RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

2012: R, het Radiohuis van de VRT opende de deuren

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Radiohuis van de VRT in de Leuvense binnenstad Aan de achterzijde van het historische stadhuis in Leuven opende op vrijdag 8 juni R, het Radiohuis van de VRT. Een gloednieuwe radio-en publieksstudio, een trendy redactieruimte voor Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel en moderne vergaderfaciliteiten bieden voor de VRT uitdagende mogelijkheden om radio te maken tussen de mensen, en dit voor alle VRT-netten.

Het Radiohuis wil een open huis vol radio zijn. Radio met een optimale interactie met het publiek, radio van nu, straks en toen. Zonder aan het karakter van het geklasseerde gebouw te raken, werd hiervoor door Studio Farris een hedendaags concept bedacht.

Radio 2 Vlaams-Brabant verhuisde op vrijdag 1 juni vanuit het legendarische Amerikaans Theater in Brussel naar Leuven. Op die manier heeft de VRT een permanente uitvalsbasis in de provinciehoofdstad. ‘En nu serieus’ was het eerste nationale radioprogramma dat op zaterdagochtend 2 juni voor het eerst uitzond vanuit R.

EEN VIRTUELE RONDLEIDING

De nieuwe locatie straalt helemaal de visie en de filosofie van R uit: het is zichtbaar en nabij en aanraakbaar. Door die transparantie verhoogt de interactie met het publiek. Dat was ook de opdracht die de VRT voor de verbouwingen en inrichting aan de Italiaanse architect Giuseppe Farrismeegafopenheid met veel aandacht voor duurzaamheid.

VAN DE KELDER…

De gevel werd hertekend om de interactie tussen het publiek en de radiostudio te benadrukken. Er werden transparante ramen geplaatst tussen de bestaande glas-in-loodramen die weinig licht doorlaten.

De kelder van het stadhuis wordt deels nog door de stad Leuven gebruikt en deels door de VRT. Daar is onder meer ook het lijnencentrum, het kloppende hart van de radiostudio.

De openheid werd ook doorgetrokken op het gelijkvloers waar tussen de studio en de redactieeen glazen wand werd geplaatst. De redactie biedt plaats aan een continu wisselend aantal medewerkers en is zo ontworpen met het oog op een flexibel gebruik ervan. De monumentale trap in marmer werd behouden.

TOT DE ZOLDER

Op de eerste verdieping bevindt zich het R-café. Deze publieksstudio is uitgerust met de meest recente technische snufjes om er in de beste omstandigheden live radio te maken en mini-concerten of evenementen te organiseren.

Het industrieel rasterplafond is niet storend in de ruimte en laat de bestaande balkenstructuur zichtbaar. Het podium kan verplaatst worden. Een semi-transparant gordijn scheidt de publieksruimte van de foyer. De eiken vloer is behouden en de oude lokettenwanden werden hergebruikt als barmeubel.

Achter de polyvalente publieksstudio bevindt zich De Backstage, een vergaderzaal maar tegelijk een compleet uitgeruste backstage-ruimte voor de gasten die hier ontvangen zullen worden. Hier werd de lambrisering en de oude vloer behouden.

Op de tweede verdieping komt ruimte voor onder andere projecten rond mediawijsheid. Op de derde verdieping komt een innovatieve ruimte. De VRT zal er in de toekomst materiaal ter beschikking stellen waar bijvoorbeeld studenten zich kunnen oefenen in het radio maken.

VAN STADHUIS TOT RADIOHUIS 

De VRT vroeg het architectenbureau Studio Farris uit Antwerpen om het concept uit te werken. Dit creatief platform werd opgericht door de Italiaanse architect Giuseppe Farris.

Studio Farris is actief op het vlak van nieuwbouw, renovatie en interieurontwerp en stond onder meer in voor de herinrichting van de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement in Brussel.

Studio Farris nam onder handen, en stond niet enkel in voor de renovatie, maar ook voor het lichtontwerp, het ontwerp van het vast meubilair en het ontwikkelen van het logo en de huisstijl van het Radiohuis.

BEELD IN HET RADIOHUIS

Jaak De Koninck is voor het Radiohuis in zijn oude werk gedoken, van toen hij nog kleine postzegels ontwierp. Naast vliegtuigen en postduiven waren daar ook muziekinstrumenten en radiotoestellen bij. Met een kleine selectie, wat stempels en Leuvense poëzie heeft hij de compositie gerealiseerd die nu in de Backstage hangt.

En ook beeldhouwer Jef Claerhout ging aan de slag voor het Radiohuis: hij maakte een beeld in brons van een naakte man en vrouw die in elkaar verstrengeld zijn en de weg wijzen naar de redactie en de studio. Ze doen dat via een radiosignaal dat onder enen en nullen uit hun mond komt. Het beeld staat in de inkomsthal van R.

Paul De Wyngaert, de productiehuismanager van de VRT-radio, stond zonder meer achter de verhuis; “Ik ben trots voor de VRT-radio, hier hebben we een netwerk van de provincie”. Hoe groot het kostenplaatje is geworden, kan Paul (foto) niet zeggen. “Het is binnen de normale budgetten. Het huis is duurzaam verbouwd, waardoor we een lagere energiefactuur zullen hebben dan in Brussel”.

De openbare omroep nam een deel van de achterbouw langs de Muntstraat van het stadhuis van Leuven in erfpacht. Dat vergde tegelijk investeringen in de verbouwing, in volledig nieuw meubilair, studiomateriaal en computers voor de redactie van Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel.

Zonder aan het karakter van het geklasseerde gebouw te raken, werd hiervoor door de Italiaanse architect Giuseppe Farris een hedendaags concept bedacht. Studio Farris nam R onder handen, en stond niet enkel in voor de renovatie, maar ook voor het lichtontwerp, het ontwerp van het vast meubilair en het ontwikkelen van het logo en de huisstijl van R, het Radiohuis.

Een redactieruimte inclusief een redactievergadertafel, het R-café (een wat kleinere publieksstudio) en twee aparte dj-studio’s bieden voor de VRT de mogelijkheid om radio te maken samen met de mensen, en dit voor alle VRT-netten. Producer Dirk Somers (foto) wees ons op het audiomeubel dat in de hoogte verstelbaar is.

OOK ANDERE NETTEN VANUIT R

Ruimte om een publiek voor de Radio1-sessies te huisvesten is hier niet meer. “Het Radiohuis wordt een attractie voor evenementen zoals Beleuvenissen in juli. MNM zal vanuit R-café rechtstreekse nationale radio-uitzendingen maken rond het festival Marktrock”, zegt De Wyngaert.

Nog dit ; CIM-luistercijfers beschouwt Paul op langere termijn. Radio 1, waar hij zijn radiocarrière ooit begon, verloor de voorbije twee metingen marktaandeel. “Dat is niet erg, de luisterdichtheid is actua-gebonden, als er nieuws gebeurt, stijgt dat weer”. De stijgende cijfers voor Radio 2, noemt hij stabiel; “Met bijna 30% zitten we weer op het niveau van vroeger”.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 2

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx