Radio doet nieuwe muziek ontdekken, dat blijkt uit een recente studie, een gezamenlijk initiatief van NARM (National Association of Recording Merchandisers) en onderzoeksbureau The NDP Group, en werd gebaseerd op een online bevraging van 3771 respondenten in augustus van dit jaar.
De studie toont ondermeer aan dat er nogal wat verschillen zijn naar gelang het type consument, die bijvoorbeeld van elkaar onderscheiden kunnen worden in termen van betrokkenheid. Bovendien blijkt er sinds een eerdere studie uit 2007 nogal wat veranderd, vooral door de opkomst van social media als beïnvloeders.
Ruim 80% van de bevraagde respondenten verklaarde geïnteresseerd te zijn in (nieuws over) de nieuwe muziek van artiesten die ze reeds kennen en waarvan ze al fan zijn. Ook 60% wil meer te weten komen over onbekende artiesten in de muziekgenres die men reeds volgt.
‘Oude’ radio belangrijkst
Radio (AM en FM) vormt samen met familie, vrienden en collega’s de belangrijkste bron om nieuwe muziek te ontdekken. Online radio en webvideo’s blijken eveneens belangrijk, vooral bij de meest actieve muziekfans. Radio werd door 60% van de actieve muziekliefhebbers genoemd als belangrijkste beïnvloeder.
De meerderheid van deze groep verklaarde ook eerder te wachten tot een geliefd nummer nogmaals voorkomt in de playlist, in plaats van het aan te kopen. 75% van deze groep liet echter ook weten dat ze meer songs zouden aankopen indien artiest en/of nummer meer werden vermeld…
TV en internet
Ook televisie is een belangrijke beïnvloeder, en werd door 49% van de ondervraagden vermeld als voornaamste bron van informatie. Televisie blijkt vooral effectief voor het bereiken van een mainstream publiek.
Het ontdekken van muziek via internet verloopt meer gefragmenteerd; waar apps als Shazam het aankopen van cd’s of digitale downloads stimuleren, blijken online radio, Youtube en nieuwere beïnvloedingsmechanismen er vooral toe te leiden dat men liedjes gaat streamen in plaats van over te gaan tot de aankoop ervan.
Taak voor presentatoren
Volgens Jim Donio van NARM levert de studie bruikbare inzichten op om de informatievoorziening over nieuwe muziek voor de consumenten te verbeteren. Nu komt het nog te veel voor dat men muziek hoort die men leuk vindt, maar die men achteraf niet terugvindt omdat de artiest of de titel van het nummer lang niet altijd wordt vermeld. Donio pleit dan ook voor meer (promotie voor) muziekherkennings-apps, en meer aandacht voor het aan- en afkondigen van muzieknummers op radio.