RadioVisie

  • .
    .

2008: Dirk Wauters over ambities VRT

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De ochtend van het interview weigert de Blackberry van Dirk Wauters dienst. Zijn assistente houdt het defecte toestel in beide handen vast, maar bekijkt het langs de positieve kant: “Vandaar dat het ding deze ochtend niet rinkelt.” Of er die morgen nog andere interviews op het programma staan? “Nee, nog twee of drie deze week en daar blijft het bij”. Het typeert de gedelegeerd bestuurder van de VRT, zo blijkt achteraf. Een technologie-liefhebber die zich uit het zicht van de camera’s concentreert op wat echt telt. De job die hij zelf omschrijft als ‘de rijkste ter wereld’. Een gesprek.

Welke plaats heeft radio bij de hedendaagse mediagebruiker?

“Van de traditionele media zoals televisie, radio en print heeft radio de beste troeven voor de toekomst. Het is niet alleen een belangrijk primair medium, het biedt een mediabeleving die de luisteraar kan combineren met andere taken. Dat is belangrijk in een wereld waarin het mediagebruik en het tijdsgebruik in het algemeen versnipperd raken. Persoonlijk geloof ik sterk in de rol van radio, zowel in zijn traditionele vorm als via internet. Voor onze jongere doelgroepen is radio zelfs essentieel. Zonder Studio Brussel of Donna zou de VRT sommige jongeren niet meer bereiken. Ook voor nieuws blijven onze radionetten strategisch belangrijk. Het succes van de nieuwe Radio 1 heeft onze positie daarin nog versterkt. Radio 2 gaan we regionaal nog sterker uitbouwen. De laatste CIM-cijfers tonen dat ook Klara in de lift zit.”

“Elk medium heeft zijn sterktes en zal die behouden. Maar een adverteerder zal net als de VRT meer crossmediaal moeten denken. Dat houdt natuurlijk een versnippering van de mediabudgetten in. Elke adverteerder die het gedrag van de nieuwe mediagebruiker analyseert, is zich daarvan bewust. De VRT paste zijn structuur aan om eenvoudiger crossmediale projecten op touw te kunnen zetten. Voor adverteerders liggen daar de kansen. Tot op heden waren de crossmediale projecten van VRT stuk voor stuk succesverhalen.”

Uw eerste publieke optreden als bestuurder van de VRT was er een van formaat: in het Vlaams Parlement kondigde u negen prioritaire VRT-projecten af. U hecht daarbij veel belang aan de kwaliteit van de programma’s.

“Ik merk dat de lat voor de openbare omroepen over heel Europa hoger komt te liggen. Niet alleen op vlak van transparantie maar ook voor de kwaliteit van de programma’s. Als ik ergens op wordt aangesproken, dan is het wel op de kwaliteit. Daarom wil ik hiervoor een objectief meetsysteem introduceren. Programma’s en zenders zullen dan niet alleen cijfermatig beoordeeld worden op marktaandeel, bereik of waardering, maar ook kwalitatief. Bereik is natuurlijk belangrijk om impact op de markt te hebben, maar dat doe je ook door steengoede formats en programma’s te bedenken en te maken. Zo zet je een standaard voor de hele sector en volgt de impact op de markt als vanzelf. Kwaliteit is op die manier de hefboom naar succes”.

Ook aan de nieuwe media en technologie besteedt u veel aandacht. Blijft de openbare omroep op dat vlak een voortrekker?

“De hedendaagse mediagebruiker verwacht niet minder van ons. In de manier waarop hij omgaat met media evolueert hij steeds meer van een passieve naar een actieve gebruiker. Ik merk dat ook bij mezelf. Ook ik herbeluister ’s avonds wel eens een uitzending van ‘Bromberen’ via de digitale radiospeler of ik kijk nog snel naar de doelpunten van de afgelopen speeldag via Sporza.be. Die vrijheid vind ik ongelooflijk. De mediagebruiker is vragende partij voor zulke toepassingen en past zich bijzonder snel aan. Daarom breidt de VRT het aanbod toepassingen voor breedbandinternet en mobiele toestellen voortdurend uit. We bieden onze VRT-radiozenders bijvoorbeeld ook aan via de digitale platformen van Belgacom en Telenet. Al die initiatieven zijn belangrijk, want de omroepen die de mediagebruiker het best kan doorgronden, zullen als winnaars uit de huidige evolutie komen.”

Ziet u al waar die evolutie uiteindelijk naar toe gaat?

“Waar we gaan uitkomen weet ik niet en niemand kan het weten. Dat is net het fascinerende. Maar er zijn natuurlijk wel trends: we gaan van een model waarbij zowel inhoud als het gebruik van het medium volledig door de openbare omroep bepaald werden, naar een model waarin de gebruikers de touwtjes in handen hebben. De VRT gaat natuurlijk mee in die beweging en wil hen een nieuw aanbod aanreiken om zelf actief op ontdekking te gaan, via nieuwe technologieën. Kijk maar naar de uitstekende interactieve website rond ‘Jazz Middelheim’. Maar interactiviteit is niet het doel op zich.”

“Het is een middel om de vraag naar selectiviteit van de gebruiker te beantwoorden. Het verhaal stopt niet bij een televisie- of radioprogramma. De belevingswaarde is essentieel. De VRT mobiliseert ook mensen. Denk maar aan ‘De Provincieshow’ op Eén of de ‘Flikkendag’ waarvoor 125.000 mensen naar Gent afzakken. Wij betekenen wel iets voor de gemeenschap. Daarom ook moeten we de netten van de VRT als merken blijven uitdragen. Want VRT dekt een enorme rijkdom aan sterke netten met elk hun specifieke doelgroep. We gaan de relatie met die doelgroepen verder uitdiepen en zo dat gemeenschapsgevoel versterken.”

Als uitsmijter: u wil later herdacht worden als de man die de VRT….

(lacht hartelijk) “Moet ik daar nu al over nadenken? Ik denk dat mijn grootste uitdaging vandaag is om de openbare omroep te herpositioneren in een wereld waarin de media en het gedrag van de mediagebruikers voortdurend in beweging zijn. Als de VRT binnen vijf jaar in het medialandschap nog even relevant is als vandaag, dan heb ik een goede job gedaan. Dat is een verschrikkelijk boeiende uitdaging. Dit bedrijf beweegt zich in zo’n brede en rijke omgeving, je komt in contact met alle mogelijke trends in de maatschappijen, je proeft van het hele culturele spectrum. In mijn vorige job was ik vooral met de technologie bezig. Hier kan ik mij ook inhoudelijk uitleven. Dat vind ik persoonlijk een enorme verrijking. Eerlijk, ik geniet er elke dag van.”

Overgenomen uit Varia 125


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx