fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

2007: Kortrijkse pioniers plannen ‘volksvergadering’

Het Kortrijkse Radio Gemini, samen met Radio Scorpio uit Leuven en Radio Actief uit Gent was één van de allereerste vrije radio-initiatieven in dit land. We zeggen en schrijven immers… 1979. Zoals wel meer gebeurt dezer dagen plant Gemini een come back na de zomervakantie.

Officieel is het radiostation nooit verdwenen uit de regio, de VZW Gemini bestaat nog steeds en is eigenaar van de zendlicentie. Daar waar het Kortrijkse station lange tijd een voorbeeld lokale radio was met heel veel regionale inbreng, is dat sinds de overname door TOPradio al lang niet meer het geval.

Het ontbreken van een echte lokale radio voor Kortrijk is heel wat mensen een doorn in het oog. Alle stations die er uitzenden behoren immers tot een netwerk; Crazy FM, City Music en Be One. ‘Hoog tijd voor verandering’, besloot een groep oud radiomakers die mee aan de wieg stond van niet enkel Radio Gemini, maar ook van Studio Kortrijk, Radio Magic en WLS, drie andere legendarische Kortrijkse radioprojecten.

Vervolg op de zeezenders

In tegenstelling tot de eerder genoemde Scorpio en Actief, was Gemini niet ontstaan in studentenmilieus, maar was het eerder een vervolg op de enkele jaren eerder verdwenen zeezenders. De eerste jaren werkten dan ook mensen als Rob Ronder (Atlantis), Marc Jacobs (Mi Amigo), Frank van der Mast (Mi Amigo) en Peter Van Dam (Hilversum 3) voor het station.

Peter Van Dam live aan het werk bij Radio Gemini in 1980 (toen in de lucht vanuit Herseaux)

Het loutere muziekformat werd gaandeweg echter vervangen door meer regionaal informatieve programma’s, met heel wat sport als kers op de taart. Naast aardig wat eigen talent dat een kans kreeg om door te groeien, maakten bijvoorbeeld ook de zangeressen Ann Christy en Kitty Prins, muzikant Guido Desimpelaere en showbizzjournlaist Patrick Marijsse wekelijkse programma’s. 

Uit de Gemini-school kwamen later onder andere Peter Baert (VTM), Stefaan Six (VTM), Bart Pieters (Radio 2), Diederik Decraene (Brandy), Nick Soubry (VMMa), Katia Devos (Mango), Fredo Gevaert (Temple of Tune), Ignace Crombé (Miss Belgian Beauty), Jan Snoeck (BRT/Filmnet), Fabian Croes (Focus/WTV) en Jos van Heerden (Radio 10 Gold).

Met Radio 2 als buren

Spitant detail; na diverse uitzendlocaties net over de taalgrens in Henegouwen, zond Gemini vanaf de zomer van 1982 uit vanaf de Kortrijkse Hallen. Die heten intussen Xpo en… Radio 2 West-Vlaanderen heeft er nu zijn provinciale stek, honderd meter verder. Details over de Gemini-frequentie, programma’s, en presentatoren zijn nog niet bekend. Wel zijn de initiatiefnemers op zoek naar… oud luisteraars van het radiostation. Daar waar meestal wordt gezocht naar oud-medewerkers, draaien de ‘Kortrijkzanen’ de zaak om en vragen ze dat iedere oud-luisteraar met zich meldt.

Blijkbaar zullen zij als eerste op de hoogte gehouden worden van verdere evoluties. Een mogelijke bijeenkomst, een volksvergadering, zou tot de plannen behoren.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Voor het eerst in de geschiedenis is er een politieke radiospot op een regionale radio
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Norkring versterkt en steekt de Nederlandse grens overBrahim krijgt Gers vijf weken naast zich bij
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
‘De beste baan ter wereld!’  Will Luikinga Denk nog eens terug aan de tijd van
Radio Uylenspiegel is een Noord-Frans radiostation dat ook in de West-Vlaamse Westhoek beluisterd wordt omdat
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Kermis en kermiskoersen. Het was lange tijd twee handen op één buik in Vlaanderen. Maar

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2010: Jay Leno verbaasd over Qmusic

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

2013: VRT-diversiteit: zonder ‘excuustruus’

2005: De VRT-nieuwsdiensten en het Vlaams Belang

2000: ‘Billijke Vergoeding’ voor lokale radio

Sluiten