronderzoek en vallen officieel onder de kop “overige zenders.” Maar de kans is groot dat wel Qmusic of Radio 10 wordt aangestipt als station waarnaar men luisterde. Met als gevolg hogere luistercijfers.

Vanaf volgend jaar is dat dus verleden tijd. “Er is geen categorie ‘overige’ meer, alle zenders die we moeten meten zitten immers in de reference-side om via audiomatching geregistreerd te worden”, legt Kok uit. Als gevolg gaat het aantal radiostations dat deelneemt aan het onderzoek uitgebreid worden met onder meer de grotere themakanalen van de bekende omroepen. “Na het schaduwdraaien, in de tweede helft van dit jaar, weten we welke zenders in het nieuwe luisteronderzoek opgenomen gaan worden.”

Distributiekanaal

Met het elektronisch meten kan ook beter in beeld gebracht worden op welke manier er naar de radio geluisterd wordt: FM, DAB+, internet of kabel. Nu moeten respondenten dit nog met de hand invullen en dan blijkt dat niet iedereen weet hoe hij/zij precies luistert. Dat levert nog wel eens opmerkelijke resultaten op. Zo geeft momenteel 15% van de luisteraars van Kink aan via de FM of de kabel te luisteren, terwijl het station via geen van beide platformen uitzendt.

Voor de registratie van de distributiekanalen zal gebruik worden gemaakt van een audiowatermerk. Ieder apart distributiekanaal van elk station kan daarvoor een eigen watermerk krijgen. Het is aan de zenders zelf om hier gebruik van te maken. “Watermarking zal dus niet voor alle zenders ingezet worden”, voegt Kok toe.

Of de luistercijfers die vanaf 2022 openbaar gerapporteerd worden het gemiddelde over twee maanden bevatten, zoals nu het geval is, of dat het echt maandcijfers zijn, zoals sinds januari bij de streamingcijfers het geval is, kon Kok nog niet zeggen. “Dat zal nog nader bepaald moeten worden in de loop van dit jaar.” De radiostations krijgen in elk geval wekelijks cijfers over de week daarvoor. “We zullen dus veel sneller rapporteren en dichter op de actualiteit zitten.” (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Shady
Shady
2 januari 2022 - 17:28 17:28

Klopt het dat stephan jacobs weg gaat bij 100% nl 2022?

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx