2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1) En al helemaal niet van de bevoegde minister

Leestijd: 3 minuten

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar van nieuwe erkenningen en erkenningsrondes, van procedures bij de Raad van State, van behoorlijk wat bagger die de mediaminister over zich heen kreeg… We maakten een overzicht van de hoogtepunten. Vandaag deel 1, mogen deel 2.

 Vanaf donderdag 4 januari worden verschillende erkende lokale radio’s uitgezet. De reden: ze mogen dan wel erkend zijn door de minister van media, een geldige zendvergunning hebben die omroepen (nog) niet. En dus moeten ze tijdelijk uit de lucht. Gevolg: verlies aan luisteraars en reclame-inkomsten.


Lees verder onder de advertentie


Mediaminister Sven Gatz belooft op 10 januari in het Vlaams Parlement om de hangende zendvergunningen tegen het einde van de maand uit te delen. De oppositie was niet mals voor de minister: “Uw uitvoering van het radiodossier getuigt niet van goed bestuur.” Volgens Gatz is het maar een klein ongemak.

Op 18 januari verkondigt Sven Gatz dat de 21 frequentiepakketten waarvoor in de eerste ronde in 2017 geen kandidaat was, tussen Pasen en het zomerverlof toegekend worden. De minister gaf ook duiding bij de zogenaamde 26 restfrequenties die nog zouden beschikbaar zijn in de Vlaamse FM band, maar die in het nieuwe frequentieplan niet voorkomen. Later op het jaar zullen die als een boemerang terugkeren.

 Op 13 februari start de mini-erkenningsronde 2018 voor lokale radio’s. Er zijn 21 frequentieclusters te verdelen waarvoor in de eerste ronde vorig jaar geen geldige kandidaat gevonden werd.

Na acht jaar experimenteren via het internet, zendt de Brugse jongerenzender Villa Bota sinds  17 februari uit op FM met frequenties in Brugge en Torhout. Het radioproject wordt gefinancierd door de Stad Brugge die voor € 26.000 euro aan materiaal investeerde en er twee full-time mensen tewerkstelt.

In zijn arrest van 22 februari beveelt de Raad van State de schorsing van de erkenning van Hit! voor netwerk 3. TOPradio dat naast een erkenning greep vorig jaar, had via advocaat Christiaan Lesaffer de Raad van State kunnen overtuigen dat Hit! misleidende informatie in het erkenningsdossier gestopt had. Zo was er sprake dat de moedermaatschappij van Hit! – CFM Media uit Bornem – een structurele samenwerking had met het tijdschrift Flair, maar daarvan bleek uitgever Sanoma niet op de hoogte te zijn.

 

Minister van media Sven Gatz beslist op 9 maart om netwerkpakket 3 aan TOPradio te geven. De erkenning van Hit! – de radio met Flair – wordt geschorst. Na een juridische procedure aangespannen door TOPradio, maakt de jongerenradio z’n comeback op FM.Op 12 maart raakt bekend dat de Vlaamse Regulator voor de Media een verhuis van oldies zender RGR2 (zendersite Heist-op-den-Berg op 106.8 MHz) over een afstand van vijf kilometer niet toelaat. Hierdoor kunnen maar twee van de drie frequenties in de lucht.

 Vlaanderen is een nieuwe radio rijker.  Sinds kort kan je via DAB+ en internet luisteren naar ROXX, het allereerste rockstation in Vlaanderen. Het creatieve brein achter het nieuwe project is Jeroen Gorus, ex-DJ van TOPradio.

 Op 25 april, na een onderbreking van vier maanden, is TOPradio terug op FM te beluisteren. De eerste zender die ingeschakeld wordt, is de 102.8 FM voor Gent en omgeving.

 Vlaams minister van Media, Sven Gatz komt op 24 mei in de commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media uitleg geven over een aanpassing van het mediadecreet. Een aantal artikelen ervan hebben ook betrekking op netwerk- en lokale radio. Zo mogen lokale zenders voortaan binnen de twee jaar na hun erkenning hun profiel en format niet wijzigen.

Muziekstation NRJ komt naar Vlaanderen via netwerkpakket 1 van S-Radio. Op vrijdag 25 mei wordt een talentendag in Antwerpen georganiseerd om jonge radiomakers te werven. Op 31 maart erkent Vlaams minister van Media Sven Gatz zeven lokale stations. Voor twaalf pakketten waren er meerdere dossiers en volgt er nog een individuele beoordeling.

Op 15 juni maakt Gatz de laatste twaalf namen van erkende lokale radio’s bekend. In totaal erkende de mediaminister in de rondes 2017/2018 121 radio’s. Voor twee opengestelde frequentiepakketten (in het Oost-Vlaamse Aalter en in het Antwerpse Essen) kon na twee oproepen geen erkenning worden toegekend, omdat er geen kandidaten opdaagden.

° Morgen: deel 2

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 18 januari (video) Een nieuwe podcast, een nieuwe radionaam en een 'nieu... Begin van Podvis, einde voor Han Mulder Radio 1 heeft een nieuwe journalistieke podcast: Podvis. Daarin wordt elke keer een bepaald onderwerp uit het nieuws onder de loep g...
Deezer lanceert eigen radioportal 'Radio by Deezer' voorlopig enkel in het VK en op Androi... Muziekstreamer Deezer lanceerde zopas een eigen radioportal ‘Radio by Deezer’, een aparte gratis app waarmee je toegang hebt tot ruim 30.000 radiostations uit de hele wereld. Voorl...
Waalse storingen in het Vlaams parlement (video) Wilfried Van Daele stelt vraag waarvan an... Gisteren, donderdag 17 januari, werden opnieuw de Waalse storingen besproken in het Vlaams Parlement. Dat is niet voor de eerste keer. We moeten terug gaan naar begin jaren '90 om ...
Het Avondblad van 17 januari (audio) Een award, een lappendeken en een centrale gast Award voor Platenlabel  - voluit Play It Again Sam - krijgt de Sector Lifetime Achievement Award tijdens de Music Industry Awards op donderda...
Studio Bloema bestaat 50 jaar En zet 'Het Seniorencafé' in de kijker! Studio Bloema uit Kortrijk viert zijn vijftigste verjaardag en zet daarbij graag zijn paradepaardje – het Seniorencafé – in de vitrine. “We maken muziekprogramma's voor dui...
Oostenrijk: versnelde uitbouw DAB+ Landelijke FM-stations doen niet mee We hadden het eerder deze week al over de DAB+-ontwikkelingen in Europa, meer bepaald in de buurlanden Duitsland en Oostenrijk. Niet de grote voortrekkers van de digitale invasie, ...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Jean-PierreJorisRadio FreakDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dimitri
Gast
Dimitri

Haast en spoed is zelden goed maar zo lijkt dit frequentieplan wel In elkaar gestoken te zijn.

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Ik walg van de term ” lokale radio’s , vrije radio’s en radio’s ” het is niet alleen walgelijk maar volgens mij zelfs niet eens echt heel juist Nederlands ? Dus aub Vlaanderen gebruik de echte term bv lokale radio stations zoals het hoort en das niet walgelijk.

Als je dan toch de mond vol hebt van goede voornemens dan is of kan dit er misschien wel eentje zijn die telt ?

Joris
Gast
Joris

Als je zo walgt van bepaalde temen, gebruik dan zelf leestekens waar nodig. En is bv ook een correcte afkorting? Ondanks alles een happy 2019 en hopelijk moet je niet te vaak walgen 😉

Jean-Pierre
Gast
Jean-Pierre

Locale radio dan gebruiken ?
Of jubox radio stations? Of Ju-box stations
Sinds het voorbije jaar mag men een nieuwe term invoeren voor mijn part.

Ach laten we tevreden zijn met Radiovisie

Meer in Actueel
Radio Singjaal kondigt (her)geboorte aan (video)
Het Ochtendblad van 29 december (audio)
Het Avondblad van 28 december (video)
Flink wat procedures bij de Raad van State
GB: nieuwe programmering voor Capital (video)
Het Avondblad van 27 december
Sluiten