2006: Luisterspelpionier Michel De Sutter overleden Bedenker van o.a. 't Koekoeksnest en Taxi Maxi

Leestijd: 2 minuten
 
Radiomedewerker Michel De Sutter (foto), bezieler en regisseur van de hoorspelen op Radio 1 en Radio 3 en van de radiofeuilletons ’t Koekoeksnest, Taxi Maxi en Van In op Radio 2, is in de nacht van 4 op 5 december overleden op 60-jarige leeftijd

Michel De Sutter werd geboren in Gent op 17 april 1946. Hij volgde een lerarenopleiding aan de Rijksnormaalschool te Gent. De eerste jaren van zijn loopbaan gaf hij les aan de Rijkslagereschool te Lochristi. In die periode werd hij gebeten door de theatermicrobe. Hij studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent bij Prof. Marcel Van Spaendonck. In 1973 begon hij bij de publieke omroep als assistent-dramaturg bij de televisie. Hij werkte er o.m. aan een auto- en een gezondheidsmagazine.

De luisterspelen

Eind jaren ’70 stampte hij samen met én onder leiding van dramaturg Dries Poppe de dienst luisterspelen bij de radio uit de grond. Hij begon er als artistiek medewerker en werd er producer, realisator radiodocumentaires en luisterspelen en regisseur radio.

Hij schreef, bewerkte en regisseerde talloze luisterspelen voor BRT1 en BRT3 – o.m. de detectiveserie De Coltmoorden, naar het gelijknamige boek van Jef Geeraerts. Hij zette ook een succesvolle samenwerking met de Nederlandse omroepen op het getouw, met de hoorspelweek als jaarlijkse apotheose. Michel De Sutter was goed thuis in het Gentse theatermilieu, zo betrok hij o.m. Freek Neyrinck van Theater Taptoe, bij zijn producties.

De radiofeuilletons

Begin jaren ’90 startte De Sutter met radiofeuilletons op Radio 2. Vooral van de populaire serie ’t Koekoeksnest was hij de grote bezieler in het schrijversteam en als regisseur. Het feuilleton over het gelijknamige restaurant op de Rodeberg in het West-Vlaamse Heuvelland haalde hoge luistercijfers, gemiddeld meer dan één miljoen luisteraars per dag.

Legendarisch waren de opnames op locatie, overal in het land, en in het buitenland, o.m. tijdens de Wereldtentoonstelling van Sevilla in 1992. De reeks stopte eind 1997 in schoonheid, na acht jaar én meer dan tweeduizend afleveringen.

De daaropvolgende jaren werkte De Sutter ook mee aan de opvolgers Taxi Maxi en de crimireeks Van In, naar een scenario van Pieter Aspe. De laatste jaren was hij verantwoordelijk voor de woordbijdragen in het Radio 2-nachtprogramma Spoor 2.

* Michel De Sutter werd op zaterdag 9 december 2006 gecremeerd.

Deel dit artikel
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec
Broadcast Partners
Belgian Radio Day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *