RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

2008: Verkeersinfo op de radio: deel 1 (audio)

Stel je voor: je bent rustig aan het genieten van een mooie song op de radio, maar plots schrik je wakker uit die gelukzalige droom want ‘Er is vertraagd tot sterk vertraagd verkeer op de E40.‘ Als je dan de neiging hebt om de presentator van dienst op te bellen en de huid vol te schelden, dan heb je een geestesgenoot gevonden in de auteur van deze tweedelige bijdrage…

Mens erger je niet, een ontspannend gezelschapsspelletje. Je kent het. Maar soms kan het gezegde ook ongezellig worden, zeker als je radiotoestel thuis, in de auto, op het werk of tijdens je vakantie opstaat met de bedoeling om rustig te luisteren. Om te ontspannen met andere woorden… En plots is ze daar: de verkeersinformatie!

Een geschiedenis

Heeft de radio ooit de verkeersinformatie uitgevonden? Eind jaren ‘70 was er op de nationale zender ‘BRT 1 Service en Informatie’, er was toen nog geen concurrentie, het programma ‘Neem je tijd’. Steengoede uitzending trouwens die bedoeld was om verkeersinfo mee te geven. Op die manier hielp de BRT de automobilist, na de zware dagtaak, met een paar rustige liedjes de verkeersellende te verwerken.

Ochtendspits?

BRT 1 ging er indertijd vanuit dat er ’s ochtends geen files waren, want verkeersinfo kreeg je enkel ’s avonds op weg naar huis. ’s Morgens was je dus op jezelf aangewezen. Nochtans zijn de files richting Brussel geen recente uitvinding. Ik heb ze vroeger dagelijks zelf ervaren.

Een aspirine op zak hebben was vaak een remedie om het werk zonder hoofdpijn aan te vatten… Maar je kan de jaren ’70 niet vergelijken met de situatie in 2008. Net zomin je die jaren ’70 kan vergelijken met de jaren ’20, toen er amper auto’s waren en geen compacte autoradio’s…

Ongezond

Je kan tegenwoordig geen nationale of commerciële radiozender meer opzetten of de muziek wordt op alle mogelijke manieren onderbroken voor verkeersinfo. Er speelt net een fantastisch nummer (al lang niet meer gehoord), je zingt mee (als tijdverdrijf) en daar is ze ineens, de verkeersinfo!

Slecht voor hart en bloedvaten. Je wordt er nerveus van. Bovendien leidt ze de aandacht voor het verkeer eigenlijk af. Of is die verkeersinformatie tegenwoordig een bron van inspiratie om presentatoren aan bindteksten te helpen tussen twee platen? Is de juiste tijd melden niet meer voldoende om de gaten te vullen? Het is zelfs niet nuttiger…

Beterschap bij MNM?

Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen verkeersinformatie maar wel tegen de manier waarop ze verspreid wordt. Is die info wel nodig voor de luisteraar die niet in de auto zit en/of er geen behoefte aan heeft?

Heynen

Eerder was er de verkeersdispatching die de programma’s onderbrak. Later kwam Studio Brussel via de RDS ongevraagd inbreken (zelfs als je naar een cd luisterde). StuBru werd bedankt voor bewezen diensten en opgevolgd door Donna. Zal MNM deze traditie voortzetten?

Het VRT-systeem kent navolging bij onder ander Qmusic en 4FM. Is dat zo nodig? Verkeersinformatie kan de automobilisten toch ook op een andere manier bereiken. En wat ik met die andere manier bedoel, kom je morgen in deel 2 te weten.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rosa Vrijsen
Rosa Vrijsen
19 december 2019 - 19:05 19:05

Wat voor meerwaarde hebben de files in Brussel en Antwerpen voor iemand uit Limburg die daar bijna nooit komt! Ongelooflijk storend en moet een vrije keuze zijn. Niet te verwijderen. Verschrikkelijk!

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
15 november 2018 - 10:13 10:13

Verkeersinformatie via de VRT radiozenders.Wat mij enorm stoort is het feit dat de verkeersinfo tegenwoordig in de autoradio DUBBEL te horen blijft.Via RDS (Radio1) hoor je die inbreken (wat positief is overigens) maar enkele seconden nadien hoor je nog eens precies hetzelfde voorlezen door de presentator van dienst op de andere VRT radiozender waar je zelf bent op afgestemd.Dat is dubbel gebruik…en volgens mijn bescheiden mening niet nodig, zelfs storend.Of gebruikt men dat gewoon als bindtekst? Elke autoradio heeft tegenwoordig RDS en men kan zijn verkeersinfo aanzetten of uitschakelen.
De luisteraar thuis kan dat niet…
Verkeersinfo is bestemd voor mensen die met de wagen op de baan zijn.Als er een band of enig ander gevaarlijk voorwerp ligt op de E40 heeft de luisteraar thuis daar geen behoefte aan, laat staan dat er een spookrijder op de baan rijdt of er een tak op de baan ligt…laat staan een bumper of een ladder.

Bij ERNSTIGE verkeersinfo (die van langeduur kan zijn) heb ik daar geen probleem mee.Iemand die later de baan op moet kan daar zeker baad bij hebben en zijn (andere) weg erop afstemmen.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx