fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

2011: De ‘kruisbestuiving’ van de media

Een heikel onderwerp in het veranderende medialandschap is de vorming van mediagroepen, die een tv- en een radiozender in de portefeuille hebben, plus een nieuwssite, een krant, één of meerdere magazines.

Vanuit commercieel oogpunt is die verweving uiteraard heel interessant. Wanneer een journalist een stuk schrijft dan kan dit, zij het in andere verpakking, gebruikt worden voor radio, tv, nieuwssite, krant of magazine. Een economisch heel aantrekkelijk model, dat echter leidt tot verschraling omdat elk medium zijn eigen aanpak vereist. Televisie kan niet zonder beeld, radio vereist een audioreportage, bij een krant moet de tekst pakkend zijn, en in een magazine moeten er meer (saillante) details verschijnen.

De scheiding

Maar dat is niet echt het probleem. Dat ligt bij de scheiding tussen openbaar en privé initiatief enerzijds en de exclusiviteit van content anderzijds.

Beginnen we met het openbare initiatief. Elk land heeft zijn openbare omroep, waarbij uitgegaan wordt van een opvoedende rol. Laat je alles over aan de commerciële omroepen dan is de kans heel groot dat je enkel goed verkopende, populaire content overhoudt. Soaps, reality shows, makkelijke films. Een openbare omroep is verplicht om cultuur en maatschappelijke discussies aan te boren, duiding te brengen bij het nieuws. In ruil voor die taken is er een toelage.

Dit systeem zorgt ervoor dat we naast een VTM en VT4 ook een Eén en een Canvas hebben, een Klara op de radio. Voor tv en radio is het duidelijk. Maar waar ligt de grens bij het internet? Deredactie.be brengt nieuws in tekst, audio en video. Commerciële zenders vinden dat dit de taak van de VRT overstijgt. ‘Het geld van de overheid zou misbruikt worden om privaat initiatief onmogelijk te maken’, zo heet het dan.

Moeilijke taak 

In Wallonië zijn de uitgevers al naar de rechter getrokken omdat zij vinden dat de RTBF ‘oneerlijk concurreert’. De Vlaamse DagbladPers, een belangenorganisatie van Vlaamse krantenuitgevers, vindt op haar beurt dat de VRT nieuwssites oneerlijke concurrentie zijn.

En dan is er nog het probleem van de exclusiviteit. Dat bestond voorheen al, maar wordt nog nijpender nu er een nieuwe grote speler bijkomt. De Vijver, de holding boven Woestijnvis, nam SBS België over en krijgt VT4 en VIJFtv in handen. Hiervoor wordt samengewerkt met de mediagroepen Corelio (o.a. De Standaard) en Sanoma (o.a. Humo). Een samenwerking die tot een bepaalde exclusiviteit lijkt te leiden.

Zo werden er al heel wat wenkbrauwen gefronst toen het programma Basta zijn mediastunt rond de tv-spelletjes vertoonde, en het magazine Humo de volgende dag al meteen de achtergrond bracht, terwijl anderen, die niet op voorhand op de hoogte waren van de inhoud van het programma, nog hun artikels moesten schrijven. 

Gaan bij een volgende royalty huwelijk de kranten niet langer vermelden dat de live stream bekeken kan worden op de nationale omroep, maar zullen ze enkel naar de stream van ‘hun eigen’ zender verwijzen? Kortom, er zal nog heel wat inkt vloeien vooraleer er in het nieuwe medialandschap grenzen afgebakend en afspraken gemaakt zijn. De regels van fatsoen en exclusiviteit terug op punt stellen belooft een aartsmoeilijke taak te worden. 


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 7 juni (159)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 508: Radiowebsites, Wonderland, Minerva (audio & video)

Lekker weer. Verlengd weekend. En de wereld die nog steeds enkele versnellingen trager draait. Soms Lees verder

Blad 507: Festivals, Radio 5 en Nostalgie (audio)

U kan niet naar het festival, dan komt het festival tot bij u (in Wallonië)Een Lees verder

NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, pers, tv, vrt
Het radiodagboek van 4 mei – 125 (video)

50 jaar Top 30: ‘Zoutelande’ is grootste klassieker

Groen Licht – 21 (audio)

Het is vandaag 3 mei… 1978 (audio)

2013: Radio bepaalt succes van plaat en artiest

Het radiodagboek van 3 mei – 124 (video)

Sluiten