RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

1998: Definitieve exit voor VT4 radio (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

VT4 heeft haar plannen om met een radiostation te starten definitief opgeborgen, wegens financieel niet haalbaar. Net zoals voor hun tv-uitzendingen werd gezocht naar een zogenaamde U-bochtconstructie. Wat eigenlijk inhoudt dat je met een buitenlandse licentie de programma’s naar België doorstuurt.

Eerst naar Frankrijk

VT4 testte eerst verschillende dagen in juli en augustus op de 1071 kHz, via een zender in het Noord-Franse Lille. Deze werd eerder gebruikt door TDF (Télé Diffusion de France), maar was overbodig geworden (samen met tien andere exemplaren) toen een nieuwe structuur voor de Franse publieke omroep werd bedacht. De Fransen gingen op zoek naar nieuwe huurders voor hun AM-zenders. Uiteindelijk viel de VT4-ontvangst tegen, men slaagde er immers niet in om heel Vlaanderen te bereiken, dit ondanks een uitgestraald vermogen van 35 kW. Veel had echter te maken met de positie van de antennes, die niet optimaal naar België waren gericht.

En dan naar Engeland

Op 31 augustus was VT4-radio plotseling en totaal onverwacht terug via de 1296 kHz. De uitzendingen gebeurden vanuit Orfordness (Groot-Brittannië), bij Ipswich op de kust van het graafschap Suffolk. Omdat ook de BBC World Service deze 600 kW zware (!) zender verschillende uren per dag gebruikte, werden de VT4-programma’s tussenin gedropt.

De zender (& backup-zender) voor 1296 AM

Door het speciale antennesysteem, ‘highly directional towards continental Europe’ (oostwaarts gericht dus), waren de programma’s dit keer wél loeihard te ontvangen in de hele Benelux… tot zelfs in Polen! Op 4 september werden de testuitzendingen gestaakt. Men beschikte over voldoende (zeer gunstige) gegevens.

° Testuitzending op 1296 KHz van SBS radio met de stemmen van Ton Schipper en Karen De Visscher

Toch maar niet

VT4-directeur Carlo Gepts heeft altijd volgehouden dat VT4 de middengolf enkel als een optie zag om landelijke commerciële radio te maken voor Vlaanderen. “Het grote voordeel van de middengolf is dat we landelijk kunnen gaan. Het grote nadeel is dat het helemaal niet zeker is of de mensen nog wel willen luisteren naar de middengolf. En dé vraag is natuurlijk de bedrijfseconomische haalbaarheid. Iedereen spreekt over radio, wij dus ook, maar het is natuurlijk wel de bedoeling winst te maken. Men is er nu blijkbaar achter gekomen dat dit niet het geval zou geweest zijn”.

VT4 Straks ook op het internet

Niet enkel radio boeit de commerciële tv-jongens van VT4, ook het internet wenkt. Men is immers volop bezig met de ontwikkeling van een eigen webstek. Vooral het feit dat aartsrivaal VTM plotseling uit het niets opdook met een erg druk bezochte en mooie site, heeft de Nossegemse boys kennelijk aan het denken gezet.

Wanneer de site online gaat is momenteel nog niet bekend. Het VT4-moederhuis, Scandinavion Broadcasting System (SBS), lanceert volgende week wél haar eigen site, met voor iedere dochterzender (en dat zijn er heel wat) een apart plaatsje, zodat onrechtstreeks VT4 toch nog relatief snel op het Net z’n entree zal maken.

Een tweetal weken geleden gonsde het van de geruchten dat Vlaanderen’s jongste commerciële tv-omroep zou starten met een tweede net: VT5. Het nieuws liep parallel met de melding van SBS6 (het Nederlandse zusterstation) dat zij vanaf 1 maart 1999 een tweede zender, met de naam Net 5, zouden beginnen. En toen hoorden we helemaal niks meer van VT5, tot de Brusselse wandelgangen gisteren fluisterden dat VT5 er wel degelijk komt… maar dan voor Wallonië.

° Foto bovenaan: De VT4 nonstop muisc unit in de eindregie van BBC Worldservice.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1998: AM 1071, bijna gedaan met de pret!

De testuitzendingen op de 1071 kHz, die tijdens week 30 waren begonnen, worden nog deze Lees verder

1998: VT4 testuitzendingen via middengolf 1296 kHz

VT4 is sinds deze morgen, 9 uur, opnieuw gestart met testuitzendingen, nu op 1296 kHz. Lees verder

Blad 1636: Facebook, NRJ, BBC Radio 1 Dance

• Facebook ontslaat Belgische werknemers • Frankrijk: NRJ Group ziet elektriciteitskosten exploderen • UK: Commerciële Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Blad 1633: TROS FM, Radio Barbier, Virgin Radio UK (video)

• TROS FM viert jubileum met TROS Chalet • Radio Barbier zoekt popquiz-ploegen • Ben Lees verder

Blad 1627: Music Radio Creative, Will Ferdy, Hein Van Nievelt (video)

• Music Radio Creative over alle grenzen heen • De radioliefde van Will Ferdy • Lees verder

Blad 1623: BBC Radio 2, Podcast Search, Qmusic NL

• BBC Radio 2 en 6 Music moeten verhuizen • Een zoekmachine voor podcast-inhoud • Lees verder

UK: BBC Radio viert 70 jaar Official Singles Chart

De Britse The Official Charts Company maakte een hitlijst met voor elk jaar de meest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx