RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2008: Limburgse radio in handen van jongeren

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Deze week loopt in Het Belang van Limburg een reeks over lokale radio’s. ‘Oudere’ personen worden aan het woord gelaten die nog steeds drijvende krachten zijn achter bepaalde radioprojecten. Zij klagen over de toekomst van hun zender en niet alleen door de moeilijke wetgeving, maar ook door de vergrijzing van medewerkers.

Wat mogelijk een eenzijdig beeld ophangt van de werkelijkheid. In Limburg zijn er immers ook meerdere projecten met een sterke lokale binding die wél in handen zijn van jongeren. Of wat dacht u van een lokale omroep waarvan de gemiddelde leeftijd van het dagelijks bestuur amper 26 jaar is?

What’s in a name?

TOPradio Haspengouw mag dan wel, zoals de naam laat vermoeden, aangesloten zijn bij de nationale radioketen, dit wil echter niet zeggen dat er geen lokale bedrijvigheid is. In 1982 werd VZW Radio Aktief opgericht door Henri Claes samen met enkele vrienden. Tot eind 1999 ging het station door het leven als Radio Sint-Truiden. Omdat het steeds moeilijker werd om als onafhankelijk project de eindjes aan elkaar te knopen werd er geopteerd om zich aan te sluiten bij een keten. 

Deze beslissing heeft het lokale karakter van de radio echter geen nadeel toegebracht. Integendeel, sinds 1999 werkt Tim Dehaen (foto bovenaan) voor TOPradio Haspengouw. Hij zorgde ervoor dat diverse regionale programma’s te horen bleven. Ook probeerde hij verschillende nieuwe medewerkers aan te trekken, met succes, want vandaag zitten er niet minder dan twintig mensen als drijvende kracht achter het station. De oudste presentator is slechts 28 jaar. Mogelijk een unicum in het Vlaamse lokale radiolandschap. 

Radio Haspengouw 

In 2006 besloot het duo Tim Dehaen en Tom Delsaer om Radio Haspengouw uit Borgloon over te nemen. Het station was op dat moment in handen van het ondertussen ter ziele gegane C-Dance. Na enkele gesprekken met het toenmalige bestuur werd Dehaen de nieuwe voorzitter. Door de verbondenheid met TOPradio Sint-Truiden werd besloten om de twee zenders aan elkaar te koppelen. 

Hierdoor ontstond de naam TOPradio Haspengouw. Het samengaan betekende echter niet dat men geen oog meer had voor gemeenschappen in afzondering. Zo maakt men nog steeds programma’s die zich uitsluitend richten op Borgloon/Heers en zijn er ook uitzendingen bedoeld voor de regio Sint-Truiden.

Het is moeilijk 

Tegenwoordig is het moeilijk om als kleine radio te overleven. Het vinden van jonge gemotiveerde medewerkers is niet makkelijk. De vrijwillige en belangloze inzet van jongeren is sterk verminderd in vergelijking met vroeger. Wanneer er geïnteresseerden opdagen is steeds één van de eerste vragen ‘wat het maken van een programma opbrengt?’. Eens er wordt verteld dat alles draait op vrijwillige basis verdwijnt de interesse als sneeuw voor de zon. “Spijtig, want radio maken kan een prachtige hobby zijn die veel voldoening schenkt”, zeggen ze zelf bij TOPradio Haspengouw.

Ook het verwerven van publiciteit die nodig is voor de broodnodige financiële input is niet altijd even makkelijk. Niet elke handelaar is ervan overtuigd dat een jongerenradio een ideaal medium is om producten te promoten. Nochtans werd TOPradio onlangs door RadioVisie in Limburg uitgeroepen tot beste lokale radio. Het bewijs? Men slaagt erin om tot 20.000 Zuid-Limburgese jongeren te boeien. De zender is een begrip onder de jeugd. 

Joris Delwiche met een horde ‘missen’. Fotocredits: Trudo FM

De toekomst

Wat de toekomst brengt kan niemand vertellen. Ook TOPradio Haspengouw zelf niet. “Wij blijven vechten om het lokale karakter van onze radio te waarborgen. We gaan bijvoorbeeld volgend seizoen de voetbalmatchen van STVV verslaan. Ook zullen er voor elke thuismatch tickets te winnen zijn via onze radio.”

“Tevens blijven we op regelmatige basis interviews maken met lokale en (inter)nationale vedetten. Onze medewerker Joris Delwiche (foto) wist al Lasgo, Ian Van Dahl, Kate Ryan en Hadise naar de studio te halen, maar verloor tegelijk nooit het oog voor lokale vedetten of gebeurtenissen. Zo hebben we elk jaar steevast enkele missen op bezoek die deelnemen aan Miss Limburg en waren we zelfs betrokken met de Miss STVV verkiezing. Lokale verenigingen en lokale groepen blijven bij ons ook steeds welkom. Elk jaar voeren we promotie voor diverse evenementen van de lokale Chiro en KAJ-verenigingen.”

Het internet 

Omdat het als jongerenradio belangrijk is om aanwezig te zijn op het internet heeft dit project sinds twee jaar een website waar iedereen alle informatie vindt over deze radio. Daarnaast worden sinds een maand alle interviews gefilmd en geplaatst op YouTube. Zo kan iedereen binnenpiepen hoe het eraan toe gaat tijdens een interview.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx