Niettegenstaande commerciële tv-zenders sinds jaar en dag een stevige plaats innemen, houdt ‘De Vlaming’ van zijn openbare omroep. Bijna de helft stelt zich wel vragen bij de commercialisering ervan en bij het nut van MNM.
Naar aanleiding van één van de thema’s op VEPEC’s Praatcafé, gisteren 1 maart in de foyer van de Bourla Schouwburg, vroeg VEPEC, Vereniging voor Promotie en Communicatie, aan onderzoeksbureau iVOX om bij drieduizend Vlamingen hun houding te onderzoeken ten opzichte van de openbare omroep. .
Steven Deketelaere, Managing Partner bij iVOX, presenteerde de opmerkelijke resultaten en concludeert: “De VRT zit stevig verankerd in het hart van de Vlaming. Slechts een minderheid is akkoord met de beslissing om quota’s in te voeren zodat de openbare omroep een spiegel wordt van de samenleving. De verzadiging van kook- en sportprogramma’s lijkt wel toe te nemen”.
Betrouwbaarheid
De feiten spreken voor zich. De Vlaming vindt een sterke openbare omroep belangrijk en dat er betere programma’s worden gemaakt dan bij de commerciële omroep. De VRT wordt ook als meer kwaliteitsvol en betrouwbaarder ervaren. Misschien wel iets minder modern dan VTM, maar bijna even vernieuwend… al besteedt men voor telkens 21% te veel aandacht aan sportprogramma’s en kookprogramma’s.
De commercialisering via reclame en sponsoring stoort bijna 40%. Verder stellen evenveel mensen dat het uitbouwen van een commerciële radiozender, zoals MNM, niet de taak is van de openbare omroep. Zowat de helft van de ondervraagde Vlamingen is zelfs bereid om de dotatie voor de VRT op te trekken als die daarmee reclamevrij wordt.
Het derde kanaal
Tot slot vindt ook 56% van de ondervraagde Vlamingen dat de VRT eerder bij hen past dan VTM. Bij deze laatste ligt dit percentage op 19%. Deze sterke verankering zorgt er ook voor dat, hoewel de affaire Bracke (*) wel degelijk de geloofwaardigheid van het nieuws heeft aangetast, dit slechts bij een kleinere groep het geval is (11%).
Wat de op tafel liggende vernieuwingen betreft, is het zo dat de plannen voor een eventueel derde kanaal positief is voor een meerderheid van de ondervraagden (57%). Maar er is bijna geen draagvlak voor de beslissing van de VRT om zichzelf quota op te leggen met betrekking tot het in beeld brengen van bepaalde groepen zoals allochtonen, gehandicapten en ouderen: slechts 17% is te vinden voor zo’n maatregel.
° VEPEC
° U kan hier alle resultaten lezen.
° Forocredits: OMImages
(*) nvdr : De affaire Bracke