RadioVisie

  • .
    .

2018 is het eerste van een nieuwe reeks mooie radiojaren in Vlaanderen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wordt 2018 het eerste van een nieuwe reeks mooie radiojaren in Vlaanderen? In tegenstelling tot alle doemdenkers en ontgoochelden die de voorbije weken het hoogste woord voerden – en die gretig door de «grote» media werden opgepikt – ben ik van mening dat je daar volmondig «ja» zou moeten kunnen op antwoorden. Op enkele voorwaarden, dan wel.

Als er iets is waar het Vlaamse radiolandschap al jaren nood aan heeft, dan is het aan sterke en commercieel leefbare regionale spelers, stations die in hun dagelijkse doen en laten zeer bewust kiezen voor hun regio. Het nieuwe radiodecreet creëert daartoe voor het eerst heel wat mogelijkheden. Daar wordt veel te weinig de nadruk op gelegd.

De afgedankte «ketenradio’s» kregen hun eigen zijspoor binnen het decreet, maar over hen wil ik het hier bewust niet hebben. Belangrijk is: zij weten nu dat ze voor eens en voor altijd met hun fikken van de regionale spelers moeten afblijven. Dat is zonder meer een uitstekende zaak. Op dat vlak maakten onze Vlaamse politici echt wel een integere, correcte en eensluidende keuze.

De kunst van het haalbare

Trouwens, hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik ook overtuigd raak dat men de politieke keuzes uit dit nieuwe decreet in feite al in 2003 had moeten maken. Persoonlijk sta ik al vanaf dag 1 volledig achter de basisprincipes van het decreet, los van het feit dat de uitvoering een gebricoleer van jewelste was. Beter ware dat men die 230 lokale frequenties (of 110 pakketten) gewoon had vervangen door pakweg 60 of 70 sterke, storingsvrije regionale frequenties. Nu worden die onafhankelijke regionale spelers nodeloos op drie- tot vijfvoudige kosten gejaagd voor té kleinschalige zendersites, enkel omdat Vlaanderen onwillig blijft tegenover een eerlijke zerobase.

Maar politiek is de kunst van het haalbare. Hoezeer we allemaal met een zerobase hadden willen starten, het was ook duidelijk dat de macht en invloed van de regionale spelers niet in verhouding stond om op dat vlak iets te kunnen forceren.

Niettemin: op de meeste plaatsen gingen de nieuwe pakketten effectief naar de al aanwezige sterkere regionale spelers. Op dat vlak ontstaat er dus minstens continuïteit en extra potentieel. Inderdaad werden met dit decreet op veel plaatsen ook de laatste nog authentieke één-kerktoren-radio’s begraven, maar ik vind het verkeerd om uitsluitend daarop de aandacht te willen vestigen.

Wat Vlaanderen nu nodig heeft – én in grote lijnen ook krijgt – is een evenwichtig landschap met maximum een dikke honderd regionale stations, verdeeld over een zestig tot zeventig spelers. Velen wonnen namelijk twee pakketten, zoals ook decretaal was ingebouwd. Daardoor zal in veel regio’s voortaan trouwens nog slechts één organisatie op de lokale markt aanwezig zijn, zodat daar minstens al een einde komt aan de eindeloze «race to the bottom» tussen radio’s onderling (om ter goedkoopste tarieven bv.).

Tijd voor een homogene sector

Voorts zie ik bij de (nieuwe) uitbaters van de lokale pakketten op termijn constructieve mogelijkheden om eindelijk eens samen als één homogene sector te spreken. De keuze voor lokaal/regionaal is definitief. Zelfs syndicated programma’s zijn nu verboden. Regionale spelers die toch nog pogingen willen ondernemen om zich als een keten te profileren, gaan daar door de VRM ongetwijfeld snel op afgerekend worden. En dat is maar goed ook.

Die zestig à zeventig spelers zullen samen maximaal aan belangenverdediging moeten doen, binnen een eigen vakfederatie en zonder de bemoeienissen van de spelers met nationale ambities. Ik denk nog maar aan het vrijwaren van hun mogelijkheden op dab+ of een stem in de frequentieruzies met Wallonië. Zo’n federatie moet op termijn ook bijdragen tot de (inhoudelijke) integriteit en de authenticiteit van de regionale radiospelers. Want net die twee facetten – integriteit en authenticiteit – zullen wat mij betreft het uiteindelijke succes van de nieuwe regionale pakketten bepalen.

Focus op inhoud

Mijn advies aan alle regionale spelers is deze: leg de focus maximaal op inhoud over je eigen regio. Zorg dat je in dat domein dé toonaangevende speler wordt in jouw regio. Wakker in elk aspect het regiogevoel aan. Verpak alles muzikaal zo generalistisch mogelijk en verzand vooral niet in het enge hokjesdenken en de afgelikte formats van de nationale spelers. Ga nooit niet in competitie met (nationale) muziekstations, je verliest bij voorbaat. Als regionale radio is muziek nooit je eerste opdracht, enkel een middel om je regionale opdracht te versterken. School je medewerkers om tot mensen die een en al oor en oog zijn voor je regio.

Speel daarbij ook maximaal de kracht uit van de sociale media, want een actief ingevulde regionale radio en sociale media zijn ongelooflijk sterke communicerende vaten. Kortom: maak je radioverhaal maximaal attractief én geloofwaardig en dan wordt het sowieso ook commercieel haalbaar. Plus: je bouwt als vanzelf politiek weer je credibiliteit op in Vlaanderen.

Focus dus op de geweldige opportuniteiten en stop ook met zaniken over de frequentiemiserie. De zerobase op FM zal er in Vlaanderen nooit meer komen. Die illusie moeten we definitief begraven, want FM wordt sowieso uitdovend. De nieuwe vergunningen lopen nu voor 9 jaar. Ik voorspel dat die op het einde van de rit nog 5 jaar extra krijgen op FM en dat tegen die tijd (2032) alle luisteraars definitief op dab+ zullen (moeten) zitten.

Het veld is omgeploegd, het zaad gezaaid

Wordt 2018 dus het eerste van een nieuwe reeks mooie radiojaren in Vlaanderen? Het veld is in elk geval omgeploegd, de meeste zaadjes zijn gezaaid. Misschien is het zaaisel niet overal topkwaliteit, misschien is de bodem of de bemesting niet overal even goed. Maar het is dan aan de boer om zijn stiel te kennen, zijn boerenverstand te gebruiken en ervoor te zorgen dat zijn plantjes toch alle kansen krijgen. Dat ze uiteindelijk de beste vruchten mogen dragen.

Ik wens alle Vlaamse «radioboeren» dan ook een vruchtbaar 2018 toe.

Rudy De Saedeleir


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Minerva: alle sinjoren willen ‘m horen én… drinken (video)

Minerva steunde de Antwerpse Brouw Compagnie tien jaar geleden bij de opstart. Nu is het Lees verder

Begonnen als FM Brussel, vierde BRUZZ zesde verjaardag

Een naam die gedeeld wordt met een regionale televisiezender (vroeger TV Brussel), een stadskrant met Lees verder

FM Goud: keuze voor de toekomst

Op zondag 5 juni is er tussen 14:00 en 17:00 uur een 'Open Studio Dag'. Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: het speciale geval Victoria

Als enige van alle 59 lokale radio’s in Vlaanderen in de digitale ether gebruikt Victoria Lees verder

Blad 1470: X-Ray FM, PINK!, Sublime

• VRM beboet X-Ray FM voor te hoog zendvermogen • Vrienden worden met... PINK! • Lees verder

Blad 1468: Radio Bingo, Marieke Elsinga, Gates Air

• Veertig jaar Radio Bingo met 22 Top 100’s • Marieke Elsinga te gast in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
victor olsen
victor olsen
1 januari 2018 - 12:21 12:21

Beste Rudy,

Je bent technisch duidelijk niet op de hoogte.
Over wel of geen ketenvorming kun je een mening hebben en die respecteer ik volledig.
Maar het niet oplossen van de technische problemen heeft niets te maken met zero base.
En zonder degelijke ontvangst is de sector dood.
Er zijn allerlei suggesties gedaan om het technische aspect op te lossen.
In de steden gaan alle grote frequenties naar ketens.
Een radio landschap dat geen goede frequenties heeft is geen gezond landschap.
Wat ons rest is wat gekoppelde babyfoons.
Dat had helemaal niet gehoeven.
Voor de rest ja lokale radio zou lokale radio moeten zijn.

Victor.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x