RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (slot)

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook onze ‘Vraag van de week’ is terug van weggeweest. We focussen dit keer op het nieuwe Radio 1 dat een zoveelste leven is begonnen. Het leek ons als ‘ondersteunende maatregel’ bij deze peiling niet onbelangrijk om enkele voorbije levens eens te overlopen. Waarbij deze reeks niet pretendeert om de geschiedenis van Radio 1 te schrijven, maar enkel aan de hand van losse stukjes probeert een algemeen beeld op te roepen van hoe de Vlaamse radio ooit in elkaar stak. Of noem het een ode aan de pioniers van het moderne Brussel Vlaams. De tijd toen radio echt gemaakt werd door oude(re) mannetjes in maatpak. Eentje achter de microfoon, twee achter het glas aan de knoppen.

BRT 1 studio jaren 80

DE BEURSCATECHISMUS

Sommige programma’s maakten indruk. Vaak ging het ook om items die jarenlang werden uitgezonden en daardoor tot het collectieve geheugen zijn gaan behoren. Daarbij gaat het niet altijd om uitzendingen die door hun grote populariteit zijn blijven ‘hangen’. Af en toe waren er zelfs items die jaren aan een stuk het grote publiek teisterden.

Tot het einde van de jaren 60 ging het NIR er blijkbaar van uit dat iedere luisteraars een ‘rijke burger’ was. Van maandag tot en met vrijdag werden de beurskoersen, obligaties en andere (geld) beleggingen keurig voorgelezen. Klokvast zoals het hoorde op Brussel Vlaams. Na het korte nieuwsbulletin van 17.00 uur werd de Vlaamse medemens steevast verveeld door een vrouwenstem, genre kassierster in de Carrefour.

“De Termijnmarkt ons medegedeeld door de beurscommissie van Brussel”, zo begon het steevast. Wat toen volgde zal de meeste luisteraars worst geweest zijn wegens teveel… wiskunde. Ellenlange reeksen met namen en getallen, gevolgd door een plus, een min of het begrip stationair. Alles in alfabetische volgorde. Vijftig plussers kennen ze nog allemaal, er in geheid als hun catechismus: Acec, André Dumont, Azot, Rio Tinto, Siemens…

EINDELIJK JONGE PRESENTATOREN

Lijnrecht tegenover de saaiheid van ‘De Termijnmarkt’, stond een van de ‘beroemdste’ programma’s van het eerste publieke radionet; ‘Het halfuurtje van de soldaat’. Van maandag tot en met vrijdag waren er groeten en kussen vanuit het verre Duitsland voor het thuisfront en omgekeerd. De uitzending, helemaal op maat gesneden van de soldaatmilicien en z’n familie, was razend populair. In 1947 en 1948 was het programma trouwens dubben zo lang.

Er werd gepresenteerd door een echte dienstplichtige en het programma was de springplank voor heel wat aanstormend radiotalent. Er werd serieus gerecruteerd. We noemen slechts een paar namen van radiomakers die hun eerste sporen verdienden achter de militaire microfoon; Jan Schoukens, Julien Put, Jan Theys, Zaki, Mike Verdrengh, René Van Der Speeten, Jan Van Rompaey… Allen pioniers, want mede onder hun impuls werd BRT1 anders…

Soldaat-milicien Julien Put in 1959

ONDANKS DE DIRECTIE

De muziek tijdens het ‘Halfuurtje van de soldaat’ was een stuk populairder dan wat meestal te horen was op BRT1. Producer en presentator kwamen daarover meer dan eens in botsing met de directie. Artiesten als Jacques Raymond, Rina Pia, Jo Leemans, Bob Benny, Bobbejaan Schoepen, Caterina Valente, een debuterende Will Tura, John Larry, Cliff Richard, Paul Anka en Neil Sedaka. Ze lagen niet in de bovenste lade ‘bij de top.’

Die deed zelfs helemaal lastig als de rock & roll (eindelijk) zijn intrede deed. In ‘Het soldatenhalfuurtje” kwam warempel muziek van Ricky Valens, The Big Bopper, Jerry Lee Lewis, Elvis Presly en Little Richard voorbij. Niet zo heel veel later gevolg door The Beatles aan en The Rolling Stones. Van een serieuze ommezwaai gesproken. Dit korte programma, voor het eerst gepresenteerd door jonge mensen bij de openbare omroep, lag zeker mee aan de latere popularisering van het net.

Heynen

TOT UW DIENST

‘Het half uurtje’ ging van start in 1945 en stopte in 1970. In 1974 werd de formule kortstondig overgenomen door de zeezender Radio Atlantis. Nog drie jaar later keerde het terug bij de openbare omroep, zij het in een ietwat andere vorm. Toenmalig producer Jan Schoukens lanceerde naast Zie-Zo zaterdag (avond) en Zie-Zo zondag (avond), ook het programma ‘Tot Uw dienst’. Dagelijkse groeten, verzoeken en nuttige tips via BRT 1. De eerste presentator was… Paul De Wyngaert.

De uitzending was dit keer evenwel niet uitsluitend bedoeld voor miliciens, ook truckers en zelfs taxichauffeurs konden plaatsje aanvragen of kregen een verzoekje aangeboden. In 1980 verdween ‘de dienst’ opnieuw, in stilte.

EN DAAR IS DE FILE

Paul De Wyngaert (foto boven) debuteerde al in 1974 bij Radio 1. In tegenstelling tot de eerder oudere mannen met stropdas die bij de openbare omroep aan het werk mochten, verzeilde hij als twintigjarige met lang haar, achter de microfoon tijdens het programma “Neem je Tijd .. en zet je autoradio aan”. Met hem en dit programma schudde BRT de pensioenbond af en koos resoluut voor vernieuwing en verjonging. In een enkele keer werd BRT veel minder Klara.

Het programma werd doordeweeks, dagelijks uitgezonden tussen 1974 en 1978, van 16.00 tot 19.00 uur. Het was bedoeld voor automobilisten, er staken allerhande tips in, er was een vragenrubriek. En vooral de muziek was heel vlot en modern. Voor het eerst kregen files uitgebreid aandacht op de radio. Een fenomeen dat zich steeds sneller manifesteerde. Voor de allereerste keer werd de automobilist tijdens een ‘avondspits’ begeleid op de radio.

Vlaams Brussel, het NIR, BRT later BRT 1, nu Radio 1. Er is altijd beweging geweest, steeds werd het net vernieuwd, meestal werd het beter. De radio zoals het leven. Als er gewenning, een zekere moeheid optreedt, dan is het tijd om het roer om te gooien. Maat uiteindelijk, aan het eind van iedere ingreep, heeft de geschiedenis zich meestal wel herhaald.Meedoen met deze peiling kan nog tot en met vrijdag 23.59 uur. U stemt rechtsboven deze pagina.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio 1
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx