RadioVisie

  • .
    .

2008: VRT doekt Radio Donna op (video)

De Standaard is een van die kranten waar we meestal het etiket ‘degelijkheid en vakmanschap’ op kleven. Kortom, als zij een primeur brengen, mogen we aannemen dat die klopt en dat er niet over één nacht ijs is gegaan. Bijgevolg kon de publieke omroep deze ochtend niet anders dan zelf bevestigen dat ze van plan zijn om Radio Donna op te doeken.

Creatieve Van de Veire

Donna zou worden vervangen door een nieuwe hitzender, waarbij Peter Van de Veire (foto) de spilfiguur zou worden. Lees; hij mag het nieuw station bedenken. Hoe de nieuwkomer zal klinken is niet duidelijk want er is momenteel enkel een goed uitgewerkt plan. Verder is er geen naam, noch startdatum. De doelgroep blijft dezelfde; 15 tot 44-jarigen. De huidige Donna-stemmen zouden vandaag op de hoogte gebracht worden. Maandag legt gedelegeerd bestuurder Dirk Wauters het radioproject voor aan de raad van bestuur. ‘Op dit moment kunnen we daar nog niets over vertellen’, verklaarde VRT-woordvoerster Diane Waumans gisteren nog aan de Standaard.

Intern onderzoek

Al lijkt de vervanging van Donna verrassend, eigenlijk is het dat niet echt. Uiteraard gaat het om luistercijfers. Ooit haalde de hitzender de grootste marktaandelen, tot ruim 30%. Maar sinds de komst van de commerciële collega’s Qmusic en 4FM, waren de cijfers in vrije val. Met het lichte herstel in de eerste helft van dit jaar wordt niet echt rekening gehouden.

Volgens intern onderzoek met de zogenaamde portable people meter (ppm) is er immers helemaal geen sprake is van een structureel herstel. ‘Integendeel, het bereik van Donna is opnieuw aan het dalen, terwijl dat van Qmusic aan het stijgen is’, schrijft De Standaard. Een gegeven dat onze redactie trouwens al werd doorgespeeld nog voor de bekendmaking van de meest recente CIM-cijfers (door de bekende betrouwbare bron die anoniem wil blijven).

Radio financiert televisie

Meer nog dan om de luistercijfers gaat het bij de publieke omroep om de knikkers. Donna was altijd die tak van de VRT die zorgde voor de grootste financiële inkomsten. Maar minder luisteraars betekenen ook minder commercials. Al is het enigszins naïef om het zo eenvoudig voor te stellen. Er spelen andere factoren mee. VMMa kan bijvoorbeeld radio- en tv-pakketten aanbieden, VRT kan dit niet.

Feit is dat de openbare omroep voor haar globale werking voor een deel afhankelijk is van de inkomsten van hun ‘commerciële’ radiozender. We noemden het eerder een schizofrene situatie, we herhalen het. Het is te gek voor woorden en het is een fictief voorbeeld, maar niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld het programma ‘Terzake’ (Canvas) moet bezuinigen op de informatieve opdracht omdat de hitzender minder geld opbrengt.

Niet realistisch

Dalende marktaandelen en minder inkomsten hebben de vervanging van Donna in gang gezet en de trein lijkt niet meer te stoppen. Het radiostation bereikt tegenwoordig dagelijks 800.000 luisteraars. Met een herdacht project hoopt men beter te doen. Of dat realistisch is, is een andere vraag.

Procentuele verschuivingen zullen er na ieder luisteronderzoek zijn. Ons lijkt het eerder dat na enkele jaren commerciële radio in Vlaanderen, de marktposities definitief zijn ingenomen. Er is een potentieel van zes miljoen luisteraars die nationaal verdeeld worden over vijf publieke en drie commerciële zenders, plus tal van netwerken en lokale radioprojecten.

Heynen

Noch een bestaand project, noch een nieuw project zal voor nieuwe aardverschuivingen zorgen. Wordt Donna enkel vervangen door een nieuwe hitzender dan wordt veel moeite gedaan voor een voorspelbaar resultaat. Gaat het slechts om een deel van een groter geheel, dan zijn we bereid onze mening te herzien.

Extra

Trouwe fans van Donna hebben inmiddels een petitie gestart. En op zoekertjeswebsite hebbes.be staat Radio Donna zelfs al te koop! 


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx