RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (3)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook onze ‘Vraag van de week’ is terug van weggeweest. We focussen dit keer op het nieuwe Radio 1 dat een zoveelste leven is begonnen. Het leek ons als ‘ondersteunende maatregel’ bij deze peiling niet onbelangrijk om enkele voorbije levens eens te overlopen.Waarbij deze reeks niet pretendeert om de geschiedenis van Radio 1 te schrijven, maar enkel aan de hand van losse stukjes probeert een algemeen beeld op te roepen van hoe de Vlaamse radio ooit in elkaar stak. Of noem het een ode aan de pioniers van het moderne Brussel Vlaams. De tijd toen radio echt gemaakt werd door oude(re) mannetjes in maatpak. Eentje achter de microfoon, twee achter het glas aan de knoppen.

GEEN UIZENDING? MEER LUISTERAARS!

Ook doordeweeks waren het NIR, BRT 1en BRTN 1 in de lucht. Tenminste als er geen vakbondsactie was… Met de regelmaat van een slecht geoliede klok klonk het toen wel eens vaker: ” ‘Dit is BRT 1, BRT 2, BRT 3 en de Wereldomroep. Wegens een vakbondsactie zijn onze programma’s voor onbepaalde tijd onderbroken. U hoort een vervangprogramma.”

Het waren vaak de betere programma’s van de openbare omroep tijdens die stakingsdagen. Meestal werden non stop populaire muziekjes gedraaid. Geen geleuter, gezaag, levenswijsheden. Muziek pur sang! In het beste geval met een ingekorte versie van het nieuws. Er waren trouwens steeds behoorlijk wat ‘muziekbanden’ in reserve. Van vooruitziendheid gesproken! 

INR/NIR-studio 1939 bij de opname van een hoorspel

TURNEN VOOR AFWEZIGE WERKMENSEN

Een uitzenddag begon zoals de vorige was geëindigd, met een stukje van de Brabançonne, precies om 06.00 uur, waarna ‘Ochtendklanken’ volgde. Die waren helaas niet bedoeld voor een jong publiek. Ter compensatie was er wél iedere dag stipt op 06.50 uur de dagelijkse turnles. De conditie van het Vlaamse werkvolk was blijkbaar prioritair. Al was 80% van de werkende klasse op dat tijdstip al de deur uit.

Ene Francis Bay kwam regelmatig voorbij op de radio. Onder zijn leiding gaf de BRT Big Band regelmatig van katoen. Eerder, toen de publieke omroep nog als het NIR in de lucht was, musiceerde het orkest wel eens vaker live. Die optredens werden meteen opgenomen op… aluminium platen van 50 cm! NIR-medewerkers hadden er thuis niks aan. In de (gewone) handel was er geen geen afspeeltoestel voor te vinden.

In de namiddag was het steevast 78-toerentijd, senioren (blijkbaar in tegenstelling tot nu) werden extra op hun wenken bediend. Niet enkel de muziek was belangrijk, informatie op gepensioneerdenniveau ontbrak nooit. Vreemd, toen waren er minder 50-plussers. Terwijl de doelgroep groter werd, nam de aandacht voor de senior alsmaar af.

JAN IN DE PAROCHIEZAAL

Op zondag werd het helemaal speciaal voor de ‘gepensioneerden’ als ‘De tijd van toen’ op antenne kwam. De rechtstreekse uitzending werd gepresenteerd door Jan Theys. Met de ‘show’ trok BRT 1 (Vlaams Brussel) jarenlang (begin der jaren 70 tot 1982) langs de Vlaamse parochiezalen. De lokale bond van gepensioneerdenbonden werd er opgetrommeld en vaak kwam Jo Leemans op visite.

Theys begon al vrij vroeg bij de radio met het Soldatenhalfuurtje (waar we morgen uitgebreid op terugkomen). Even trok hij naar de Vlaamse afdeling van Radio Luxemburg, maar keerde snel terug naar het huis van vertrouwen. Later richtte hij zijn pijlen op televisie. Jan zat altijd glad en strak in het pak, ook achter de microfoon in de radiostudio…

EXTRA SNOEP TIJDENS HOORSPELEN

Op woensdagnamiddag was het steevast ‘kindernamiddag’ via het NIR en later via BRT 1. Jongeren schaarden zich rond de radio tussen hun tijdstip: 14.00 – 17.00 uur. Ontspannende radio, zonder hitparade maar met…kinderliedjes. Het ‘luisterspel’ was meestal de apotheose van de uitzending. Het was de periode net voor Nonkel Bob en Tante Ria werden uitgevonden. Toen de televisie nog geen concurrent was voor de radio.

Op donderdagavond was het de beurt aan een hoorspel voor volwassenen. Kinderen die mochten opblijven en meeluisteren, kregen extra snoep om zich muisstil te houden. Meestal werden de opnames gemaakt in de NIR-studio’s aan het Flageyplein in Elsene. De publieke omroep had er z’n vast ‘dramatisch gezelschap’. Iedere week hoorde je bijgevolg dezelfde stemmen in een andere rol.

EEN ENKELE KEER DOORGAAN

In de vorige aflevering schreven we dat de nationale zender steevast om middernacht uit de lucht ging. Dat klopt niet helemaal. Tweewekelijks, op maandagnacht was er één uitzondering. Men ging door tot 01.00 uur.

Voor de late opblijvers én omdat AM-radiogloven veel verder gaan als het donker is, werden er pas na middernacht ‘Groeten voor zeelieden” uitgezonden. In één ruk door werd ook de ligging van de zeeschepen doorgegeven! Via middengolf én via de kortegolfzenders van de Wereldomroep in Waver.

De thuisgroeten van de familieleden, vrienden en kennissen werden afwisselend opgenomen werden in Waver, Brussel of Antwerpen. Over ‘Service en informatie’ gesproken!

FILES WAREN ER NIET

Programma’s werden toen ook nooit onderbroken om verkeersinformatie door te geven. Het item moest nog worden uitgevonden. Verder dan een babbel over landbouwtractoren tijdens ‘Boer en tuinder’ (op de middag) kwam de informatie over gemotoriseerde voertuigen niet. Logisch, er waren geen files, snelheidslimieten onbestaande. Grote wegenwerken stonden niet op de agenda.

Zakje blazen kwam er in de late jaren zestig, maar was een dure aangelegenheid. Dus werden ‘overtreders’ met zachtheid behandeld. Het aantal zakjes was immers beperkt en vooraf geteld. De radio had het nooit over alcoholcontroles tot in 1976. Eind der jaren 70 werden de live programma’s voor het eerst onderbroken voor directe verkeersinformatie. Het verkeer was drastisch toegenomen en BRT nam gepaste maatregelen…En jawel! Een dame mocht tussendoor de berichtjes voorlezen.

MEVROUW IK MOET U TERECHTWIJZEN!

De grootste revolutie kwam ongetwijfeld toen de publieke omroep reclameboodschappen ging uitzenden. Ging het in eerste instantie enkel over sponsors van programma’s, de Financieel Economische tijd was de allereerste, de grenzen werden zeer snel verlegd.

Voordien was reclame totaal uit den boze. Wie het aandurfde om het merk van zijn auto te noemen werd op het matje geroepen bij de directie… en kon zich verwachten aan een blaam of een schorsing. Bij vooraf opgenomen programma’s was de schaar nooit ver uit de buurt.

Tijdens live uitzendingen moest de presentator een berichtje dat mogelijk een merknaam bevatte, ‘wegpraten’…en de man of vrouw ter plekke op de hoogte brengen van zijn of haar grote zonde. De presentator moest tegelijk hopen dat niemand van de directie de overtreding had gehoord. Alsnog volgde een uitnodiging om bij de baas te komen.

NAMEN NOEMEN VOOR CENTEN

Maar zoals altijd was er uiteraard één uitzondering. Eens per jaar was er een uitzending (waar ook de televisie aanwezig was) waarin (enkel) grote sponsors mochten vernoemd worden. Coca Cola drinken was die dag een géén taboe. En dat Planta 25.000 frank weggaf, was geen probleem… Bonux, Brio, Volkswagen, Philips…

Het kon en het mocht tijdens een uitzending die best vergelijkbaar is met wat nu ‘Kom Op tegen Kanker’ heet. Met een vette cheque in de hand, was alles eventjes mogelijk…Meedoen met deze peiling kan nog tot en met vrijdag 23.59 uur. U stemt rechtsboven deze pagina.

BRT-verkeersinfo
meer BRT-verkeersinfo
BRT-reclamepingel

Wordt vervolgd


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (1)

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook Lees verder

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (2)

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook Lees verder

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (slot)

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook Lees verder

Koen Fillet ruilt VRT voor schildersatelier (en podcasts)

De Radio 1-presentator verraste dinsdagnamiddag de mediawereld en zijn volgers met het bericht dat hij Lees verder

Radio 1: de begrafenis van Queen Elizabeth

De uitvaart op maandag 19 september wordt ook rechtstreeks uitgezonden op Radio 1. De plechtigheid Lees verder

Het radionajaar van 2022: Radio 1

Geen spectaculaire wijzigingen bij de informatiezender van de VRT, maar wel enkele nieuwe programma's.

Radio 1, waar geen enkel programma nog waardig oud mag worden

Bij Radio 1 krijgen programma's nooit meer de kans om écht iconisch te worden. En Lees verder

Radio 1: Het doek valt over ‘Interne Keuken’

Er komt geen dertiende seizoen meer, zo kondigden Sven Speybrouck en Koen Fillet zaterdag zelf Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx