RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

2013: KPMG radiostudie van Tom Evens

Op 4 november werden de resultaten van het KPMG onderzoek naar het Vlaamse radiolandschap voorgesteld. KPMG kreeg van het Vlaams departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media de opdracht een behoefte- en marktanalyse bij de sector uit te voeren. CJSM stelt als doel de toekomstige beleidskeuzes te onderbouwen. Dit zijn de bevindingen van Tom Evens van iMinds/MICT-UGent.

In 2009 voerde de onderzoeksgroep Media & ICT (MICT-UGent) en het REC Radiocentrum met steun van de Vlaamse Overheid twee onderzoeken uit om de economische leefbaarheid van lokale radio in Vlaanderen te analyseren en een alternatief toekomstmodel naar voren te schuiven. Ter gelegenheid van de publicatie van de recente KPMG-studie, en omdat een aantal conclusies van destijds nog steeds relevant zijn, werd onderzoeker Tom Evens (iMinds/MICT-Universiteit Gent), auteur van de twee oudere onderzoeken om een analyse gevraagd. 

Tom Evens: “Er kunnen inderdaad een aantal parallellen getrokken worden tussen die twee onderzoeken en de recente KPMG-studie. Zo loopt het gros van de resultaten min of meer gelijk, en zijn de oudere onderzoeken ook nu nog bruikbaar, als aanvulling op/bevestiging van het KPMG-onderzoek.” 

Functionele indeling

De belangrijkste gelijkenis is volgens Evens het aanpassen van de indeling van radio-organisaties in het Mediadecreet. “De huidige geografische indeling strookt niet meer met de werkelijkheid. Een functionele indeling tussen netwerkradio en lokale radio weerspiegelt beter de realiteit. Daarnaast kunnen we ook een opdeling maken tussen openbare radio-organisaties, particuliere radio-organisaties en een nieuw te erkennen categorie van gemeenschapsradio.”

“Een dergelijk statuut biedt kansen voor een gericht stimulansenbeleid voor non-profit radio-organisaties, zoals bijvoorbeeld een verminderd tarief voor auteursrechten zoals het door de Franstalige Regering is gerealiseerd. Een andere belangrijke gelijkenis is een optimalisering van het frequentieplan, met aandacht voor grotere zendvermogens en een leefbaar verzorgingsgebied, een evolutie die in de praktijk allicht zal leiden tot een vermindering van het aantal lokale radiostations.” 

Het KPMG-onderzoek bevat echter ook een aantal nieuwe inzichten, zo vervolgt Evens: “De studie biedt een mooi overzicht van de toegevoegde waarde van radio, in economische termen dan. Die is niet gering, ook niet voor de lokale radiosector.” De analyse toont dat landelijke radio in Vlaanderen een lucratieve activiteit is, en dat er in de landelijke markt nog ruimte is voor groei. 

Evens: “Uit eigen onderzoek blijkt dat de radioreclame-investeringen voor Vlaanderen en Wallonië gelijklopen, ongeveer elk zestig miljoen € in het tweede kwartaal van 2013. Gezien de kleinere afzetmarkt in Wallonië betekent dit dat de inkomst per luisteraar in Vlaanderen lager ligt. Dat is volgens mij een belangrijke indicator dat de Vlaamse radioreclamemarkt nog groeipotentieel heeft. Alleen blijft de vraag welke mediapartij in het huidige mediaklimaat staat te springen om een landelijk radio-initiatief op te starten.” 

Frquentiekavels 

Een mogelijke piste die niet werd aangebracht door KPMG, maar wel werd bekeken in vorige studies vormt het gebruik van frequentiekavels. “De Vlaamse radiomarkt wordt eigenlijk gekenmerkt door een heel eenzijdig luisteraanbod. Men is bij het opstellen van het vorige frequentieplan uitgegaan van een maximaal aanbod, met een maximaal aantal van frequenties, en niet zozeer van een maximale diversiteit.” 

Evens ziet een mogelijke oplossing in het instellen van kavels voorbehouden voor specifieke muziekgenres of formats. “In Nederland en het Verenigd Koninkrijk heeft men voor een aantal landelijke frequentiepakketten kavels geïntroduceerd. Slam!FM verwierf het lot ‘bijzondere recente muziek’ en is intussen hét jongerenstation in Nederland. Andere succesvolle voorbeelden zijn BNR Nieuwsradio en 100% NL.”

“Die laatste is verplicht minstens 70% Nederlandse muziek uit te zenden. Het lijkt me een ideale manier om het bestaan van een seniorenzender en aandacht voor Vlaamse muziek in ons radiolandschap te verankeren. “Maar ik vrees dat daarvoor extra frequentieruimte zal moeten worden gevonden, en misschien komt 2016 in die context wel te vroeg.” (JLB)

° Fotocredits: Universiteit Gent


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wallonië: vier nieuwe vergunningen voor regionale muxen

De CSA, de mediaregulator voor de Federatie Wallonië-Brussel, heeft vier nieuwe operatoren vergund voor de Lees verder

Blad 833: VivaCité, Radio 1, Al Jazeera (video)

• RTBF zet het mes in ontkoppelingen van VivaCité's Vivre Ici • Haaguil klopt borstenbrievenbus: Lees verder

Blad 831: Qmusic, Prince Radio, RTL (video)

• Zeven keer kreten van geluk bij Maarten en Dorothee • Sublime's Prince Radio bleek Lees verder

DAB+ in Brussel: radio’s vragen eerst meer capaciteit en centen

Er lijkt eindelijk wat (langzaam) schot te komen in de moeilijke totstandkoming van een lokale Lees verder

Blad 822: Eiffeltoren, Radio Onda, historische (radio)video’s

• De uitvinding van de radio redde de Eiffeltoren van de afbraak • Brazilianen uit Lees verder

Verkoop RTL België: nog vier mediabedrijven in de running

Na een eerste schifting rest een handvol kandidaten voor de overname van RTL België, de Lees verder

Blad 811: Lossless, Monique, M6/TF1

• Streamen met minder kwaliteitsverlies bij Apple en Amazon • Radio Monique een eerste maal Lees verder

Fun Radio opnieuw vanuit de eigen studio’s in Vorst

Nadat op 30 maart hun studio’s door een brand werden geteisterd, vond het Franstalige Fun Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
2013: Filip Pletinckx wordt nieuwe baas van Radio 1

2013: Radio 1: ‘Wie is onze baas?’

2013: Radio 1 in een nieuw jasje vanaf 2014

Sluiten