fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

2006: Ongerustheid over financiële toekomst VRT

Ondanks een verwacht negatief resultaat van 13,6 miljoen euro in 2006, ziet het er naar uit dat de VRT zijn financiële doelstelling over de lopende beheersovereenkomst zal halen. De openbare omroep kan immers putten uit reserves die de jaren voordien werden opgebouwd.

Toch is er bezorgdheid bij verschillende Vlaamse parlementsleden over de toekomst. Dat bleek vandaag bij de bespreking van het jaarverslag 2005 van de openbare omroep. Het waren tijdelijk gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe, ondertussen één maand aan de slag aan de Reyerslaan, en financieel directeur Willy Wijnants die uitleg gaven. De voorganger van Van Roe, Tony Mary, zat op de bezoekersbanken. Ontslagnemend directeur televisie Aimé Van Hecke kwam niet opdagen.

De VRT sloot 2005 af met een negatief resultaat van 5,9 miljoen euro. Dit jaar zal dat resultaat naar schatting op 13,6 miljoen euro liggen. Over de periode 2002-2006 moest de VRT echter een gecumuleerd resultaat van 2,39 miljoen euro halen. Wellicht klokt men af op 2,49 miljoen euro.

De omroep bouwde de eerste twee jaren immers voor 26,26 miljoen euro aan reserves op. Hoewel de doelstelling zal worden gehaald, kleurt het plaatje voor Carl Decaluwé (CD&V) niet zo rooskleurig. “In mei en juni 2006, bij de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst, hebben we onze ogen opengetrokken over de financiële situatie, geprojecteerd naar de toekomst”, zei hij.

Decaluwé stelde dat de VRT de voorbije twee jaar de reserves heeft opgesoupeerd aan structurele uitgaven in plaats van eenmalige projecten. Doel was volgens de christendemocraat “de politiek met de rug tegen de muur te plaatsen. Men heeft twee jaar boven zijn stand geleefd en gegokt dat men veel meer middelen zou krijgen”.

Hij herinnerde er overigens aan dat Tony Mary indertijd in het parlement had verklaard dat het renovatieproject van de VRT door hen zelf zou worden bekostigd. “Als de politiek voet bij stuk had gehouden, zou u in 2007 de werken moeten stilleggen omdat het geld op zou zijn”, zei hij tot Van Roe. De nieuwe beheersovereenkomst voorziet jaarlijks een kredietlijn van 10 miljoen euro van 2006 tot 2011 voor de renovatie van de gebouwen, met een laatste schijf van 6,5 miljoen euro in 2012.`

Ook Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) en Bart Caron (Spirit) zaten met vragen over de financiële toekomst. Van Roe antwoordde dat hij de situatie “enkel kan vaststellen”. Men maakt nu de oefening om van een gezonde basis te kunnen vertrekken. Van Roe wees er echter op dat de jaarlijkse aangroei van de overheidsdotatie aan de VRT in 2007 nog vier procent bedraagt, maar dat die groei daarna geleidelijk wordt herleid tot zelfs nul procent. Dat is zo in 2009, daarna is er opnieuw een groei.

“Het moeilijkste moet nog komen”, aldus Van Roe. Wijnants gaf toe dat een deel van de reserves naar structurele uitgaven gingen. Dat kan niet anders, zei hij, want de VRT heeft een reeks nieuwe mediatoepassingen in de markt gezet die bovenop de bestaande opdrachten kwamen. Hij gaf ook mee dat de voorraden in 2007 zullen dalen, zo niet dreigt een liquiditeitsprobleem. Daarover werden wel al afspraken gemaakt.

Zoals gebruikelijk waren er ook vragen over de uitbestedingen aan externe productiehuizen. Van Roe herinnerde aan de strategie van de VRT om in prime time zoveel mogelijk Vlaamse producties uit te zenden. “We zullen altijd externe producties nodig hebben”, aldus Van Roe. Belangrijk is wel dat hij toegaf dat “de slinger van de klok misschien te veel in de ene richting is gegaan”.

De voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Guy Peeters, herinnerde aan het voornemen om het charter van deugdelijk bestuur te vervolledigen. Dat moet duidelijkheid scheppen over de vraag wat strategische beslissingen zijn en wat niet en spanningen tussen raad van bestuur en management voorkomen.

Ook wordt de komende weken gewerkt aan een kader voor merchandising en nevenactiviteiten. Peeters liet ook verstaan dat er een oplossing in de maak is voor mensen die in regio’s wonen die worden bediend door maatschappijen die onder Interkabel vallen en die daardoor de digitale toepassing ‘Net Gemist’ niet kunnen gebruiken.

Verstrepen wilde ook weten waarom de kosten van Klara hoger lagen dan die van Radio Donna. Van Roe wees erop dat de kostprijs van een net niet mag worden gerelateerd aan het marktaandeel. “Uit de losse pols” voerde de tijdelijke topman aan dat Klara gewoon met veel personeel werkt. Het komende crossmediaal project waarbij Klara wordt betrokken, moet daaraan verhelpen.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2003: De letterwoorden voor 2004 zijn DAB en DRM

Vroeger draaide de zaterdag vooral om het bad, de plek waar je weer proper wordt. Lees verder

1998: Radio 2 wordt een stuk ‘nationaler’

Het 'Huis van radio-vertrouwen' verliest per 1 januari zijn laatste zekerheid. De programma's van Radio Lees verder

2008: Alain Claes ruilt MNM voor Q-group

Donderslag bij bewolkte hemel gisteren aan de Reyerslaan waar de VRT woont. Muziekverantwoordelijke en één Lees verder

Het radiodagboek van 28 november – 331 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 666: VRT-radio, Scorpio en John Lennon (audio)

VRT: Dit zijn rapporten waar u al eens mee kan thuiskomen. Het kleine neefje van Lees verder

20 jaar Klara: specials, verzoekjes en nieuwe jasjes

Op woensdag 2 december wordt Klara 20 jaar. En 20 in 2020, dat moet gevierd Lees verder

2009: VRT ontkent dat MNM in de etalage staat

'MNM wordt mogelijk verkocht om de financiering van de VRT overeind te houden'. Dat meent Lees verder

Het radiodagboek van 27 november – 330 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het radiodagboek van 25 oktober – 297 (video)

Blad 636: Sixties, hitquiz en Wablieft? (video)

Tourist LeMC wordt (even) DJ bij NRJ

Sluiten