RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

2013: KPMG radiostudie van Tom Evens

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op 4 november werden de resultaten van het KPMG onderzoek naar het Vlaamse radiolandschap voorgesteld. KPMG kreeg van het Vlaams departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media de opdracht een behoefte- en marktanalyse bij de sector uit te voeren. CJSM stelt als doel de toekomstige beleidskeuzes te onderbouwen. Dit zijn de bevindingen van Tom Evens van iMinds/MICT-UGent.

In 2009 voerde de onderzoeksgroep Media & ICT (MICT-UGent) en het REC Radiocentrum met steun van de Vlaamse Overheid twee onderzoeken uit om de economische leefbaarheid van lokale radio in Vlaanderen te analyseren en een alternatief toekomstmodel naar voren te schuiven. Ter gelegenheid van de publicatie van de recente KPMG-studie, en omdat een aantal conclusies van destijds nog steeds relevant zijn, werd onderzoeker Tom Evens (iMinds/MICT-Universiteit Gent), auteur van de twee oudere onderzoeken om een analyse gevraagd. 

Tom Evens: “Er kunnen inderdaad een aantal parallellen getrokken worden tussen die twee onderzoeken en de recente KPMG-studie. Zo loopt het gros van de resultaten min of meer gelijk, en zijn de oudere onderzoeken ook nu nog bruikbaar, als aanvulling op/bevestiging van het KPMG-onderzoek.” 

Functionele indeling

De belangrijkste gelijkenis is volgens Evens het aanpassen van de indeling van radio-organisaties in het Mediadecreet. “De huidige geografische indeling strookt niet meer met de werkelijkheid. Een functionele indeling tussen netwerkradio en lokale radio weerspiegelt beter de realiteit. Daarnaast kunnen we ook een opdeling maken tussen openbare radio-organisaties, particuliere radio-organisaties en een nieuw te erkennen categorie van gemeenschapsradio.”

“Een dergelijk statuut biedt kansen voor een gericht stimulansenbeleid voor non-profit radio-organisaties, zoals bijvoorbeeld een verminderd tarief voor auteursrechten zoals het door de Franstalige Regering is gerealiseerd. Een andere belangrijke gelijkenis is een optimalisering van het frequentieplan, met aandacht voor grotere zendvermogens en een leefbaar verzorgingsgebied, een evolutie die in de praktijk allicht zal leiden tot een vermindering van het aantal lokale radiostations.” 

Het KPMG-onderzoek bevat echter ook een aantal nieuwe inzichten, zo vervolgt Evens: “De studie biedt een mooi overzicht van de toegevoegde waarde van radio, in economische termen dan. Die is niet gering, ook niet voor de lokale radiosector.” De analyse toont dat landelijke radio in Vlaanderen een lucratieve activiteit is, en dat er in de landelijke markt nog ruimte is voor groei. 

Evens: “Uit eigen onderzoek blijkt dat de radioreclame-investeringen voor Vlaanderen en Wallonië gelijklopen, ongeveer elk zestig miljoen € in het tweede kwartaal van 2013. Gezien de kleinere afzetmarkt in Wallonië betekent dit dat de inkomst per luisteraar in Vlaanderen lager ligt. Dat is volgens mij een belangrijke indicator dat de Vlaamse radioreclamemarkt nog groeipotentieel heeft. Alleen blijft de vraag welke mediapartij in het huidige mediaklimaat staat te springen om een landelijk radio-initiatief op te starten.” 

Frquentiekavels 

Een mogelijke piste die niet werd aangebracht door KPMG, maar wel werd bekeken in vorige studies vormt het gebruik van frequentiekavels. “De Vlaamse radiomarkt wordt eigenlijk gekenmerkt door een heel eenzijdig luisteraanbod. Men is bij het opstellen van het vorige frequentieplan uitgegaan van een maximaal aanbod, met een maximaal aantal van frequenties, en niet zozeer van een maximale diversiteit.” 

Evens ziet een mogelijke oplossing in het instellen van kavels voorbehouden voor specifieke muziekgenres of formats. “In Nederland en het Verenigd Koninkrijk heeft men voor een aantal landelijke frequentiepakketten kavels geïntroduceerd. Slam!FM verwierf het lot ‘bijzondere recente muziek’ en is intussen hét jongerenstation in Nederland. Andere succesvolle voorbeelden zijn BNR Nieuwsradio en 100% NL.”

“Die laatste is verplicht minstens 70% Nederlandse muziek uit te zenden. Het lijkt me een ideale manier om het bestaan van een seniorenzender en aandacht voor Vlaamse muziek in ons radiolandschap te verankeren. “Maar ik vrees dat daarvoor extra frequentieruimte zal moeten worden gevonden, en misschien komt 2016 in die context wel te vroeg.” (JLB)

° Fotocredits: Universiteit Gent


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1585: RTBF, DAB+ in Polen, Nostalgie (video)

• Stakingsdreiging binnen de RTBF • Polen: procedure commerciële DAB+ opgeschort • Gratis Tom en Lees verder

Brussel: Franstalige lokale DAB+ is gestart

Sinds deze middag is de Franstalige lokale Brusselse mux in de ether. Na drie jaar Lees verder

Blad 1569: RadioRand, NRJ, Auvio, Radio 1 (video)

• Plaatgasten in de rij bij RadioRand • Wallonië: NRJ krijgt plekje op Auvio • Lees verder

Drie nieuwe ‘formats’ voor ‘Matin Première’

Het nieuwe schooljaar is in het zuiden des lands alweer op 29 augustus begonnen. Eén Lees verder

Blad 1565: Het Kwartier, Qmusic, La Première

• ‘Het Kwartier’: de drie nieuwsverhalen van de dag • Twee Sunset-feestjes sluiten Q-Beach House Lees verder

Blad 1562: LN Radio, BX1+, Digital Bitrate, Radio Bingo

• Wallonië: DH wordt LN, BX1+ op DAB+ • Digital Bitrate: nieuwe ontvangers in Nederland Lees verder

Blad 1551: Radio 700, Spaces, Nostalgie

• Oost-België: Radio 700 mag extra frequenties testen • Twitter wil Spaces nieuw leven inblazen Lees verder

Wallonië: Radio Contact schuift met de pionnen

Op de ochtendshow na wijzigt zo ongeveer alles vanaf eind augustus. Aurélie en Kevin krijgen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx