fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2010: Sabam wil auteursrechten voor internet

De wetgeving op auteursrecht is volgens Sabam mateloos verouderd. Nu worden film en muziek via internet massaal verspreid, maar is de vergoeding die naar de kunstenaars terugvloeit helemaal niet in verhouding. De auteursrechtenvereniging misloopt hierdoor jaarlijks 13,8 miljoen euro. Dat is de conclusie uit een door Sabam zelf opgezette marktstudie. 

Om hieraan te verhelpen vraagt de organisatie dat er – in navolging van de buurlanden – dringend werk wordt gemaakt van een aangepaste wetgeving. Die moet providers als Belgacom en Telenet verplichten een akkoord te sluiten met de beheersmaatschappijen.

Christophe De Preter, directeur-generaal van Sabam: “Er is een grove wanverhouding ontstaan tussen de gigantische omzetten van de providers en de steeds kleinere opbrengst uit de klassieke film- en muziekmarkt. De providers hebben het aantal internetaansluitingen de jongste jaren enorm zien toenemen. Dat komt voor een deel omdat ze aantrekkelijke creatieve inhoud kunnen aanbieden, zoals film, muziek of games. Het probleem is dat de verspreiding via het internet amper geregeld is en dat de klassieke markt, die vooral bestaat uit cd’s en dvd’s, de voorbije jaren ingestort is. Grote sommen geld die de kunstenaars toekomen, vloeien naar de bankrekeningen van de providers.”

De voorgestelde wetgeving moet ondermeer voorzien dat elke exploitant eerst de toestemming van de auteur bekomt vooraleer het werk te verspreiden. Hieraan wordt dan een vergoedingssysteem gekoppeld. Eerder dan de individuele gebruiker aan te pakken, stuurt Sabam aan op een collectieve overeenkomst. Een systeem zoals het Franse Hadopi-model, dat illegale downloaders de toegang tot het internet ontzegt, is met andere woorden niet aan de orde.

Tegen het komende Belgische EU-voorzitterschap wil de organisatie het thema op de agenda krijgen. Christophe De Preter: “Om een beschermd werk te mogen gebruiken is er eerst toelating van de auteur nodig. Dat principe is overal in voege, behalve op het internet, waar ontelbare beschermde werken in omloop zijn waarvoor geen toestemming gegeven is. En waarvoor dus ook niet vergoed wordt. We willen de internetgebruikers niet beknotten, maar pleiten voor een evenwichtige verdeling van de winst uit creatief werk.”


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Beetje reclame maken voor de reclame, anders zou u het waarschijnlijk niet weten Lijstjes bij
U hebt tijd, muziek en een babbel teveel? Hier raakt u het allemaal kwijt... Terwijl
Nederlandse Luistercijfers: ze hadden zich echt wel de moeite kunnen besparen, er is nauwelijks iets
Het is een heus mirakel dat de Airpods, die witte draadloze oortjes van Apple, niet
12% is in Nederland een succes, in Vlaanderen eerder 'normaal' Vervelend als de ene landgenoot
Opvallend boek over opvallend man, die Nederlands omroepbestel definitief wijzigde Gat in de markt voor
Het was alweer een erg boeiende week voor DAB+ in Europa en dus kiezen we
Zelfs zonder extra bomen wordt Antwerpse Park alsmaar groter'Slimme Luidsprekers' hebben het moeilijk om door

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

2008: Procedure uitbating digitale frequenties

2005: Hoe duur is radioreclame in Vlaanderen?

2003: Interne reclameregie 4FM uit de startblokken

2002: De moord in het Mediapark (video)

Sluiten