Wie bij de VRT een baan voor de microfoon of achter de schermen ambieert kan zijn kansen inschatten. De instroom aan de Reyerslaan van vrouwen ten nadele van mannen is nogmaals bevestigd door de recente aanwervingen. De directie geeft toe dat dit niet altijd toevallig is. Wat is de verdere impact op het personeelsbestand van dit politiek uitgetekend beleid?
39% vrouwen op loonlijst
RadioVisie, net als andere media, maakten al eerder gewag van deze positieve discriminatie met het oog op zogeheten diversiteit. Dat zorgt ervoor dat VRT ook de volgende jaren, wat de man-vrouw verhoudingen betreft, een inhaalbeweging maakt. Op het bord met de luttele aanstellingen (foto) is het gevolg duidelijk. Slechts een paar ‘velletjes’.
An Luyten en Els Brandt werden vorige maand reporter-eindredacteur. Na lange tijd mee te hebben gedraaid bij de Radio 2-redactie in respectievelijk Antwerpen en Oost-Vlaanderen, is de keuze op deze interne kandidates gevallen. Dat anderen geen kans maakten op een contract kon men al afleiden uit de screening waar nethoofd Jan Knudde afwezig bleef, zo weten we uit goed ingelichte bronnen.
“Aandacht gaat bij het beleid naar recrutering- opleiding- en coaching. Daardoor zijn er meer nieuwslezeressen / vrouwelijke eindredactrices bij de radionieuwsdienst”. Hoofd VRT-Nieuws Radio Griet De Craen had ons bij navraag in december 2012 nog laten verstaan dat het bij de nieuwsploeg van de jongerenradio eerder ‘toevallig’ om drie op vier vrouwen ging die een contract kregen. In gedachten horen we al nieuwsanker Leen De Witte van MNM.
Achter de schermen
Oud radiopresentatrice Geertje De Ceuleneer, sinds twee en een half jaar diversiteits-coördinator van de VRT : “We organiseren ‘diversiteits-stages’ (tien per jaar, nvdr) om de instroom van nieuwe Vlamingen stilaan te verhogen”. Het huis zorgt voor bijkomende opleidingen tijdens de stage, en gaat actief meezoeken naar een vacature. Leslie Hodge (foto onder), is op deze manier, na haar diversiteits-stage, aan de slag kunnen gaan bij De Madammen, als programmaredactrice.
Wie denkt dat deze jongedame een ‘excuustruus’ is heeft het mis. Hodge heeft diploma’s journalistiek en psychologie op zak. “Toen ik bij De Madammen startte, dachten ze dat ik één of andere R&B zangeres was, maar ik werd snel aanvaard” lacht ze. Wanneer ze, na haar tussenkomst op de persconferentie waarop ze zich voorstelt, aan de babbel raakt met Kathy Lindekens (foto links), die uitlegt dat ze jongeren en laatstejaarsstudenten begeleidt, toont ze meteen haar belangstelling om daarbij aan te sluiten.
Urbanice
Een ander voorbeeld; dj Brahim (foto) maakt met ‘Vlaamse tongval’ bij jongerenradio MNM ‘s avonds ‘Urbanice’, een programma met Karolien Debecker. Ook over haar verschenen berichten rond haar fysieke beperking. Na een gewonnen gevecht tegen kanker is ze dj gebleven. In het Radio 1-programma ‘Touché’ heeft ze daar begin van de maand nog uitgebreid over getuigd.
Op het vlak van ‘aantrekken, benutten en ontwikkelen van talent’ onder personen met een arbeidshandicap bij de VRT staan algemeenheden online. “Door gerichte acties zal de VRT er naar streven om bij alle aanwervingen meer mensen met een (arbeids)handicap en nieuwe Vlamingen aan te trekken. Dat wil ze doen door de diverse kansengroepen actief te benaderen (bijvoorbeeld via scholen)”.
Over het diversiteits-charter vroeg het oppositiefront in de Mediacommissie (Wim Wienen, Bart Tommelein, Bart Caron, Jurgen Verstrepen) vorige herfst meer transparantie. Het woord quota viel en men vroeg aandacht voor leeftijd naar de senioren toe. Lena De Meerleer, algemeen directeur Productie gaf namens de top van de VRT ook mee dat de publieke radiozenders 84% van de ‘allochtonen’ (excusez nous le mot) bereikt, waar tevredenheid over klinkt. De overige 16% nieuwe Vlamingen luistert dus nooit naar een VRT-radio. Mogelijk varen stations als de Arabische stadszender in Brussel er wel bij?
Fotocredits: TDN