RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

2008: Belgisch leger start FM-zender in Congo

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 1994 werden tien Belgische blauwhelmen in Rwanda vermoord na een anti-Belgische haatcampagne op RTLM, beter bekend als Radio Mille Collines. Om dergelijke drama’s te voorkomen richt het Belgische leger nu zelf een radiostation op in het Congolese Kananga, een stad in West-Kasai.

“Hoe beter de communicatie, hoe minder misverstanden en hoe beter de relaties”, legt commandant Françoise Verbanck uit. “Overal waar Belgische troepen aanwezig zijn, wil Defensie de lokale bevolking en de autoriteiten dan ook informeren over de activiteiten van de militairen ter plaatse.”

In Congo zijn veel minder media dan wij gewend zijn. “Er zijn geen of weinig kranten en die komen allemaal uit Kinshasa. Er bestaan ook een aantal radiostations, maar die werken niet 24 uur op 24. We kunnen dus niet altijd 100% rekenen op de lokale media en dus proberen we voor eigen media te zorgen.” 

Diverse kanalen

De Belgische militairen communiceren via krantjes, pamfletten, affiches en interviews op de lokale radio’s. Ook de contacten met de lokale autoriteiten zijn belangrijk. “Maar het is natuurlijk nog altijd beter om een eigen radiostation te hebben, omdat je er veel meer mensen mee bereikt. We proberen ook zo onafhankelijk mogelijk te werken, zodat we neutraal kunnen blijven.”

Het nieuwe radiostation wordt bemand met Belgen, maar “we werken samen met lokale journalisten voor de uitzendingen. De mensen luisteren altijd liever naar iemand die met hun eigen accent spreekt. ’t Is ook belangrijk dat ze info krijgen in hun eigen taal en daarom zenden we niet alleen uit in het Frans, maar ook in Tsjiluba. Onze boodschap moet namelijk bij zoveel mogelijk mensen geraken”, vervolgt de commandant. “Iedereen in de streek moet weten wat we daar doen en waarom we dat doen.” Bij ons zou internet een perfect kanaal zijn, maar er is in Congo weinig toegang tot internet en bovendien zijn er nog altijd heel veel ongeletterde mensen.”

De missie

Het Belgische leger heeft al een paar maanden militairen in Kananga. “We hebben er kaderpersoneel en soldaten opgeleid om geniewerken uit te voeren.” Binnenkort start een tweede opleidingssessie. “Deze keer proberen we een snelle interventiemacht uit te bouwen, type paracommando.” Er wordt opnieuw gewerkt via het principe ’train de trainer’”.

Met de nieuwe FM-zender, die gaat uitzenden in een straal van dertig kilometer rond Kananga, zijn de Belgen niet aan hun proefstuk toe. Tijdens een missie in Kalemie richtten ze eerder Radio Rafiki op. “De ervaring is heel positief. We bereikten er mensen mee in streken waar er weinig communicatiemiddelen zijn en de mensen zijn tevreden dat ze veel info krijgen via onze kanalen.” Het materiaal voor de nieuwe zender is intussen aangekomen in Congo, maar het radiopersoneel moet nog vertrekken. “Dat hangt niet alleen van onze planning af. We weten bijvoorbeeld nog niet precies wanneer de opdracht begint of wanneer de Congolese studenten op post zullen zijn.” 

Tijdelijk project 

Die studenten worden verwacht in de militaire school in Kananga. “De bevolking ziet ze graag komen, want met hun komst leeft de school weer op, maar meteen ook de plaatselijke economie en dat is mooi meegenomen.” In sommige streken van Congo lijkt het wel voortdurend te rommelen, maar bij de Belgische militairen in Kananga is de situatie rustig. “Het is een erg groot land en in het zuiden voel je niet wat er in het noorden gebeurt. De Congolese bevolking is de Belgen zeer gunstig. De mensen zijn bijzonder vriendelijk en er bestaat een goede samenwerking tussen mensen en militairen.”

De Belgische radiozender is in wezen een tijdelijk project. Hij blijft in de ether zolang er Belgische militairen in de streek zitten. Daarna wordt hij opgeheven, want defensie heeft niet genoeg manschappen en materiaal om alle missies op diverse plekken in de wereld te bevolken en te ondersteunen.

° Radio Télévision Libre des Mille Collines


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx