RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

2013: Filip Pletinckx wordt nieuwe baas van Radio 1

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er hing al een tijdje een crisissfeertje bij de VRT rond zorgenkindje Radio 1. Een nieuw nethoofd moet de zwakke luistercijfers van de informatiezender weer opkrikken. Filip Pletinckx, een verrassende naam, moet de klus klaren. Hij volgt Diane Waumans op. Zelf wordt ze manager beroepsethiek.

Eerder was ze, precies om nethoofd van Radio 1 te worden, bij de VRT-communicatiedienst vertrokken. Gingen haar recent voor in het rijtje van ex-netmanagers van Radio 1; ondermeer Jan Hautekiet en Annemie Van Winckel. Al moeten we daarvoor al naar eind jaren ’90 teruggaan.

EXIT WAUMANS

“Met plezier en met veel interesse ga ik naar Beroepsethiek”, zegt Waumans. “Het is voor mij één van de domeinen waarin een openbare omroep moet excelleren. Ik neem afscheid met goede herinneringen van de Radio 1-ploeg. Ik ben overtuigd van het talent en de creativiteit daar en wens alle radiomakers van ganser harte veel succes. Ik blijf met belangstelling luisteren.”

West-Vlaming Filip Pletinckx werkte de voorbije jaren aan de vernieuwde organisatiestructuur van de vijf regionale omroepen bij Radio 2, waarbij de wisselwerking tussen de programma- en nieuwsredacties centraal stond.

Hij is een jonge wolf van 45 die zijn eerste stappen zette in radioland bij Radio Pallieter in het West-Vlaamse Menen, begin jaren ’80. Dit wordt in der haast vergeten in het persbericht dat de VRT verstuurde n.a.v. zijn nieuwe functie binnen de VRT. Pas nadat hij de vrije radio vaarwel zegde, kwam hij terecht bij BRT 1 (nu Radio 1), waar hij ging meewerken aan het programma Imago.

TERUG NAAR 1

In 1989 verkaste hij naar Radio 2. Hij was er achtereenvolgens reportagemaker, presentator, producer, muziekcoördinator en netproducent.

Paul De Wyngaert, productiehuismanager radio: “Filip is een pur sang radiomaker met veel radiokilometers op zijn teller. Hij kent het productieproces door en door en is gepassioneerd bezig met zijn vak. Bij Radio 2 was hij de laatste jaren een gewaardeerd bruggenbouwer tussen de verschillende regionale redacties en de nieuwsdienst.”

‘BRUGGENBOUWER’

Filip Pletinckx: “Ik neem mijn ervaring mee om snel werk te maken van een duidelijke structuur bij Radio 1 waarbinnen we het vernieuwde programmaschema gaan uitwerken. Ik ben blij dat ik daarvoor kan rekenen op dit sterk kernteam met véél expertise. Met Wim Vangrootloon blijft een ervaren Radio 1-producer in de ploeg. Met hem stippelen we de juiste inhoudelijke en productionele koers uit in goede samenwerking met alle redacties. Sven Lardon is nu adviseur Radio en zal zijn expertise inzetten om mee de visie en strategie verder te ontwikkelen, te verfijnen en te verduidelijken.

“Met Griet De Craen als hoofdredacteur Radio in het kernteam wordt een betere samenwerkingsvorm met de nieuwsdienst uitgetekend. David Naert blijft zorgen voor een optimale wisselwerking met de sportprogramma’s van Sporza. Ik ga in de komende weken vooral luisteren naar alle medewerkers die bij Radio 1 betrokken zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we met al het talent boeiende radio zullen maken die gebouwd is op de vier vertrouwde pijlers van Radio 1: actualiteit, cultuur, muziek en sport.”

JLSA


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2013: Radio 1 in een nieuw jasje vanaf 2014

Het programma 'Joos' moet verdwijnen uit het vernieuwd weekschema dat vanaf januari 2014 bij Radio Lees verder

2013: Radio 1: ‘Wie is onze baas?’

De voltallige redactie van Radio 1 heeft een brief geschreven aan Sandra De Preter, algemeen Lees verder

2013: CIM-cijfers: forse dreun voor Radio 1

Vandaag heeft het CIM de nieuwe luistercijfers voor de Vlaamse radiomarkt bekendgemaakt. Die bestrijken de Lees verder

Radio 1: de begrafenis van Queen Elizabeth

De uitvaart op maandag 19 september wordt ook rechtstreeks uitgezonden op Radio 1. De plechtigheid Lees verder

Het radionajaar van 2022: Radio 1

Geen spectaculaire wijzigingen bij de informatiezender van de VRT, maar wel enkele nieuwe programma's.

Radio 1, waar geen enkel programma nog waardig oud mag worden

Bij Radio 1 krijgen programma's nooit meer de kans om écht iconisch te worden. En Lees verder

Radio 1: Het doek valt over ‘Interne Keuken’

Er komt geen dertiende seizoen meer, zo kondigden Sven Speybrouck en Koen Fillet zaterdag zelf Lees verder

De zomers van Klara en Radio 1 (video)

Ook Radio 1 en Klara laten zich in de zomer van 2022 niet helemaal onbetuigd. Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx