RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

2006: Allemaal van analoog naar digitaal (slot)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op 15 juni besliste de Radiocommunicatie Conferentie 2006 (RRC-06) dat de Vlaamse digitale ether ruimte krijgt voor tientallen (nieuwe) digitale radio- en televisiezenders. Hiermee staat het licht definitief op groen voor een omschakeling van analoge naar digitale radio- en tv-programma’s. Een technische revolutie van immense omvang die we de komende jaren met z’n allen aan de lijve zullen ondervinden. In deze meerdelige reeks zetten we alles op een rijtje.

De frequenties zijn dus bekend, maar nu begint pas het echte discussiëren. Over het algemeen heeft RRC06 voor België de verwachtingen ingelost (3 * T-DAB en 1 * DVB-T in band III, minimaal zesmaal DVB-T in UHF). Toch zijn er een aantal vragen.

1) OVER 5A EN 5D

Over de derde T-DAB in band III voor de Vlaamse gemeenschap zijn er toch wel een aantal opmerkingen te maken.

Zo is er het ‘conflict’ met Frankrijk. De frequenties die aangewezen werden voor de derde T-DAB laag zijn; 5A voor Oost- en West-Vlaanderen en 5D voor de andere Vlaamse provincies. Het gaat om dezelfde frequenties die Canal+ gebruikt vanuit Rijsel (Lille). Hier wordt gebruik gemaakt van een 200 kW zware SECAM zender. We botsen ook op twee tegenstellingen.

Aan de ene kant is er een overeenkomst tussen het Franse Canal+ en de CSA (de Franse tegenhanger van het BIPT) over het gebruik van de SECAM-zenders in band III. Volgens die overeenkomst behoudt C+ het recht om die zenders in de lucht te houden tot december 2010, met de mogelijkheid om ze vroeger uit te schakelen.

Aan de andere kant lezen we in de verklaringen van RRC06 dat deze frequentietoewijzing er gekomen is vanwege “de bilaterale overeenkomst tussen België en Frankrijk en het gebruik van de band III frequenties”.

Dit alles wordt dan nog eens bemoeilijkt door het feit dat deze zender op kanaal 5 in Rijsel, eigenlijk nooit internationaal gecoördineerd is en dat België nooit toestemming gegeven heeft voor het gebruik van die frequenties. Vanuit Belgisch standpunt is die zender in Rijsel dus onwettig.

Het zou interessant zijn om te weten wat er precies overeenkomen is tussen het BIPT en het CSA en of België enige garanties gekregen heeft over het eventueel uitschakelen van deze SECAM zender.

De provinciale VRT-zenders van Radio 2

Momenteel heeft de VRT een probleem met het uitzenden van de provinciale DAB-versies van Radio 2. Aangezien de publieke omroep enkel over een “landelijk” DAB-netwerk beschikt (op frequentie 12A) kunnen er geen verschillende versies van Radio 2 uitgezonden worden per provincie. Daarom wordt momenteel elke dag van de week een andere versie van Radio 2 uitgezonden, zodat tegen het einde van de week elke provincie aan de beurt kwam.

Maar de huidige beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de VRT bepaalt dat men ook in DAB de verschillende versies van Radio 2 moet aanbieden. Tot voor RRC06 was de enige mogelijkheid om dit te doen door gebruik te maken van de allocaties voor T-DAB in de L-band uit de ERO Maastricht 2002 conferentie. (LH voor West-Vlaanderen, LB voor Oost-Vlaanderen, LA voor Antwerpen, LC voor Vlaams Brabant en LK voor Limburg). Deze optie is echter niet ideaal aangezien veruit de meeste DAB-ontvangers die nu beschikbaar zijn, niet over de mogelijkheid beschikken om L-band DAB-uitzendingen te ontvangen.

In het begin van RRC06 heeft het BIPT geprobeerd om voor de derde T-DAB laag in Vlaanderen en in Wallonië een aparte frequentie in de wacht te slepen, maar dat is duidelijk niet gelukt. (De buurlanden die dit ook geprobeerd hebben, ondervonden hetzelfde probleem). De derde laag van T-DAB van de Nederlandstalige Gemeenschap bestaat maar uit twee frequenties.

In praktijk betekent dit dat, indien de VRT de provinciale Radio 2-versies in DAB wil uitzenden, men daarvoor twee of drie sloten in de multiplexen van de derde DAB-laag zal moeten gebruiken, of – in het ander geval – nog één van de vijf Radio 2-versies op haar nationale frequentie zal moeten behouden. (Wat men uiteraard wenst te vermijden).

2) KANAAL 10: DVB-T OF VIERMAAL T-DAB

In buurland Frankrijk heeft de nationale frequentiebeheerder beslist om gebruik te maken van de optie om hun DVB-T allocatie in band III om te zetten in viermaal een T-DAB netwerk. Door het vergelijkbare vermogen is het bijgevolg mogelijk om, mits een paar aanpassingen in de bouw van het netwerk, een RPC2 DVB-T allocatie (buitenontvangst) om te zetten naar vier aanliggende RPC5 (binnenontvangst) T-DAB allocaties.

Hierdoor beschikt men in Frankrijk over niet minder dan zeven DAB-frequenties die over heel het grondgebied te ontvangen zijn. Een situatie die ruimte biedt voor een vijftigtal digitale radiostations.

Een andere optie is om de vier aanliggende DAB-frequenties op een zodanige manier te gebruiken dat men een extra “provinciale” T-DAB laag creëert, iets wat misschien een oplossing zou kunnen zijn voor het eerder aangehaalde probleem met Radio 2.

Op dit moment hebben noch het BIPT, noch de Vlaamse Gemeenschapsregering echter enige informatie gegeven over wat men precies van plan is met de DVB-T allocatie van kanaal 10. Feit is dat momenteel dit kanaal gebruikt wordt voor de PAL tv-uitzendingen van “één” vanuit Sint-Pieters-Leeuw.

3) DE ANALOG SHUTDOWN

Momenteel worden dus een aantal mogelijkheden beperkt door de huidige uitzendingen in PAL. Terwijl in bepaalde regio’s van Duitsland de PAL-uitzendingen al gestopt zijn en men Nederland hetzelfde gaat doen eind dit jaar, is dit in Vlaanderen nog verre van het geval. Nochtans zou, gezien de grote kabelpenetratie, dit een veel kleiner probleem moeten zijn dan in onze buurlanden. Vooral de PAL-zender op kanaal 10, die de mogelijkheid biedt tot een landelijk DVB-T netwerk of vier T-DAB frequenties,is een blokkerende factor.

DE EINDCONCLUSIE

Indien we de enkele vragen die we nog stelden in deze reeks eventjes naast ons neerleggen, is de conclusie dat RRC06 in grote mate de verwachtingen ingelost heeft.

  • Er is in de meeste gevallen een verdrievoudiging van het aantal T-DAB frequenties in band III. Gezien de veel grotere beschikbaarheid van DAB-ontvangers met enkel band III-ontvangst, is dit zeker een grote vooruitgang t.o.v. de huidige situatie. Zeker voor landen waar tot op heden die band III DAB-frequenties niet beschikbaar waren (zoals Frankrijk).
  • Een ander voordeel is dat het vermogen van de DAB-zenders kan opgetrokken worden waardoor een ander probleem van T-DAB (soms slechte ontvangst binnenshuis) uit de wereld wordt geholpen.
  • Voor digitale televisie biedt RRC06 in totaal zeven frequenties in UHF en eventueel een extra frequentie in band III. In de praktijk betekent dit een aanbod van twintig tot dertig tv-kanalen via DVB-T. Hierdoor ontstaat een volwaardige concurrent van de kabelnetwerken.
  • RRC06 is ook een verdrag dat heel flexibel is. Uitbreidingen voor lokale netwerken en nieuwe technologieën zijn makkelijk realiseerbaar waardoor er een goede basis ontstond voor een nieuwe radioconferentie in het volgende decennium.

Kristoff Bonne


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2006: Allemaal van analoog naar digitaal (1)

Op 15 juni besliste de Radiocommunicatie Conferentie 2006 (RRC-06) dat de Vlaamse digitale ether ruimte Lees verder

2006: Allemaal van analoog naar digitaal (2)

Op 15 juni besliste de Radiocommunicatie Conferentie 2006 (RRC-06) dat de Vlaamse digitale ether ruimte Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx