fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2013: RadioVisie’s Tom de Graaf is niet meer (audio)

RadioVisie-medewerker van het eerste uur, Tom de Graaf (71) is op 2 augustus 2013 in Breda overleden na een slepende ziekte. Vandaag precies zeven jaar geleden. In radioland was hij ook als Charles Dupont bekend, in journalistieke kringen droeg hij vaak zijn steentje bij onder het pseudoniem Felix Railleur.

Vlak na de oprichting van de Vereniging voor Vrije Radio in 1974, kwam Tom al aansluiten bij het startende duo Frans Schuurbiers en Jean-Luc Bostyn. In 1977 werd de naam van de VVVR gewijzigd in RadioVisie, tegelijk werd de Stichting RadioVisie opgericht waarvan Tom secretaris werd. Hij zou dat al die tijd blijven tot de stichting in 2011 werd opgegeven.

Liefde voor de muziek

Tom de Graaf schreef stukjes die getuigden van een grote kennis van de radiowereld. Al bleef zijn eerste en grootste liefde de muziek. Zijn collectie 78-toeren platen was uniek. Zijn speurtochten in kleine muziekwinkeltjes in vele landen, zijn legendarisch. Beide liefdes – muziek en schrijven – leidden als vanzelf naar de radio. Hij werkte in diverse discotheken in Antwerpen, belandde bij enkele ziekenomroepen in Nederland, presenteerde programma’s voor onder andere Radio Gemini (Kortrijk), Radio Atlantis (Rotterdam), Radio Continu (Meerle), Radio Europa (Etten-Leur), ABC Europe (kortegolf) en BRTS (Breda). Hij coachte ook heel wat jonge radiomakers.

Naar de Verenigde Staten

Eind jaren 2000 werd Tom ziek, herstelde langzaam en hernam na een hele poos zijn uitgebreide sociale leven. Hij dook in het verleden en specialiseerde zich in het vastleggen op foto van de (kleinere) radiogeschiedenissen. Zo trok hij ieder jaar naar Zuid-West-Vlaanderen om er  de ‘Ronde van Gemini’ te rijden. Een vrije radio die hij mee had helpen uitbouwen begin jaren 80. Telkens werden kennissen en locaties bezocht in de vele plaatsen waar de zender actief was geweest.

In 2012 jaar realiseerde hij zijn ultieme droom; een reis naar het mekka van de radio… de Verenigde Staten. Enkele maanden later werd hij opnieuw ziek. Snel wist Tom dat hij nog maar heel kort te leven had. Tot de laatste dagen bleef hij mailcontacten onderhouden. Met de drie kenmerken die zo typisch waren voor hem: stijl, rust en taalvaardigheid.

De stille kracht

Met Tom verdween één van die vele mensen die zelden in de schijnwerpers staan, maar die niettemin allesbepalend zijn voor de goede werking van verenigingen, organisaties, clubs allerhande. Goed dat hij een sterke inspiratiebron was voor tal van anderen en zijn ideeën en kennis verder leven in vele andere radiomakers, journalisten en muziekliefhebbers, die eveneens zelden in het voetlicht staan.

° Tom de Graaf aka Charles Dupont bij Radio Gemini 21/05/1983

° Tom de Graaf bij de BRTS – Breda Radio Omroep Stichting


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2008: RadioVisie: mag het een plusje meer zijn?

Canvas+, Eén+, Ketnet+. Tegenwoordig moet het blijkbaar altijd dat ene plusje meer zijn. Al kijken Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

Het radiodagboek van 28 juli – 210 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 7 juli – 189 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Maak kennis met RadioVisie’s nieuwste inline-reactieknopje

[wpdiscuz-feedback id="dqgb3gmatr" question="Laat hier een reactie achter" opened="0"]RadioVisie introduceert vanaf heden een nieuwe interactieve tool: Lees verder

Het radiodagboek van 5 januari – 005 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

De RadioVisie Top 100 van 2019

Net als vorig jaar lijsten we op deze 1ste januari de 100 artikels van het Lees verder

RadioVisie-redacteur zocht en vond een nieuw jaar!

Merci voor de vele wensen die we kregen voor een fantastisch 2020! En om dit Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, nederland, overlijden, pers
Het is vandaag 2 augustus… 1974 (audio)

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Het radiodagboek van 2 augustus – 215 (audio)

Blad 562: Radiopiraat, radiojournalist & radiojingles (audio & video)

En plots zit er nog een dolfijn in Yesterdayland

1981: Van het ‘Paradijs’ naar de hel (audio & video)

Sluiten