Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich – middels een reuzenrad – in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte Debrouwere even stil bij de noodzaak aan dit soort radiostunts. Radiomakers draaien anno 2010 niet alleen plaatjes. Ze stunten. Je vindt ze in een levensgrote chocopot, ze hangen in containers of draaien rondjes in een reuzenrad, zoals nu.
Is dit soort radiostunts nu nodig? Volgens Erwin Deckers, de programmadirecteur van Qmusic, wel. “Radio heeft een bredere functie gekregen. Het is meer dan alleen maar plaatjes draaien. Mensen kunnen dat thuis namelijk ook. Via allerlei systemen kun je muziek downloaden en beluisteren in de volgorde die je zelf wil. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat radio een meerwaarde biedt.”
Totaalbelevenis
Volgens merkenexpert Fons Van Dyck maken steeds meer radiostations gebruik van experience marketing. “Radio wordt een totaalbelevenis. De luisteraar wordt onderdeel van het merk. Radio 2 doet dat ook, maar op een minder spectaculaire manier omdat zij een andere doelgroep hebben. Zij hebben wandel- en fietsdagen en een eigen sterrenparade. Radio verkoopt een soort levensstijl.”
Dat is niet altijd makkelijk. Van Dyck: “Je merkt dat MNM moeite heeft om te stunten. Logisch, je moet eerst naambekendheid en een eigen DNA hebben vooraleer je kunt stunten. Als je dat nog niet helemaal hebt, zoals MNM, loop je het gevaar dat je met je stunts in het wilde weg gaat schieten.”
Een ruimtereis of een huis ter waarde van 250.000 euro weggeven, zorgt volgens Deckers ook voor meer luisteraars, al zegt hij dat niet graag. Want daar draait het volgens hem niet om. “Op een bepaald moment heb je het maximale aantal luisteraars voor jouw zender bereikt”, vindt hij. “Het gaat erom de luisteraars te blijven verrassen.”
Het draait ook om… geld
En er is natuurlijk ook een economische reden. Dat zegt Sofie Van Bauwel, professor communicatiewetenschap aan de Universiteit Gent. “Het is voor radiostations steeds moeilijker om adverteerders te behouden. Zulke stunts zorgen voor veel luisteraars, dus ook voor veel adverteerders die geld in het laatje brengen.”
Maar waar ligt de grens? De Nederlandse presentator Giel Beelen liet zich oraal bevredigen door een prostituee. En in Amerika kun je via de radio een auto winnen of verliezen. In dat laatste geval komt een bulldozer je auto plat rijden. “Zo ver gaan wij echt niet”, zegt Deckers. “Ons motto is: Q is good for you. We brengen dus geen acties waar mensen schade van kunnen ondervinden. We willen niet dat er negatieve kantjes aan zijn.”
Maar zal het radiostation niet altijd meer moeten stunten? “Luisteraars zullen steeds spectaculairdere dingen verwachten. Het mag niet stilvallen”, zegt Fons Van Dyck. Dat belooft.