2010: Sabam wil auteursrechten voor internet "Grote sommen geld gaan onterecht de providers"

Leestijd: 2 minuten

De wetgeving op auteursrecht is volgens Sabam mateloos verouderd. Nu worden film en muziek via internet massaal verspreid, maar is de vergoeding die naar de kunstenaars terugvloeit helemaal niet in verhouding. De auteursrechtenvereniging misloopt hierdoor jaarlijks 13,8 miljoen euro. Dat is de conclusie uit een door Sabam zelf opgezette marktstudie. 

Om hieraan te verhelpen vraagt de organisatie dat er – in navolging van de buurlanden – dringend werk wordt gemaakt van een aangepaste wetgeving. Die moet providers als Belgacom en Telenet verplichten een akkoord te sluiten met de beheersmaatschappijen.


Lees verder onder de advertentie


Christophe De Preter, directeur-generaal van Sabam: “Er is een grove wanverhouding ontstaan tussen de gigantische omzetten van de providers en de steeds kleinere opbrengst uit de klassieke film- en muziekmarkt. De providers hebben het aantal internetaansluitingen de jongste jaren enorm zien toenemen. Dat komt voor een deel omdat ze aantrekkelijke creatieve inhoud kunnen aanbieden, zoals film, muziek of games. Het probleem is dat de verspreiding via het internet amper geregeld is en dat de klassieke markt, die vooral bestaat uit cd’s en dvd’s, de voorbije jaren ingestort is. Grote sommen geld die de kunstenaars toekomen, vloeien naar de bankrekeningen van de providers.”

De voorgestelde wetgeving moet ondermeer voorzien dat elke exploitant eerst de toestemming van de auteur bekomt vooraleer het werk te verspreiden. Hieraan wordt dan een vergoedingssysteem gekoppeld. Eerder dan de individuele gebruiker aan te pakken, stuurt Sabam aan op een collectieve overeenkomst. Een systeem zoals het Franse Hadopi-model, dat illegale downloaders de toegang tot het internet ontzegt, is met andere woorden niet aan de orde.

Tegen het komende Belgische EU-voorzitterschap wil de organisatie het thema op de agenda krijgen. Christophe De Preter: “Om een beschermd werk te mogen gebruiken is er eerst toelating van de auteur nodig. Dat principe is overal in voege, behalve op het internet, waar ontelbare beschermde werken in omloop zijn waarvoor geen toestemming gegeven is. En waarvoor dus ook niet vergoed wordt. We willen de internetgebruikers niet beknotten, maar pleiten voor een evenwichtige verdeling van de winst uit creatief werk.”

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2014: Radio 2 brengt Vlaamse muziek in kaart Audiotheek met het volledige Vlaams-populaire... Radio 2 lanceert dit najaar de site vivavlaanderen.be, een onlineplatform waarop de 'grootste familie van Vlaanderen' meer brengt dan een audiotheek met het volledige Vlaams-popula...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2013: Een veelvoud kandidaten voor 8 frequenties
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)
2008: Procedure uitbating digitale frequenties
2005: Hoe duur is radioreclame in Vlaanderen?
2003: Interne reclameregie 4FM uit de startblokken
2002: De moord in het Mediapark (video)
Sluiten