fbpx

RadioVisie

  • .
    .

2011: Zwaardere boetes voor Nederlandse piraten

Het Agentschap Telecom, de Nederlandse tegenhanger voor het Vlaamse BIPT & VRM, verstrengt nog deze maand de aanpak van etherpiraten. De boete voor het illegaal gebruiken van de FM-band kan oplopen tot 45.000 euro. Ook is er in de kerstperiode extra inzet van inspecteurs om overlast van illegale zenders te voorkomen.

De boete is mede afhankelijk van de ernst van de overtreding. Dit wordt onder andere bepaald door de mate van storing die de etherpiraat veroorzaakt. Naast de hogere boete hanteert Agentschap Telecom een lik-op-stuk beleid. De overtreder ontvangt bij illegaal uitzenden eerst een waarschuwing. 

Als binnen een uur geen gehoor wordt gegeven, kan de inspecteur ter plaatse direct een overtreding constateren. Dan zal hij een Rapport van Bevindingen opstellen en riskeert de overtreder de boete. Agentschap Telecom hoopt met deze aanpak overtredingen en overlast te voorkomen.

De afgelopen periode signaleerde Agentschap Telecom een verschuiving in het type etherpiraat. Waren het eerst vooral de ‘zolderkamerpiraten’, nu zijn het de grotere ‘feesttentpiraten’ die overlast veroorzaken. Zij gebruiken steeds zwaardere apparatuur met hogere vermogens en dito antennemasten. Daarmee hebben ze een groter bereik en is de overlast navenant.

Daarnaast ziet Agentschap Telecom een toename van het aantal mobiele masten dat op afstand, vanuit een studio, aangestuurd kan worden. Dit soort constructies wordt gebruikt bij uitzendingen vanuit horecagelegenheden, schuurfeesten en feesttenten. Vanwege de overlast die deze etherpiraten veroorzaken zal Agentschap Telecom zich ook meer op dit soort overtreders richten.

Etherpiraten zorgen met hun illegale uitzendingen voor veel overlast. In een aantal gevallen wordt het radioverkeer van luchtvaart en het C2000- communicatiesysteem gestoord. De ontvangst van calamiteitenzenders kan ook in het geding zijn. Zij verstoren eveneens de commerciële en publieke omroepen, waardoor deze minder luisteraars bereiken, met economische schade als gevolg. En tot slot ondervinden luisteraars hinder bij het afstemmen op hun favoriete radiostation.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 22 januari – 022 (audio )

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 389: Minerva, luistercijfers, Spotify

In Nederland is het één keer per maand luistercijferdag. En in januari was dat vandaag. Lees verder

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor Lees verder

Het radiodagboek van 21 januari -021 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 388: Guy, Joe en Veronica (video)

Plots afscheid van iemand die ook voor RadioVisie veel betekende Joe reisde naar Disneyland Paris Lees verder

Het is vandaag 20 januari… 2001 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het radiodagboek van 20 januari – 020 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Radio 538 gaat naar Zandvoort

Eerst televisie, dan pas radio Onder impuls van de voormalige autoracer Jan Lammers, van bierproducent Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2003: Radio Antigoon breuk met City Media (audio)

2002: MaevaFM kiest voor Top Format

2003: Regionale radio, het voorzichtige voorspel

2000: Filip Pletinckx vervangt Michel Follet

2006: Radiopionier Michel De Sutter overleden

2002: Licentie 4FM betaald met ‘crimineel’ geld?

Sluiten