fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2007: Kortrijkse pioniers plannen ‘volksvergadering’

Het Kortrijkse Radio Gemini was, samen met Radio Scorpio uit Leuven en Radio Actief uit Gent, één van de allereerste vrije radio-initiatieven in dit land. We zeggen en schrijven immers… 1979. Zoals wel meer gebeurt dezer dagen plant Gemini een come back na de zomervakantie.

Officieel is het radiostation nooit verdwenen uit de regio, de VZW Gemini bestaat nog steeds en is eigenaar van de zendlicentie. Daar waar het Kortrijkse station lange tijd een voorbeeld lokale radio was met heel veel regionale inbreng, is dat sinds de overname door TOPradio al lang niet meer het geval.

Het ontbreken van een echte lokale radio voor Kortrijk is heel wat mensen een doorn in het oog. Alle stations die er uitzenden behoren immers tot een netwerk; Crazy FM, City Music en Be One. ‘Hoog tijd voor verandering’, besloot een groep oud radiomakers die mee aan de wieg stond van niet enkel Radio Gemini, maar ook van Studio Kortrijk, Radio Magic en WLS, drie andere legendarische Kortrijkse radioprojecten.

Vervolg op de zeezenders

In tegenstelling tot de eerder genoemde Scorpio en Actief, was Gemini niet ontstaan in studentenmilieus, maar was het eerder een vervolg op de enkele jaren eerder verdwenen zeezenders. De eerste jaren werkten dan ook mensen als Rob Ronder (Atlantis), Marc Jacobs (Mi Amigo), Frank van der Mast (Mi Amigo) en Peter Van Dam (Hilversum 3) voor het station.

Peter Van Dam live aan het werk bij Radio Gemini in 1980 (toen in de lucht vanuit Herseaux)

Het loutere muziekformat werd gaandeweg echter vervangen door meer regionaal informatieve programma’s, met heel wat sport als kers op de taart. Naast aardig wat eigen talent dat een kans kreeg om door te groeien, maakten bijvoorbeeld ook de zangeressen Ann Christy en Kitty Prins, muzikant Guido Desimpelaere en showbizzjournlaist Patrick Marijsse wekelijkse programma’s. 

Uit de Gemini-school kwamen later onder andere Peter Baert (VTM), Stefaan Six (VTM), Bart Pieters (Radio 2), Diederik Decraene (Brandy), Nick Soubry (VMMa), Katia Devos (Mango), Fredo Gevaert (Temple of Tune), Ignace Crombé (Miss Belgian Beauty), Jan Snoeck (BRT/Filmnet), Fabian Croes (Focus/WTV) en Jos van Heerden (Radio 10 Gold).

Met Radio 2 als buren

Spitant detail; na diverse uitzendlocaties net over de taalgrens in Henegouwen, zond Gemini vanaf de zomer van 1982 uit vanaf de Kortrijkse Hallen. Die heten intussen Xpo en… Radio 2 West-Vlaanderen heeft er nu zijn provinciale stek, honderd meter verder. Details over de Gemini-frequentie, programma’s, en presentatoren zijn nog niet bekend. Wel zijn de initiatiefnemers op zoek naar… oud luisteraars van het radiostation. Daar waar meestal wordt gezocht naar oud-medewerkers, draaien de ‘Kortrijkzanen’ de zaak om en vragen ze dat iedere oud-luisteraar met zich meldt.

Blijkbaar zullen zij als eerste op de hoogte gehouden worden van verdere evoluties. Een mogelijke bijeenkomst, een volksvergadering, zou tot de plannen behoren.


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 4 juni – 156 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

De 24 uur van Benelux

Radio Benelux uit het Limburgse Paal-Beringen brengt een ode aan de zorg door een etmaal lang Lees verder

Het radiodagboek van 3 juni – 155 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Lokale radiostations krijgen financiële hulp

Half miljoen euro voorzien voor o.a. 126 lokale Vlaamse radiozenders Goed nieuws voor de lokale Lees verder

Hasselt: ‘Buurt van het jaar’ met radio en -tv (video)

Straat- en buurtfeesten zijn tot nader order nog niet toegelaten in deze corona-tijden. Een alternatief Lees verder

Het radiodagboek van 2 juni – 154 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 1 juni – 153 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2005: Uniek radio-experiment in Antwerpen (video)

Zingen de 38.300 luisteraars van Radio Minerva over een week uit volle borst Ri-co-laaa! mee Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, lokale radio
Het radiodagboek van 25 juni – 176 (audio)

Blad 186: VTMGo, Minerva en Maarten (video)

Hallo. Dit is de V.O.O. Mijn naam is Rob Out (audio)

Het radiodagboek van 24 juni – 175 (audio)

Keurgroep oud-radiomakers start op Yesterdayland

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – slot (video)

Sluiten