fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (2)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar van nieuwe erkenningen en erkenningsrondes, van procedures bij de Raad van State, van behoorlijk wat bagger die de mediaminister over zich heen kreeg… We maakten een overzicht van de hoogtepunten. Gisteren deel 1, vandaag deel 2.Op 17 juli schudt de VRM Stadsradio Vlaanderen wakker door de vierde netwerkradio een waarschuwing te geven na klachten van Club FM. Stadsradio moet voor 15 september al zijn zenders opstarten, moet het format van 30% Nederlandstalige muziek respecteren en live uitzendingen brengen, zoals in het ingediende erkenningsdossier werd beloofd.

Op 1 september wordt radio MIG officieel gelanceerd in Ninove en Zottegem. Dat gebeurt met een live uitzending vanop de jaarmarkt in Ninove. De radiozender die al 37 jaar een vaste waarde was in Geraardsbergen als lokale radio, gaat voortaan door het leven als streekradio.

De start van jongerenzender NRJ op de frequenties van S-radio, initieel met een generalistisch profiel, doet veel wenkbrauwen fronsen bij ex-ketenradio’s die buiten de prijzen vielen bij de toekenning van een licentie voor netwerkradio.

Netwerkradio VBRO reageert met een éénmalig persbericht op de bezwarende berichten die in de media gelanceerd werden. “Gezien de lastercampagne blijft aanhouden, zijn we genoodzaakt ons advocatenkantoor te gelasten met het opstarten van gerechtelijke procedures.”

Op 16 september 2018 start EAZYFM als enige Vlaamse lokale radio in Brussel. Dit gloednieuwe station wil radio maken vanuit het buikgevoel en wil een verademing zijn tussen al het hitgeweld op de FM-band.


Sinds 19 oktober levert GMGroup, het mediabedrijf achter de websites newsmonkey en Express, radionieuws op maat voor de regionale en lokale zenders in Vlaanderen. Zij gingen alvast de samenwerking aan: Elisa FM, Radio Brugs Ommeland, MFM, IRO, TRO, X-RAY, FM Goud en FM Goud Plus.

Op 25 oktober 2018 schiet de Raad van State het volledige Vlaamse frequentieplan af. De Vlaamse Overheid heeft nagelaten om 26 restfrequenties toe te voegen aan het plan. Deze vernietiging heeft gelukkig niet voor gevolg dat de erkende en vergunde radio’s hun uitzendingen meteen moeten staken, laat mediaminister Gatz weten. “Zij kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden.” 

Het frequentieplan dat eerder door de Raad van State was afgeschoten, wordt op 9 november in ere hersteld wanneer de Vlaamse regering een herstelbesluit goedkeurt met een aangepast frequentieplan. Er komen acht bijkomende lokale omroepen in Brakel, Ninove, Maaseik, Roeselare, Mol, Sint-Niklaas en Tienen.

Stadsradio Vlaanderen krijgt van de Vlaamse Regulator voor de Media een boete van 1.250 euro en de verplichting zich tegen 31 januari 2019 in regel te stellen met het mediadecreet. Het netwerk draaide maar 27,2% Vlaamse en Nederlandstalige nummers terwijl er 30% in de erkenningsaanvraag was beloofd.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven
1974: Vlaanderen heeft nieuwe zeezender (audio)

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 50 (video)

Het Ochtendblad van 29 december (audio)

2004: Gastcolumn van Luc De Groot

Sluiten