RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

2007: Mini-erkenningsronde voor 16 lokale radio’s

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois organiseert een nieuwe mini-erkenningsronde voor zestien lokale radiofrequenties: drie in de provincie Antwerpen, twee in Limburg, twee in Vlaams-Brabant, vier in West-Vlaanderen en vijf in Oost-Vlaanderen.

De frequenties zijn ofwel opnieuw vrijgekomen na de erkenningsronde in 2004, ofwel nooit werkelijk gebruikt. Met deze nieuwe erkenningsronde wil Bourgeois het schaarse radiospectrum in Vlaanderen zo optimaal mogelijk benutten en kansen geven aan nieuwe radio-initiatieven.

Vier jaar later

De vorige grote erkenningsronde dateert van 2003-2004. Toen konden 293 lokale radio-omroepen in heel Vlaanderen aan de slag met een erkenning en zendvergunning. Van de 293 erkende radio’s uit 2004 zijn er vandaag in Vlaanderen nog 278 in de Vlaamse ether. Eén beschikbare frequentie werd nooit toegewezen. Eén erkenning werd vernietigd door de Raad van State en veertien andere werden later ingetrokken door de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). In de meeste gevallen gebeurde dit omdat de betrokken radio’s nooit gestart zijn met uitzenden.

“De vraag naar ruimte in de ether is in Vlaanderen heel groot”, aldus minister Bourgeois. “Ik wil het beschikbare spectrum dan ook optimaal benutten. Wachten tot een volgende grote erkenningsronde was dan ook geen optie. Als alles goed gaat, kunnen nog dit jaar zestien nieuwe lokale radio-initiatieven van start. De nieuwe erkenningen gelden net als bij de vorige erkenningsronde voor negen jaar.

De nieuw beschikbare frequenties zijn verdeeld over de vijf provincies. In de provincie Antwerpen is er ruimte voor drie nieuwe lokale radio’s, in Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant telkens twee. In West-Vlaanderen gaat het om vier frequenties.

ProvincieLokaliteitFrequentie (MHz)
AntwerpenAntwerpen107,3
 Arendonk106,8
 Hoogstraten105,8
LimburgHasselt104,7
 Tongeren106,6
Vlaams-Brabant en BrusselGalmaarden103,9
 Glabbeek106,6
West-VlaanderenDe Haan105,6
 Hooglede96,2
 Nieuwpoort107,2
 Oostkamp105,7
Oost-VlaanderenAalter105,0
 Aalter107,8
 Gent105,7
 Hamme105,2

Criteria gewijzigd

Vandaag keurde de Vlaamse regering op initiatief van minister Bourgeois een gewijzigd procedurebesluit goed voor de erkenningen. Essentieel blijft de aandacht voor nieuws uit eigen streek. Bij de beoordeling wordt gekeken naar het aantal nieuwsuitzendingen per dag en de duur ervan, de verscheidenheid aan onderwerpen en de voorgenomen verslaggeving over sociaal-culturele, sportieve, economische en politieke gebeurtenissen in het zendgebied. Ook moeten de kandidaat-omroepen hun band aantonen met de lokale gemeenschap, met bijzondere aandacht voor de sociaal-culturele, sportieve en economische actoren.

De procedure

De eigenlijke oproep voor het indienen van dossiers verschijnt vermoedelijk rond eind april in het Staatsblad. Vanaf dat moment hebben kandidaten 30 dagen de tijd om een dossier in te dienen bij de VRM. Op basis van een conformiteits- en ontvankelijkheidsonderzoek wordt een lijst samengesteld met alle ontvankelijke dossiers.

De uiteindelijke selectie gebeurt door de minister aan de hand van bovenstaande kwalificatiecriteria. De erkenningen worden in de loop van september toegewezen. Op basis hiervan kan vervolgens een zendvergunning aangevraagd worden bij de VRM, zodat de nieuwe radio-omroepen nog dit jaar in de ether moeten kunnen.

Heynen

JE


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx