RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

2013: Radio 1 in een nieuw jasje vanaf 2014

Het programma ‘Joos’ moet verdwijnen uit het vernieuwd weekschema dat vanaf januari 2014 bij Radio 1 ingaat. “Opgefriste programma’s die maximaal afgestemd zijn op het dagritme en de leefwereld van de luisteraars”, belooft de VRT-radiotop. Want zij communiceren in plaats van de netmanager, zoals gebruikelijk.

Daarmee wil de radiozender gedreven door wat er in de wereld gebeurt, in de toekomst een nieuw elan geven, na de twee tegenvallende luistercijfers. Radio 1, flirtend met een marktaandeel van 5%, blijft hoe dan ook een open informatienet. De laatste stijging in de CIM-cijfers, dateert van de periode 5 januari tot en met 6 april 2013. Zowel qua marktaandeel als qua bereik gingen ze er toen op vooruit.

“Bij de concrete uitwerking van die missie houden we wel rekening met een veranderende context en een veranderend mediagebruik van de Vlamingen”, legt VRT-mediamanager radio Els Van de Sijpe uit. “We willen het programmaschema en de programma’s van Radio 1 nog beter afstemmen op de verwachtingen en het ritme van de luisteraars.”

INGREPEN PROGRAMMASCHEMA

Radio 1 blijft inhoudelijk variëren met veel aandacht voor onder andere actualiteit, sport, cultuur en muziek. “Maar we bekijken wel op welke momenten en in welke vorm die thema’s het best aan bod komen in het schema”, legt Van de Sijpeuit. Dit najaar nemen we de bestaande programma’s al onder de loep. Bovendien komen er begin 2014 ook wijzigingen in het basisschema op weekdagen.”

Zo zal het programma Hautekiet een uurtje inboeten, Jan (foto) is er nog elke weekdag tussen 09:00 en 10:00 uur. De sterk interactieve uitzending moet strakker worden. Tussen 10:00 en 12:00 uur is er ruimte voor een nieuw en origineel radioformat dat de luisteraars begeleidt doorheen de voormiddag.

Dit betekent volgens de VRT dat het praatprogramma ‘Joos’ (11:00 tot 13:00) uit de lucht gaat. De nieuwsgierige insteek van Nieuwe feiten, bekend door Lieven Vandenhaute (ex-StuBru), verhuist naar de middag (12:00-13:00 uur). ’s Avonds tussen 19:00 en 20:00 uur is er ruimte voor een originele en eigenzinnige round-up van de dag.

RADIOTALENT

De komende maanden werken de Radio 1-medewerkers de concrete invulling van het vernieuwde programmaschema verder uit. “We doen op het radiotalent in huis beroep voor de ontwikkeling van de nieuwe programma’s, zodat die begin 2014 klaar zijn voor uitzending”, aldus nog Van de Sijpe.

RadioVisie vroeg naar aanleiding van de persmededeling na waar enkele vertrouwde programma’s naartoe zijn, bijvoorbeeld wat er van Annemie Peeters is geworden. “Die vraag krijgen we wel meer, ze werkt aan een nieuw project, maar er valt nog niks over te communiceren”, klinkt het bij de directie. Intussen is werkt nethoofd Diane Waumans, mede dankzij radiostilte, ongetwijfeld naarstig verder.

JLSA


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2013: Filip Pletinckx wordt nieuwe baas van Radio 1

Er hing al een tijdje een crisissfeertje bij de VRT rond zorgenkindje Radio 1. Een Lees verder

2013: Radio 1: ‘Wie is onze baas?’

De voltallige redactie van Radio 1 heeft een brief geschreven aan Sandra De Preter, algemeen Lees verder

2013: CIM-cijfers: forse dreun voor Radio 1

Vandaag heeft het CIM de nieuwe luistercijfers voor de Vlaamse radiomarkt bekendgemaakt. Die bestrijken de Lees verder

De zomer van 2021 bij Radio 1

Het is nu al een sportzomer om duimen en vingers bij af te likken, met Lees verder

Leen De Witte presenteert vanaf september De Ochtend op Radio 1

Xavier Taveirne kondigde vanochtend op Radio 1 aan dat hij afscheid neemt van zijn vaste Lees verder

Radio 1 zoekt originele ‘voortuinkunst’

Waar ligt de grens tussen kunst en kitsch? Het Radio 1-programma ‘Culture Club’ zoekt het Lees verder

Radio 1: portret van Wannes Van de Velde in podcast-reeks (video)

'Café Breughel', 'De Brug van Willebroek', 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen...' Het werk van Wannes Lees verder

Radio 1: ‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal’

Het is hard geweest, de afgelopen maanden. Maar met het mooie lenteweer en vooral het Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
2013: Is DRM aan z’n tweede adem toe?

2013: Twizz Radio wordt DH Radio

2013: CIM-cijfers: forse dreun voor Radio 1

Sluiten