RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar van nieuwe erkenningen en erkenningsrondes, van procedures bij de Raad van State, van behoorlijk wat bagger die de mediaminister over zich heen kreeg… We maakten een overzicht van de hoogtepunten. Gisteren deel 1, vandaag deel 2.Op 17 juli schudt de VRM Stadsradio Vlaanderen wakker door de vierde netwerkradio een waarschuwing te geven na klachten van Club FM. Stadsradio moet voor 15 september al zijn zenders opstarten, moet het format van 30% Nederlandstalige muziek respecteren en live uitzendingen brengen, zoals in het ingediende erkenningsdossier werd beloofd.

Op 1 september wordt radio MIG officieel gelanceerd in Ninove en Zottegem. Dat gebeurt met een live uitzending vanop de jaarmarkt in Ninove. De radiozender die al 37 jaar een vaste waarde was in Geraardsbergen als lokale radio, gaat voortaan door het leven als streekradio.

De start van jongerenzender NRJ op de frequenties van S-radio, initieel met een generalistisch profiel, doet veel wenkbrauwen fronsen bij ex-ketenradio’s die buiten de prijzen vielen bij de toekenning van een licentie voor netwerkradio.

Netwerkradio VBRO reageert met een éénmalig persbericht op de bezwarende berichten die in de media gelanceerd werden. “Gezien de lastercampagne blijft aanhouden, zijn we genoodzaakt ons advocatenkantoor te gelasten met het opstarten van gerechtelijke procedures.”

Op 16 september 2018 start EAZYFM als enige Vlaamse lokale radio in Brussel. Dit gloednieuwe station wil radio maken vanuit het buikgevoel en wil een verademing zijn tussen al het hitgeweld op de FM-band.


Sinds 19 oktober levert GMGroup, het mediabedrijf achter de websites newsmonkey en Express, radionieuws op maat voor de regionale en lokale zenders in Vlaanderen. Zij gingen alvast de samenwerking aan: Elisa FM, Radio Brugs Ommeland, MFM, IRO, TRO, X-RAY, FM Goud en FM Goud Plus.

Op 25 oktober 2018 schiet de Raad van State het volledige Vlaamse frequentieplan af. De Vlaamse Overheid heeft nagelaten om 26 restfrequenties toe te voegen aan het plan. Deze vernietiging heeft gelukkig niet voor gevolg dat de erkende en vergunde radio’s hun uitzendingen meteen moeten staken, laat mediaminister Gatz weten. “Zij kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden.” 

Het frequentieplan dat eerder door de Raad van State was afgeschoten, wordt op 9 november in ere hersteld wanneer de Vlaamse regering een herstelbesluit goedkeurt met een aangepast frequentieplan. Er komen acht bijkomende lokale omroepen in Brakel, Ninove, Maaseik, Roeselare, Mol, Sint-Niklaas en Tienen.

Stadsradio Vlaanderen krijgt van de Vlaamse Regulator voor de Media een boete van 1.250 euro en de verplichting zich tegen 31 januari 2019 in regel te stellen met het mediadecreet. Het netwerk draaide maar 27,2% Vlaamse en Nederlandstalige nummers terwijl er 30% in de erkenningsaanvraag was beloofd.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 20 mei

Vandaag in 1998: De Vlaamse kabelradio Flandria dient in Luxemburg de aanvraag voor een tweede Lees verder

Het Radiodagboek van 19 mei

Vandaag in 1960: Alan Freed wordt door de politie van New York opgepakt en beschuldigd Lees verder

Het Radiodagboek van 18 mei

Vandaag in 1960: De nieuwe omroepwet voorziet de stichting van twee uitzendinstituten namelijk de BRT Lees verder

Nostalgie straks ook in Denemarken? (video)

Het van origine Bauer Media-concern heeft concurrentie gekregen uit Franse hoek bij de herverdeling van Lees verder

Het Radiodagboek van 17 mei

Vandaag in 1988: Mike Smith brengt voor de laatste keer de 'BBC Radio 1 Breakfast Lees verder

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Het Radiodagboek van 16 mei

Vandaag in 19964: Op de Ierse scheepswerf van de Nederlander Cornelis Verolme te Cobh bij Lees verder

Boek over honderd jaar BBC 

De moeder (en vader) aller publieke omroepen in Europa is (bijna) een eeuw oud. Goed Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x