fbpx

RadioVisie

  • .
    .

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar van nieuwe erkenningen en erkenningsrondes, van procedures bij de Raad van State, van behoorlijk wat bagger die de mediaminister over zich heen kreeg… We maakten een overzicht van de hoogtepunten. Vandaag deel 1, mogen deel 2.

 Vanaf donderdag 4 januari worden verschillende erkende lokale radio’s uitgezet. De reden: ze mogen dan wel erkend zijn door de minister van media, een geldige zendvergunning hebben die omroepen (nog) niet. En dus moeten ze tijdelijk uit de lucht. Gevolg: verlies aan luisteraars en reclame-inkomsten.

Mediaminister Sven Gatz belooft op 10 januari in het Vlaams Parlement om de hangende zendvergunningen tegen het einde van de maand uit te delen. De oppositie was niet mals voor de minister: “Uw uitvoering van het radiodossier getuigt niet van goed bestuur.” Volgens Gatz is het maar een klein ongemak.

Op 18 januari verkondigt Sven Gatz dat de 21 frequentiepakketten waarvoor in de eerste ronde in 2017 geen kandidaat was, tussen Pasen en het zomerverlof toegekend worden. De minister gaf ook duiding bij de zogenaamde 26 restfrequenties die nog zouden beschikbaar zijn in de Vlaamse FM band, maar die in het nieuwe frequentieplan niet voorkomen. Later op het jaar zullen die als een boemerang terugkeren.


 Op 13 februari start de mini-erkenningsronde 2018 voor lokale radio’s. Er zijn 21 frequentieclusters te verdelen waarvoor in de eerste ronde vorig jaar geen geldige kandidaat gevonden werd.

Na acht jaar experimenteren via het internet, zendt de Brugse jongerenzender Villa Bota sinds  17 februari uit op FM met frequenties in Brugge en Torhout. Het radioproject wordt gefinancierd door de Stad Brugge die voor € 26.000 euro aan materiaal investeerde en er twee full-time mensen tewerkstelt.

In zijn arrest van 22 februari beveelt de Raad van State de schorsing van de erkenning van Hit! voor netwerk 3. TOPradio dat naast een erkenning greep vorig jaar, had via advocaat Christiaan Lesaffer de Raad van State kunnen overtuigen dat Hit! misleidende informatie in het erkenningsdossier gestopt had. Zo was er sprake dat de moedermaatschappij van Hit! – CFM Media uit Bornem – een structurele samenwerking had met het tijdschrift Flair, maar daarvan bleek uitgever Sanoma niet op de hoogte te zijn.

Minister van media Sven Gatz beslist op 9 maart om netwerkpakket 3 aan TOPradio te geven. De erkenning van Hit! – de radio met Flair – wordt geschorst. Na een juridische procedure aangespannen door TOPradio, maakt de jongerenradio z’n comeback op FM.

Op 12 maart raakt bekend dat de Vlaamse Regulator voor de Media een verhuis van oldies zender RGR2 (zendersite Heist-op-den-Berg op 106.8 MHz) over een afstand van vijf kilometer niet toelaat. Hierdoor kunnen maar twee van de drie frequenties in de lucht.

Vlaanderen is een nieuwe radio rijker. Sinds kort kan je via DAB+ en internet luisteren naar ROXX, het allereerste rockstation in Vlaanderen. Het creatieve brein achter het nieuwe project is Jeroen Gorus, ex-DJ van TOPradio.

Op 25 april, na een onderbreking van vier maanden, is TOPradio terug op FM te beluisteren. De eerste zender die ingeschakeld wordt, is de 102.8 FM voor Gent en omgeving.

 Vlaams minister van Media, Sven Gatz komt op 24 mei in de commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media uitleg geven over een aanpassing van het mediadecreet. Een aantal artikelen ervan hebben ook betrekking op netwerk- en lokale radio. Zo mogen lokale zenders voortaan binnen de twee jaar na hun erkenning hun profiel en format niet wijzigen.

Muziekstation NRJ komt naar Vlaanderen via netwerkpakket 1 van S-Radio. Op vrijdag 25 mei wordt een talentendag in Antwerpen georganiseerd om jonge radiomakers te werven. Op 31 maart erkent Vlaams minister van Media Sven Gatz zeven lokale stations. Voor twaalf pakketten waren er meerdere dossiers en volgt er nog een individuele beoordeling.

Op 15 juni maakt Gatz de laatste twaalf namen van erkende lokale radio’s bekend. In totaal erkende de mediaminister in de rondes 2017/2018 121 radio’s. Voor twee opengestelde frequentiepakketten (in het Oost-Vlaamse Aalter en in het Antwerpse Essen) kon na twee oproepen geen erkenning worden toegekend, omdat er geen kandidaten opdaagden.

° Morgen: deel 2


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
31 december 2018 - 15:14 15:14

Haast en spoed is zelden goed maar zo lijkt dit frequentieplan wel In elkaar gestoken te zijn.

Meer in erkenningen, netwerkradio
Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Flink wat procedures bij de Raad van State

Het Avondblad van 26 december (video)

Zo klonk kerstavond bij Maeva en bij Laser (audio)

Drie radiofrequenties voor illegale VZW

VRM: Boete voor Stadsradio Vlaanderen

Sluiten