In het Brugse Stadhuis werd op de vooravond van 11 juli de tweejaarlijkse Jan Heemprijs uitgereikt aan VBRO. Het ’11 Juli-Komitee’ van de West-Vlaamse hoofdstad wil op die manier hulde brengen aan een persoon, instantie of organisatie die heeft bijgedragen tot de versterking van het Vlaams bewustzijn.
Jan Heem was de zogenaamd ‘derde man’ naast Jan Breydel en Pieter de Coninck. Hij was burgemeester van Brugge vanaf 1302. VBRO kreeg de prijs omdat de zender sinds 2009 ‘Enkel gezellige Nederlandstalige muziek van vroeger en vandaag laat horen. Dit onder de slogan: Ik luister Nederlandstalig, gevolgd door: Wij zijn fier op Nederlandstalige muziek. Dat maakt de VBRO uniek in Vlaanderen’. Aldus de verantwoording van de jury.
VBRO-zaakvoerder Frederik Thomas kreeg de prijs overhandigd door Burgemeester Moenaert. Het is een kunstwerk van de Vlaamse kunstenares Ann Vrielinck. Eerdere laureaten van de Jan Heemprijs waren ondermeer De Druivelaar (kalender), De Ronde van Vlaanderen (wielerwedstrijd) en het tv-programma ‘Zo is er maar één’.
° Foto bovenaan: Het Brugse 11-Juli Komitee, onder leiding van Pol Van Den Driessche (links), heeft naar jaarlijkse gewoonte enkele verdienstelijke Vlamingen in de bloemetjes gezet, op de vooravond van de Vlaamse feestdag. Tijdens de traditionele academische zitting gaf het Komitee de Gulden Spoor voor Vlaamse culturele uitstraling aan filoloog dr. Frans Debrabandere (tweede van links). De tweejaarlijkse Jan Heemprijs ging naar Frederic Thomas (midden) de Brugse VBRO, als Nederlandstalige zender bij uitstek.