RadioVisie

  • .
    .

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (1)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook onze ‘Vraag van de week’ is terug van weggeweest. We focussen dit keer op het nieuwe Radio 1 dat een zoveelste leven is begonnen. Het leek ons als ‘ondersteunende maatregel’ bij deze peiling niet onbelangrijk om enkele voorbije levens eens te overlopen. Vernieuwingen en aanpassingen zijn inherent aan media, alhoewel de voorgaande ‘grote’ aanpassing van de publieke nieuws- en informatiezender toch alweer dateert van 1 januari 1980. Tot dan had de slogan ‘service en informatie’ weerklonken. Die verdween.

STEREO WAS LANG VEEL TE DUUR

Radio 1 is een late ‘FM bloeier’. Tot 1962 was het station uitsluitend te beluisteren via de middengolf. De eerste FM-uitzendingen bleven beperkt tot een mono-signaal. Stereo bestond, maar was naar Vlaamse normen nog veel te duur. In Duitsland waren stereozenders op FM in 1963 al gemeengoed.

Toeval of niet, samen met de introductie van de kleurentelevisie, startten ook de full stereo uitzendingen van Radio 1 en Radio 2. Al heetten beide omroepen in 1971 nog gewoon BRT 1 en BRT 2. Een jaartje eerder was stereo geïntroduceerd bij het klassieke BRT 3. DAB volgde in 1997. Intussen een decennium oud en (nog) steeds niet populair. Voorbijgestreefd zelfs! 

LANGSTLOPENDE UITZENDING OOIT

Maar we zouden hebben over het eerste radionet van de publieke omroep. Voor en zelfs een heel eind na de Tweede Wereldoorlog luisterde men naar Brussel Vlaams. Een periode waarin de radio één groen oog had en het toestel zoveel warmte opwekte dat het hele huis naar radio… geurde. Kinderen mochten de afstemknop niet aanraken. Die taak was voorbehouden aan het gezinshoofd.

Even oud als de publieke omroep zijn de populaire programma’s. Nog steeds te horen en decennia geleden een luisterkanon was op zondagvoormiddag de katholieke misviering. Een uitzending die zelfs ‘Vragen Staat Vrij’ (sedert 1968 te horen bij Radio 2) qua record met decennia weet te kloppen. Met stip het langstlopende programma aller tijden bij de publieke omroep. En ondanks de wel hele drastische verjonging en opsmukbeurt van 1 september 2007 jongsteleden, nog steeds vastgespijkerd om 10.00 uur, op zondagochtend.

KLASSIEK VOERT BOVENTOON

BRT 1 had in de jaren zestig, zeker op zondag, trouwens heel wat weg van… Klara. De eucharistieviering werd immers steevast gevolgd door een licht middagconcert. Nét voor de soep werd opgeschept. Na het middageten en ‘de journal ‘ van 13.00 uur was er ‘Opera en Belcanto”. De manier waarop de luisteraar werd toegesproken was nooit ver uit de beurt van hoe schooldirecteuren tegen hun leerlingen bezig waren.

Na de ‘operaman’ die zijn eigen platen meebracht en een hele week kreeg betaald om een programma van twee uur te maken, was het wél feest op BRT 1. De sportnamiddag kwam eraan met onder andere een debuterende Jos Boudewijn. Goed voor het meest opgewekte programma van de zondag. Ook wat de muziek betrof.

DE APARTE KLASSE VAN DE SPORTJOURNALIST

Maurice Dieudonnée, Piet Theys (later allebei chef sport van de radio) werden boegbeelden. De Erembodegemse René Van der Speeten deed het zo goed dat hij het later ook bij televisie waar maakte in het al even legendarische ‘Binnen en Buiten’. Ook op zondag. Rechtstreekse radiolijnen waren schaars, de telefoon was duur. Dus kreeg elke voetbalcommentator, in het beste geval vanop de tribune, precies één minuut de tijd om negentig minuten voetbal te verslaan. Na de match!

Legendarisch waren ook de verslagen van de grote wielerwedstrijden. Rechtstreekse tv-beelden waren er niet. Men was aangewezen op de radio. Naast de wielrenners waren de andere atleten, de mannen op de motor die het commentaar verzorgden. Net zo zwart van het stof of van de modder en/of doornat. Precies als de wielrenners zelf.

Tijdens hun tussenkomsten hoorde je meestal ook de vering van de motor. Signalen die trouwens voortdurend onderbroken werden. Iedere brug, hoog gebouw of een bomenrij, zorgde voor een slechte verbinding. Maar dat was radio… ten velde. Zo klonk radio, zo moést het zijn. Verslaggevers, met Piet Theys op kop, verhieven het verslaan van wieler- en voetbalwedstrijden tot kunst. Het hartritme van de luisteraars thuis of in het sportcafé, ging daarbij vaak ongezond tekeer.

ZONDER TAALFOUTEN

Op de radio werd toen ook heel mooi Vlaams gesproken. Tussentaal mocht niet. Behalve tijdens de sportuitzendingen. De journalisten en commentatoren deden hun best, voetballers en renners moesten het allemaal nog leren uitleggen. Onderschriften waren meestel nodig. Helaas ging het om radio…

Een gevolg voor die taalaandacht was het ontstaan van het dagelijkse programmablokje ‘Voor wie haar soms geweld aandoet’, samengesteld en gepresenteerd door Marc Galle. Daarin leerde men de Vlaming ‘recht klappen’.

Na de zondagse sport op de radio, was het alweer uit met de pret. Er volgde een politieke tribune, een syndicale boodschap van een half uur of en katholieke levensbeschouwing. Tussen 18.30 en 19.00 uur waren zij allen op de afspraak. De meeste luisteraars al niet meer.

Brussel Vlaams
Marc Galle

Wordt vervolgd


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (2)

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook Lees verder

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (3)

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook Lees verder

2007: Brussel Vlaams werd Radio 1 (slot)

Het is dezer dagen helemaal in; de nieuwe programmeringen zowel bij radio als televisie. Ook Lees verder

Koen Fillet ruilt VRT voor schildersatelier (en podcasts)

De Radio 1-presentator verraste dinsdagnamiddag de mediawereld en zijn volgers met het bericht dat hij Lees verder

Radio 1: de begrafenis van Queen Elizabeth

De uitvaart op maandag 19 september wordt ook rechtstreeks uitgezonden op Radio 1. De plechtigheid Lees verder

Het radionajaar van 2022: Radio 1

Geen spectaculaire wijzigingen bij de informatiezender van de VRT, maar wel enkele nieuwe programma's.

Radio 1, waar geen enkel programma nog waardig oud mag worden

Bij Radio 1 krijgen programma's nooit meer de kans om écht iconisch te worden. En Lees verder

Radio 1: Het doek valt over ‘Interne Keuken’

Er komt geen dertiende seizoen meer, zo kondigden Sven Speybrouck en Koen Fillet zaterdag zelf Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
3 januari 2021 - 18:11 18:11

Zelf had ik héél in den beginne (zo begint alles) de FM ontdekt op onze Philips huisradio. Toen nog onder de witte knop als ‘Ultra korte golf’. Twee korte koperdraden volstonden om ‘zuivere’ radio te ontvangen als antenne. Nu zuiver…als er een vliegtuig kwam overgevlogen (toen nog veel DC-3’s en DC-6’en) kreeg je (gelukkig vrij kort) een soort van feeding op het UKG signaal.Heel veel zenders had je niet, alleen onze nationale BRT-RTB zenders. Maar,wat er ook te ontvangen was, was een radiosignaal van de TELEX. En vrij vlug zat de Amerikaanse soldatenzender AFN er ook op ! Vrij goede en dus moderne radio…wat je op de BRT niet hoorde (omdat het absoluut niet paste op een nationale zender) , hoorde je dus daar…

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
3 januari 2021 - 17:45 17:45

Dan had je ook nog de berichten voor binnenschippers die al of niet een radio aan boord hadden…zwijgen we nog van de termijnmarkt met ‘ACEC en AZOT…André Dumond,Union Minière,…De berichten voor de landbouwers waren er ook nog op de middag. Zeker aangename radio als ze spraken dat je mocht de prei bemesten of het land omploegen…terwijl je aan tafel zat om het middagmaal te nuttigen rond 12u30. Opvallend was toen ook dat het nieuws altijd begon met het weerbericht (op kop)! Nog opvallender was dat het altijd DAMES waren die het weerbericht inspraken, nadien volgde het nieuws en dat was altijd…een mannenstem (vrouwelijke journalisten kwamen veel later) ! JanAlbert Goris en Maarten Bolle zaten in Washington en kwamen hun nieuws vertellen via een kabel doorheen de oceaan naar Brussel (je hoorde zelfs de golven op en neer gaan…de klank kwam hier door zoals je in een ‘lege’ koffietas zou spreken).Waar is de tijd…dat net voor 6 uur ’s morgens -, en dus net voor de eerste nieuwsuitzending van de dag, er de berichten voor duivenliefhebbers waren…

Jan D.M.
Jan D.M.
3 januari 2021 - 12:28 12:28

René van der Speeten had in de jaren ’70 ook een popprogramma: “King Size”, de zaterdag van 16u tot 19u bij Omroep Brabant. Een plaat die hij toen meermaals draaide was “Baby won’t you leave me alone” van The Web.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
3 januari 2021 - 17:49 17:49
Antwoord aan  Jan D.M.

En Jan, de opgehaalde schotbalken en de waterstanden aan de sluis van Pollare …

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx