Op het politiek debat naar aanleiding van de nieuwe VRT-beheersovereenkomst/vijfjarenplan weerde commissievoorzitter Philippe De Coene (foto bovenaan) van dezelfde partij als Mediaminister Lieten (sp.a) zich als een duivel in een wijwatervat. Onze man ter plekke noteerde een spervuur aan vragen van de oppositiepartijen en volgde de verhitte discussies.
De Coene zei er namens de sp.a-fractie dat er nu richtlijnen zijn opgenomen waaraan de VRT moet beantwoorden. De mediaminister had het over krijtlijnen voor een evenwichtige relatie met de private sector. Op 68,4 miljoen euro worden inkomsten uit radioreclame en tv-sponsoring, internetreclame en ‘boodschappen van algemeen nut’ geplafonneerd. Een en ander moet kunnen dankzij een sterk verhoogde dotatie van 285,3 miljoen euro.
‘Koehandel nodig’
Parlementariërs Bart Tommelein (Open Vld), Bart Caron (Groen!) en Jurgen Verstrepen (LDD) hadden gevraagd om tekst en uitleg. Open Vld stelde dat een ’koehandel nodig was’ om in de regering tot deze resolutie over de VRT te komen. Over het akkoord zou een tekst moeten bestaan, maar die werd nog niet voorgelegd. Hij oppert om “radiopubliciteit wat af te bouwen en wat andere inkomsten in te brengen”.
Daarnaast wil hij dat MNM geëvalueerd wordt. Dat zal volgens de meerderheidspartijen jaarlijks gebeuren. Mediaspecialist Carl Decaluwé van de grote fractie CD&V wil dat MNM jaarlijks gaat aantonen dat men inderdaad voor een meerwaarde zorgt, “en dat moet niet in de resolutie staan”. Verder haalde Decaluwé aan dat de VRT haar ambitie mag terugschroeven naar 70% in plaats van 80% bereik van radioluisteraars .
Financiering derde tv-net?
N-VA fractieleider Kris Van Dijc zei tevreden te zijn met de aandacht voor de doelgroep van ‘expats in ons land’ . “De betaalbaarheid van een derde tv-net zal de VRT zelf moeten organiseren”. Meerderheidspartij N-VA liet de quota die VRT moet halen inzake Vlaamse muziekproducties mee opnemen in de beheersovereenkomst. LDD vroeg of de mediaminister een dossier, dat de haalbaarheid en betaalbaarheid van een derde tv-zender bewees, op tafel kon leggen.
Jurgen Verstrepen van LDD vindt dat de VRT het met MNM bij jongeren ondermaats doet en is tegen het schrappen van Radio Vlaanderen internationaal. In het plan gaat de stekker er ook voor de internet- en satellietuitzendingen van RVi uit. Een fractie van een besparing. Bart Tommelein vroeg zich met de handen in het haar af of de extra tv-zender betaalbaar is en waarom een kanaal van de kabel zal gegooid worden als dit tv-net voor jongeren (na 20:00 uur) twee tot vier avonden per week zal uitzenden.