RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar van nieuwe erkenningen en erkenningsrondes, van procedures bij de Raad van State, van behoorlijk wat bagger die de mediaminister over zich heen kreeg… We maakten een overzicht van de hoogtepunten. Vandaag deel 1, mogen deel 2.

 Vanaf donderdag 4 januari worden verschillende erkende lokale radio’s uitgezet. De reden: ze mogen dan wel erkend zijn door de minister van media, een geldige zendvergunning hebben die omroepen (nog) niet. En dus moeten ze tijdelijk uit de lucht. Gevolg: verlies aan luisteraars en reclame-inkomsten.

Mediaminister Sven Gatz belooft op 10 januari in het Vlaams Parlement om de hangende zendvergunningen tegen het einde van de maand uit te delen. De oppositie was niet mals voor de minister: “Uw uitvoering van het radiodossier getuigt niet van goed bestuur.” Volgens Gatz is het maar een klein ongemak.

Op 18 januari verkondigt Sven Gatz dat de 21 frequentiepakketten waarvoor in de eerste ronde in 2017 geen kandidaat was, tussen Pasen en het zomerverlof toegekend worden. De minister gaf ook duiding bij de zogenaamde 26 restfrequenties die nog zouden beschikbaar zijn in de Vlaamse FM band, maar die in het nieuwe frequentieplan niet voorkomen. Later op het jaar zullen die als een boemerang terugkeren.


 Op 13 februari start de mini-erkenningsronde 2018 voor lokale radio’s. Er zijn 21 frequentieclusters te verdelen waarvoor in de eerste ronde vorig jaar geen geldige kandidaat gevonden werd.

Na acht jaar experimenteren via het internet, zendt de Brugse jongerenzender Villa Bota sinds  17 februari uit op FM met frequenties in Brugge en Torhout. Het radioproject wordt gefinancierd door de Stad Brugge die voor € 26.000 euro aan materiaal investeerde en er twee full-time mensen tewerkstelt.

In zijn arrest van 22 februari beveelt de Raad van State de schorsing van de erkenning van Hit! voor netwerk 3. TOPradio dat naast een erkenning greep vorig jaar, had via advocaat Christiaan Lesaffer de Raad van State kunnen overtuigen dat Hit! misleidende informatie in het erkenningsdossier gestopt had. Zo was er sprake dat de moedermaatschappij van Hit! – CFM Media uit Bornem – een structurele samenwerking had met het tijdschrift Flair, maar daarvan bleek uitgever Sanoma niet op de hoogte te zijn.

Minister van media Sven Gatz beslist op 9 maart om netwerkpakket 3 aan TOPradio te geven. De erkenning van Hit! – de radio met Flair – wordt geschorst. Na een juridische procedure aangespannen door TOPradio, maakt de jongerenradio z’n comeback op FM.

Op 12 maart raakt bekend dat de Vlaamse Regulator voor de Media een verhuis van oldies zender RGR2 (zendersite Heist-op-den-Berg op 106.8 MHz) over een afstand van vijf kilometer niet toelaat. Hierdoor kunnen maar twee van de drie frequenties in de lucht.

Vlaanderen is een nieuwe radio rijker. Sinds kort kan je via DAB+ en internet luisteren naar ROXX, het allereerste rockstation in Vlaanderen. Het creatieve brein achter het nieuwe project is Jeroen Gorus, ex-DJ van TOPradio.

Op 25 april, na een onderbreking van vier maanden, is TOPradio terug op FM te beluisteren. De eerste zender die ingeschakeld wordt, is de 102.8 FM voor Gent en omgeving.

 Vlaams minister van Media, Sven Gatz komt op 24 mei in de commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media uitleg geven over een aanpassing van het mediadecreet. Een aantal artikelen ervan hebben ook betrekking op netwerk- en lokale radio. Zo mogen lokale zenders voortaan binnen de twee jaar na hun erkenning hun profiel en format niet wijzigen.

Muziekstation NRJ komt naar Vlaanderen via netwerkpakket 1 van S-Radio. Op vrijdag 25 mei wordt een talentendag in Antwerpen georganiseerd om jonge radiomakers te werven. Op 31 maart erkent Vlaams minister van Media Sven Gatz zeven lokale stations. Voor twaalf pakketten waren er meerdere dossiers en volgt er nog een individuele beoordeling.

Op 15 juni maakt Gatz de laatste twaalf namen van erkende lokale radio’s bekend. In totaal erkende de mediaminister in de rondes 2017/2018 121 radio’s. Voor twee opengestelde frequentiepakketten (in het Oost-Vlaamse Aalter en in het Antwerpse Essen) kon na twee oproepen geen erkenning worden toegekend, omdat er geen kandidaten opdaagden.

° Morgen: deel 2


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1512: Ken Siereveld, Aurélie Boffé, Stefan Stasse

• Ken Siereveld maakt dj-debuut bij NRJ • Belfius Persprijs voor de VRT-podcast 'Snapt ge Lees verder

NRJ Vlaanderen en de fabel van Animal Farm

NRJ verdubbelt deze zomer je energie, door zelf zijn inspanningen te halveren. Il faut le Lees verder

NRJ: special olympics atleet kiest de muziek (video)

Afgelopen vrijdag - 29 april - was DJ Jack Amai M’n Klak, beter bekend als Lees verder

Vraag & antwoord bij… ‘Vragen over de herverdeling van Netwerk 2’

Op 25 april verscheen er bij RadioVisie een artikel over de herverdeling van netwerk 2. Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Gers Pardoel gaf vaderlijk advies aan NRJ-luisteraar Davy (video)

NRJ-luisteraar Davy Dirix zal vrijdag 1 april niet snel vergeten. De 29-jarige Antwerpenaar wordt binnenkort Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Blad 1429: Radio Rand, DAB+ Vlaams-Brabant, Stadsradio’s en Oekraïne

• Radio Rand nu ook in Gooik via FM te beluisteren • Lokale DAB+ in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
31 december 2018 - 15:14 15:14

Haast en spoed is zelden goed maar zo lijkt dit frequentieplan wel In elkaar gestoken te zijn.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx