RadioVisie

  • .
    .

2013: Filip Pletinckx wordt nieuwe baas van Radio 1

Er hing al een tijdje een crisissfeertje bij de VRT rond zorgenkindje Radio 1. Een nieuw nethoofd moet de zwakke luistercijfers van de informatiezender weer opkrikken. Filip Pletinckx, een verrassende naam, moet de klus klaren. Hij volgt Diane Waumans op. Zelf wordt ze manager beroepsethiek.

Eerder was ze, precies om nethoofd van Radio 1 te worden, bij de VRT-communicatiedienst vertrokken. Gingen haar recent voor in het rijtje van ex-netmanagers van Radio 1; ondermeer Jan Hautekiet en Annemie Van Winckel. Al moeten we daarvoor al naar eind jaren ’90 teruggaan.

EXIT WAUMANS

“Met plezier en met veel interesse ga ik naar Beroepsethiek”, zegt Waumans. “Het is voor mij één van de domeinen waarin een openbare omroep moet excelleren. Ik neem afscheid met goede herinneringen van de Radio 1-ploeg. Ik ben overtuigd van het talent en de creativiteit daar en wens alle radiomakers van ganser harte veel succes. Ik blijf met belangstelling luisteren.”

West-Vlaming Filip Pletinckx werkte de voorbije jaren aan de vernieuwde organisatiestructuur van de vijf regionale omroepen bij Radio 2, waarbij de wisselwerking tussen de programma- en nieuwsredacties centraal stond.

Hij is een jonge wolf van 45 die zijn eerste stappen zette in radioland bij Radio Pallieter in het West-Vlaamse Menen, begin jaren ’80. Dit wordt in der haast vergeten in het persbericht dat de VRT verstuurde n.a.v. zijn nieuwe functie binnen de VRT. Pas nadat hij de vrije radio vaarwel zegde, kwam hij terecht bij BRT 1 (nu Radio 1), waar hij ging meewerken aan het programma Imago.

TERUG NAAR 1

In 1989 verkaste hij naar Radio 2. Hij was er achtereenvolgens reportagemaker, presentator, producer, muziekcoördinator en netproducent.

Paul De Wyngaert, productiehuismanager radio: “Filip is een pur sang radiomaker met veel radiokilometers op zijn teller. Hij kent het productieproces door en door en is gepassioneerd bezig met zijn vak. Bij Radio 2 was hij de laatste jaren een gewaardeerd bruggenbouwer tussen de verschillende regionale redacties en de nieuwsdienst.”

‘BRUGGENBOUWER’

Filip Pletinckx: “Ik neem mijn ervaring mee om snel werk te maken van een duidelijke structuur bij Radio 1 waarbinnen we het vernieuwde programmaschema gaan uitwerken. Ik ben blij dat ik daarvoor kan rekenen op dit sterk kernteam met véél expertise. Met Wim Vangrootloon blijft een ervaren Radio 1-producer in de ploeg. Met hem stippelen we de juiste inhoudelijke en productionele koers uit in goede samenwerking met alle redacties. Sven Lardon is nu adviseur Radio en zal zijn expertise inzetten om mee de visie en strategie verder te ontwikkelen, te verfijnen en te verduidelijken.

“Met Griet De Craen als hoofdredacteur Radio in het kernteam wordt een betere samenwerkingsvorm met de nieuwsdienst uitgetekend. David Naert blijft zorgen voor een optimale wisselwerking met de sportprogramma’s van Sporza. Ik ga in de komende weken vooral luisteren naar alle medewerkers die bij Radio 1 betrokken zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we met al het talent boeiende radio zullen maken die gebouwd is op de vier vertrouwde pijlers van Radio 1: actualiteit, cultuur, muziek en sport.”

JLSA


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2013: Radio 1 in een nieuw jasje vanaf 2014

Het programma 'Joos' moet verdwijnen uit het vernieuwd weekschema dat vanaf januari 2014 bij Radio Lees verder

2013: Radio 1: ‘Wie is onze baas?’

De voltallige redactie van Radio 1 heeft een brief geschreven aan Sandra De Preter, algemeen Lees verder

2013: CIM-cijfers: forse dreun voor Radio 1

Vandaag heeft het CIM de nieuwe luistercijfers voor de Vlaamse radiomarkt bekendgemaakt. Die bestrijken de Lees verder

De zomer van 2021 bij Radio 1

Het is nu al een sportzomer om duimen en vingers bij af te likken, met Lees verder

Leen De Witte presenteert vanaf september De Ochtend op Radio 1

Xavier Taveirne kondigde vanochtend op Radio 1 aan dat hij afscheid neemt van zijn vaste Lees verder

Radio 1 zoekt originele ‘voortuinkunst’

Waar ligt de grens tussen kunst en kitsch? Het Radio 1-programma ‘Culture Club’ zoekt het Lees verder

Radio 1: portret van Wannes Van de Velde in podcast-reeks (video)

'Café Breughel', 'De Brug van Willebroek', 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen...' Het werk van Wannes Lees verder

Radio 1: ‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal’

Het is hard geweest, de afgelopen maanden. Maar met het mooie lenteweer en vooral het Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
2013: Radio 1: ‘Wie is onze baas?’

2013: Radio 1 in een nieuw jasje vanaf 2014

2013: Is DRM aan z’n tweede adem toe?

Sluiten