RadioVisie

  • .
    .

2008: Qmusic: Erwin ging, Kürt kwam

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

U las het gisteren in deze mediakrant, u hoorde het van de heren radiomakers zelf of u luisterde een gesprek af op trein, tram of bus waarbij men het had over de vervanging van Erwin Deckers door Kurt Rogiers bij Qmusic. Onze man ter plekke heeft intussen de uitgang gevonden aan de Medialaan 1 in Vilvoorde, wat resulteerde in deze extra informatie over de ochtendwissel van Q.

Erwin legt zichzelf het zwijgen op

Het zijn bewogen tijden in radioland. Nog maar net na de aankondiging dat Donna zal worden opgedoekt, komt de grootste commerciële zender van het land met een spectaculaire wijziging aandraven. Programmadirecteur en presentator Erwin Deckers zet een punt achter de ‘Deckers & Ornelis Ochtend show’. Zelf kondigde hij dit aan als onbelangrijk nieuws al waren wij en de collega journalisten het er niet met eens.

Zeven vette jaren

Erwin en Sven kwamen over van Donna om bij Qmusic de ochtend verder te zetten. Samen groeiden ze uit tot een begrip, tot een niet te evenaren tandem. De synergie bij het duo kon je duidelijk voelen op de radio. Deckers en Ornelis waren zeven jaar lang te horen bij de commerciële zender. Tijdens een eerder vreemde persconferentie, in de studio, kondigde Erwin Deckers aan dat hij niet meer zal te horen zijn op de radio, maar dat hij wel blijft verder werken als programmadirecteur bij Qmusic.

“Het is te moeilijk geworden om beide taken naar behoren te blijven vervullen en na zeven vette jaren, en vet slaat hier niet op Sven Ornelis maar op het succes dat we als duo kenden, werd het tijd om het anders te doen. Ik word nu fulltime programmadirecteur van de Q-groep en daaronder vallen Q- België , Q-Nederland en 4fm”, noteerden we nog.

Een nieuw icoon

Sven Ornelis blijft de ochtend voor zijn rekening nemen, het wordt geen solo slim toer want hij krijgt de steun van acteur en nu ook presentator Kurt Rogiers. “Het was een bewuste keuze”, vertelt Sven, “Kurt heeft al een paar keer vervangen tijdens ziekte of afwezigheid van Erwin. Het liep toen zo goed dat de keuze voor hem er vrij vlug gekomen is”.

Kurt: “Toen Erwin mij uitnodigde in Vilvoorde en mij de ochtendshow aanbood, zei ik onmiddellijk ja. Het was Erwin die mij ook weer met de voetjes op de grond zette. Hij adviseerde mij om dit eerst te bespreken met mijn vrouw. Ik ben nogal gevoelig als het over mijn kinderen gaat en hen ’s morgens niet meer naar school kunnen brengen, is toch iets waar ik eventjes moet aan wennen. Van de andere kant heb ik alle schoolvakanties vrij, dan ben ik nog meer bij mijn kinderen’.

De side kick van Sven

Het grootste probleem waar Erwin en Sven mee te kampen hadden, was de geheimhouding. Het mocht echt geen minuut eerder uitlekken. Zelfs op de redactie wist men van niks, ook al zagen ze Kurt regelmatig over de vloer komen. Tenslotte zijn ze al een paar maanden aan het oefenen. Geheel vreemd is radio maken niet voor Kürt Rogiers, zo was hij een tijdlang vaste medewerker bij TOPradio dat toen nog onder de vleugels van de VMMa opereerde.

Kürt vreest de kilo’s

Sven Ornelis heeft op zijn beurt de perfecte radiopartner gevonden. Hij praat graag over eten. Waar Erwin dat soort babbels afbrak, kan Kürt er maar geen genoeg van krijgen. Hij is dan ook bevreesd dat hij na enkele jaren samenwerking met Sven teveel zal aankomen. Omdat Sven eerder voor Kürt en zijn vrouw kookte, spreekt hij uit ervaring.

Luisteraars waren het beu

Omdat de persconferentie live werd uitgezonden, hoorden de luisteraar meteen hoe Erwin Deckers afscheid nam en in één ruk door de nieuwe ochtend van Qmusic aankondigde. Voortaan heet het ochtendblok dus ‘Ornelis & Rogiers showtime’. De luisteraars stuurden daarop spontaan sms-jes en belden massaal naar de studio.

Sommige mensen werden live op antenne gelaten. Iedereen was vol lof over Erwin Deckers. Kreeg hij een krop in de keel? Erwin: “Ik had me hier op voorbereid, maar toch was het moeilijk. Ik luisterde iets minder aandachtig toen de complimenten mij werden toegeworpen om te vermijden dat ik te emotioneel werd”.

Wekker kreeg tik

Waarna hij symbolisch zijn wekker, die de naam Tok droeg, met een hamer in duizend stukjes mepte. Om precies 09:00 uur wandelde Erwin, onder luid applaus van de medewerkers, de studio uit. Erwin Deckers zal u nog te horen krijgen op de radio, maar wanneer en met welk programma wist hij zelf nog niet. Hij liet zich dus niet verleiden tot een uitspraak als die van Bert Geenen die ooit beweerde dat hij definitief van de radio verdween, om een aantal jaren later opnieuw als de ochtendstem van 4fm een come back te maken.

De Q-ochtend zal nooit meer dezelfde zijn al lijkt de nieuwe tandem ook een leuk duo te worden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Qmusic

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx