2012: Aanslag Mebo II – epiloog Excuusbrief duikt op na 41 jaar

Leestijd: 4 minuten

Eenenveertig jaar is het inmiddels geleden dat er op volle zee een aanslag werd gepleegd op de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal. Gelukkig zonder veel erg, de zender won er zelfs aan populariteit door, vooral toen bleek dat concurrent Radio Veronica achter het incident de zat.

Toenmalig Mebo II kapitein Jan Harteveld (foto uit 1971) heeft naar aanleiding van het recent overlijden van een van de duikers die achter de aanslag zat, een brief aan hem gericht, openbaar gemaakt. Ten tijde van de feiten was dj en nieuwslezer Hans Hogendoorn (foto boven – credits: Hans Hogendoorn) aan boord van het zendschip. Hij is nooit op de hoogte geweest van enigerlei excuusbrief. Hans Knot vertelt een opmerkelijk verhaal.

Naar aanleiding van overlijden 

Rond de Kerstdagen kreeg ik een groot aantal wensen van voormalige medewerkers en bemanningsleden. Ondermeer een kaartje van kapitein Jan Harteveld, een van de kapiteins aan boord van de Mebo II. Uiteraard stuurde ik hem mijn beste wensen terug, waarbij ik aan Jan Harteveld meedeelde dat een voormalig bemanningslid uit 1970, en tevens voorman van het duikteam van de bomaanslag, op 67-jarige leeftijd was overleden.

Het slechte bericht trok de kapitein zich aangezien de overledene, Tom van der Linden, ook aan boord van de Mebo had gewerkt. Terloops meldde Harteveld me dat tijdens de periode dat het duikteam in de Scheveningse gevangenis verbleef, nog een excuusbrief is gestuurd aan hem. De brief en de enveloppe zijn op 2 januari 2012 boven water gekomen.

Wachten op excuses 

Hans Hoogendoorn had zich al die jaren afgevraagd waarom het trio nooit excuses had aangeboden. Een ‘mirakel’ dat dit alsnog ‘postuum’ is gebeurd. De zoon van Tom van der Linden, genoemd naar zijn vader, schreef me, nadat ik hem het document stuurde: ‘Ik vind het echt erg mooi dat je dit toch vrij unieke document met me delen wilt, en wat een raar toeval.’

‘Het is toch vreemd dat een dergelijke brief pas na 41 jaar boven water komt en er een aantal mensen altijd met vragen zijn blijven zitten nadat de aanslag had plaatsgevonden. Voldoende reden om me nog eens te richten tot de kapitein:

De vraag

“Beste Jan. De door jou toegezonden brief, inzake het excuus van de duikers verantwoordelijk voor de aanslag op de Mebo II, heeft toch wel voor de nodige gevoelens gezorgd. Zoals je weet schrijf ik al sinds 1969 over radio en kreeg er behoorlijk kippenvel van. Ik heb de brief ook laten lezen aan Hans Hoogendoorn, die ten tijde van de aanslag aan boord van het mooie schip zat.”

“Hij heeft vier decennia nooit geweten dat een dergelijke brief er was en heeft de duikers in gedachten altijd verweten dat ze nooit een excuus hebben uitgesproken. Is het misschien aan de plaatsvervangende bemanning en stafleden voorgelezen of is daar misschien niet aan gedacht? De betrokkenen zijn trouwens wel heel erg blij dat je alsnog de brief hebt vrijgeven. Ik hoop van je te horen.”

Reactie J. Harteveld 

De reactie volgde een dag later, op 3 januari. “Die brief is later aan boord gekomen dan verwacht omdat de reder Trip die eerst aan Mr Meister en Mr Bollier wilde laten lezen. Ik zag die brief op het kantoor liggen en heb hem meegenomen aan boord van de Mebo II. Ik heb die in de recreatiezaal voorgelezen voor de mensen die op dat moment aan boord waren.

De brief is daar nog een tijdje blijven liggen, dat kan je wel zien aan de envelop . Het is mogelijk dat Hans Hoogenboorn op dat moment niet aan boord was. Ik was zelf ook verbijsterd na die aanslag, omdat ik ook veel contact had met Tom van der Linden. Hij kwam dikwijls aan boord en ik kon ook niet begrijpen dat het tegen ons gericht was. Daarom was ik ook blij die brief destijds te ontvangen.”

“Ze zouden het onderwaterschip schoonmaken,  er was al een plan gemaakt en toen ging dat ineens niet door (maar dit wist je al). En ze waren toen boos op Meister en Bollier, wij stonden daar buiten maar konden het toen niet bevatten. Ook bij mij thuis niet toen er verteld werd dat de kapitein van de Mebo II vermist was. Dat bericht heeft lang nagewerkt.”

“Ik hoop dat je wat aan die informatie hebt, je kunt altijd mailen. Ik ben blij dat er door deze brief nog genoegdoening is, ook voor de duikers. De vriendelijke groeten.”

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Yasmine weg bij blauwe dolfijn (video) Kiest voor TV en werkt aan nieuwe cd Hilde Rens stopt tijdelijk bij Radio Contact. En nee, Hilde is niet het meisje dat de postzegels op de enveloppen kleeft, maar de jongedame die onder de naam Yasmine het woensdagse...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
2004: Radiomaker Eric Hofman weg bij televisie En concentreert zich op doorstart van Maeva... Ruim vijftien jaar lang was Eric Hofman elke dag te horen op televisie als de trailerstem van VTM. Daarnaast ook als voice-over van talloze tv-shows, onder meer Waagstuk, De Vraag ...
2001: VRT goed voor 92% van alle radioreclame Hopeloos verouderde cijfers, typisch voor ra... Het is alweer twee weken geleden dat we de luistercijfers van de netwerken, de resultaten van het zoekwerk van RadioScan, gepubliceerd hebben. Daarbij ging het alleen om de gegeven...
Deel of print dit artikel
Broadcast Partners
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *