RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

2008: RadioVisie sprak met Roos Van Acker

Wie Roos Van Acker niet kent is niet van deze wereld. Ze loodste eerder haar troepen door China en Zuid-Amerika. Ging op een eiland zitten met tientallen Robinsons in spé. Zorgde voor vreugde en vermaak bij Studio Brussel. Legt op dit eigenste ogenblik de laatste hand aan opnames en inleessessie van ‘Keukenrebellen’. Die dame ging ik dus interviewen.

Roos in de RadioVisie-stoel 

Na enig over en weer mailen en bellen en het verplaatsen van data, lukt het ons om samen een gepast plekje te vinden in onze agenda. We ontmoeten elkaar in de gebouwen van VT4. Roos is er al en neemt rustig te krant door terwijl ik me naar binnen haast. Ik ben niet te laat en wordt bijgevolg van harte verwelkomt. We gaan in een zaaltje op de derde verdieping zitten.

Roos op de radio

Het begon voor jou bij TMF, maar Studio Brussel is jou niet vreemd?

“Klopt, ik was en ben nog te horen op Studio Brussel. Ik ben eigenlijk de vaste vervangster voor de ochtend. Dat is bijzonder leuk om te doen. Alleen als die wekker om vier ’s morgens afgaat dan doet het wel pijn. Maar dat neem ik er graag bij want ik doe het heel graag. Zo was ik vorige week iedere ochtend te horen op Studio Brussel.”

Als je moet kiezen tussen radio en televisie, waar gaat jouw voorkeur naar toe?

“Die vraag is mij al vaak gesteld, maar ik kan niet kiezen want ik doe het allebei graag en het zijn twee verschillende dingen. Bij radio moet je meer zelf doen. Daarmee bedoel ik, je staat in de studio met de technieker en samen moet je er wat van maken. Wat de mensen op de radio horen is wat ik daar sta te vertellen. Wanneer ik iets fout zeg dan is dat op de radio geweest en moet je dat op antenne weer rechtzetten.”

“Bij televisie maak je deel uit van een groep mensen die een programma maken. Het is iets minder persoonlijk. Je bent een deel van de ketting, waarvan iedere schakel belangrijk is. Het is dus compleet anders. Maar ik kan niet kiezen tussen radio of televisie.

Roos als luisteraar 

Een zeer eenvoudige vraag; naar welke zender luister jij?

“Ik ben een zapper. Het hangt eigenlijk een beetje af van het moment van de dag. Er mag van mij veel gepraat worden op de radio. Ik kan geboeid geraken door gesprekken die plaats vinden op de radio.”

“Een Peters en Pichal op Radio 1 daar luister ik graag naar. Ik merk trouwens dat ik iets meer naar Radio 1 begin te luisteren. Dat zal dan misschien te maken hebben met het ouder worden. Naar Radio 2 luister ik ook graag. Die zender heeft zo iets gezelligs, iets warms. Studio Brussel zet ik ook regelmatig op. Ik merk dat mensen van mijn generatie die al eens weg zappen van Studio Brussel bijna allemaal naar Radio 1 gaan.”

“Maar ik luister even goed naar Donna als naar Qmusic. Mijn radio is mijn bondgenoot, mijn medepassagier als ik in de wagen zit. Die mag dus veel tegen mij praten. Er mag voor mijn part meer gebabbeld worden op de radio.”

Heynen

Wat mag er nog veranderen, behalve meer praten?

“Het zouden Nederlanders mogen worden. Weet je in Nederland is het toch nog anders. Het is er iets gebalderder. Ook al overdrijven ze soms met hun jingles, toch zou er een vleugje van dat mogen overwaaien naar Vlaanderen.

Roos Van Acker aan de zijde van de Nederlandse presentator Art Rooijakkers, waarmee ze de tv-reeks ‘Peking Express’ presenteerde.

Roos met eigen programma

Welk programma zou je zelf willen maken op de radio?

“Een radioversie van Slikken en spuiten. Dat lijkt mij tof. Niet exact hetzelfde maar toch met dezelfde thema’s. Of ik zoals in de tv-versie zelf experimenteren, lijkt me nogal moeilijk in Vlaanderen. Het begint al stomweg met het rookverbod op de werkvloer. De radiostudio is de werkvloer, dus roken is al niet toegestaan. Je zou dus moeten gaan werken met vooraf opgenomen reportages.”

De huidige zenders zouden allemaal op elkaar lijken, klopt dit?

“Misschien wel, ik moet inderdaad toegeven dat het al lang geleden is dat ik nog eens een Metallica heb gehoord op Studio Brussel. Het wordt bij iedere zender allemaal wat commerciëler. Misschien dat MNM een duidelijker profiel zal opstellen. Meer commerciële muziek zodat Studio Brussel terug wat goede rock muziek mag brengen.”

Heb je in het buitenland bepaalde voorkeurzenders?

“Dan gaat het voornamelijk over Nederland. Toen ik voor TMF werkte verbleef ik er regelmatig want de opnames gebeurden daar. Ik luister het meest naar 3FM. Dat was vroeger ook al zo. Toen we hier nog geen Studio Brussel of Donna kenden luisterde ik vaak naar Hilversum 3.”

“Ik ben een fan van Giel Beelen. Het is fantastisch wat die man al heeft gedaan in een studio, live op antenne. Zo heeft hij ooit een prostituee laten komen die hem gepijpt heeft. Of het allemaal waar is weten we niet, want daar zijn geen beelden van maar het klonk toch in ieder geval echt.

Roos en de keukenrebellen

Tenslotte moet ik nog even uitwijken naar tv-land, want Roos gaat het programma ‘Keukenrebellen’ presenteren voor VT4. Jongeren krijgen een nieuwe kans maar van zodra het hen wat tegen zit geven ze het op.

“Klopt, het is soms jammer. Zeker nu ze een kans krijgen. Maar velen en ik ook, hebben onderschat wat een restaurant leiden eigenlijk wel is. Als ik nu zit te wachten op mijn eten dan weet ik wat er omgaat in de keuken. Dat geeft me een andere kijk op het gebeuren.”

Had je soms zin om zelf een handje toe te steken als het misliep?

“Ja, ik heb dat nog voorgesteld maar dat mocht niet echt van de productie. Ik heb wel een keer mee geholpen met het schilderen. Ik kook zelf graag, maar een echte keukenprinses zou ik mij niet noemen. Wat ik klaar maak kan een bord spaghetti zijn maar ik durf ook wel eens te experimenteren. Zo heb ik al eens duif klaar gemaakt.”

Kan jij veel geld uitgeven aan restaurants?

“Ja, maar dan één keer in het jaar, voor een speciale gelegenheid. Weet je, mijn ouders gaan ook graag eten. Wat mijn zus en ik vroeger niet zo graag deden. Wij gingen liever naar een hamburgertent. Zo vijf uur stilzitten op een stoel was niks voor ons. Zo werden we vroeger wel eens de wandelende maagjes genoemd”.

Roos en de reporter

Ik wist het op voorhand en nu al helemaal zeker. Roos Van Acker is een zeer lieve dame met een eigen mening, waar ze voor uitkomt. Dat ze zich goed in haar vel voelt, straalt ze gewoon uit. Een vrouw die doet wat ze graag doet, dat goed doet en wat ons betreft daar nog jaren mag verder blijven doen.

Roos Van Acker werd door de lezers van RadioVisie in 2005 verkozen tot ‘Radio Babe’ en kreeg daarvoor de gepaste oorkonde uitgereikt. 


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx