RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

2005: Het frequentieplan 1 jaar later in West-Vlaanderen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het nieuwe frequentieplan is op 27 mei precies een jaar jong. RadioVisie bekijkt in deze reeks wat de gevolgen zijn. Regio per regio overlopen we de huidige situatie en gaan we na of er dingen verbeterd zijn, of erger geworden…

Brugge

De regio Brugge bijt de spits af.  We legden ons oor te luisteren bij de populaire VBRO. Die is er sterk op vooruit gegaan. De vroegere 106.0 MHz was niet goed, tot zelfs onbruikbaar wegens de zware zender van La Première (RTBf) op dezelfde frequentie. Luisteraars vinden momenteel sneller de weg terug naar 89.6 FM.

Moest de frequentiewijziging dit jaar van start gaan, zou VBRO zeker niet moeilijk doen, maar toch weten ze dat er nog heel wat mankementen zijn in radioland, zeker op lokaal gebied. ‘Een zender in Torhout op 107.9, in Oostkamp op 107.7 en in Blankenberge op 107.6 MHz? Dit is gewoon niet leefbaar, zeker niet met 32, 41 of 74 Watt.’

‘VBRO houdt stand door creativiteit, medewerkers in vast dienstverband met een professionele aanpak en originele programma’s’, aldus de Brugse omroep.

Om volledig te zijn, sommen we alle andere (lokale) stations op die in Brugge zijn te ontvangen. We doen dit van laag naar hoog. Mango (88.1 MHz), TOPradio (91.3 MHz), Radio Contact (93.6 MHz), 94 Extra Gold (94,0 MHz), Radio Exclusief (102.7 MHz), Be One (105.3 MHz).

Sinds september is er enkel een draaggolf te horen op 105.7 MHz. Die van Fresh FM. Radio Nostalgie (106.4 MHz), TRO FM (106.8 MHz), TOPradio (107.3 MHz), Izi FM (107.7 MHz). Voor de rest ook te ontvangen… het Oost-Vlaamse Radio Go FM (103.5 MHz). En eveneens uit Gent: Radio Roeland (103.8 MHz) en TOPradio Gent (99.4 MHz).

Kortrijk

In de regio Kortrijk is er heel wat veranderd. Opvallend was het verdwijnen van de lokaliteit Wevelgem, waarbij de frequentie 104.4 MHz werd voorbehouden voor een stadsradio met een maximaal vermogen van 500 watt. De lokaliteit Kortrijk kreeg naast 104.4 MHz., ook nog 88.4, 105.3 en 106.4 MHz toegewezen, allen met een vermogen van maximaal 100 Watt. Daarnaast is er ook nog de lokaliteit Kortrijk/Harelbeke die een frequentie kreeg van maximaal 1995 watt voor de 92.7 MHz.

In Kortrijk waren er vier kandidaten die allen ontvankelijk verklaard werden en uiteindelijk ook een uitzendlicentie verworven. De VZW Gemini kreeg de 88.4 MHz toegewezen. Die hadden deze frequentie nota bene zelf aangevraagd bij VCM in 2001, maar dit werd toen geweigerd… Feit is dat de 88.4 MHz een veel betere frequentie is dan de vroegere 106.0 MHz waarop ook La Première (RTBf) vanuit Doornik uitzendt.

TOPradio Gemini startte de uitzendingen reeds op 17 mei 2004 op de nieuwe frequentie, nadat begin april de 88.4 MHz al eens getest was. Het station heeft intussen TOPradio Roeselare volledig opgeslopt: de Roeselaarse studio werd afgebroken en deels naar de Schaapsdreef in de Groeningestad overgebracht. De ontkoppelde programma’s en publiciteitsboodschappen van TOPradio Kortrijk worden ook in Roeselare uitgezonden. TOPradio Gemini gebruikt zowel stereo als RDS om uit te zenden.

Ook VZW Radio Intercity kreeg een vergunning, waardoor deze lokale radio na een lange afwezigheid opnieuw kon uitzenden. Het verhaal van Intercity is uitzonderlijk, maar ook boeiend. Het station startte begin jaren 80 in Roeselare, om snel te verhuizen naar Anzegem. Een ideale locatie want de steden Kortrijk en Oudenaarde vielen in de comfortzone van de omroep. Uiteindelijk werd Intercity eind jaren 80 “SIS Kortrijk” en werd er ook nog even samengewerkt met Radio Magic.

Bij de nieuwe frequentie-indeling begin jaren 90 moesten beide stations de frequentie delen. Beiden stierven evenwel een stille dood. Ook de comeback van Intercity als dansradio vanuit Deerlijk én concurrent van Dansradio Gemini was geen lang leven gegund. De VZW werd echter nooit ontbonden, wel kwamen er nieuwe leden. Drijvende kracht werd Luc Van Braekel. Eind 2003 kreeg hij met de VZW een nieuwe vergunning te pakken, dit keer voor Kortrijk.

Het nieuwe Intercity heeft niets meer te maken met de vroegere projecten vanuit Deerlijk. Het huidige station brengt een aangenaam format met veel easy listening muziek die per definitie nooit mag vervelen. Ieder uur is er een regionaal nieuwsbulletin. De recentste editie kan door niet-Kortrijkenaren beluisterd worden op de website van het station.

Intercity kon reeds op 27 mei 2004, de eerste dag van het “nieuwe” frequentieplan van start gaan. Men maakt gebruik van RDS en in stereo. Als een soort feniks is Intercity herrezen, de (oude) jingles klinken nog steeds aangenaam. In het voorbije sinksenweekend waren ze overigens gekoppeld aan de uit vorige jaren bekende Sinksenradio”. Er passeerde heel wat lokale informatie over de feesten de revue.

Eveneens in de lokaliteit Kortrijk werd de VZW “Wevelgemse lokale radio” erkend. Toen die enkele jaren geleden vanuit Wevelgem naar Kortrijk afzakte, werden er nog de programma’s van C-Dance uitgezonden. Toen eind 2003 duidelijk werd dat de VZW “West-Lokale Stichting” (met de programma’s van Contact) voor de lokaliteit Kortrijk / Harelbeke geen vergunning meer kreeg, werd WLO enkele maanden later omgedoopt in “Contact Kortrijk”.

De frequentie is voor de VZW dezelfde gebleven en is ongetwijfeld de slechtste uit de regio: 105.3 MHz. Wel is er voor de regio Kortrijk (voornamelijk Noord-Kortrijk) nog de VZW “Kuurnse Lokale Omroep” (KLO) dat ook de programma’s van Contact uitzendt. KLO was tot 26 mei 2004 nog Contact 2.

Als laatste erkende en vergunde zender voor de lokaliteit Kortrijk is er MegaFM, dat de moeizaamste start kende. Het afleveren van een bouwvergunning voor de antenne was een lijdensweg. MegaFM is uiteindelijk begin december 2004 kunnen starten met proefuitzendingen om daarna met de reguliere programmatie in februari 2005 van start te gaan.

MegaFM brengt stadsradio voor de regio Kortrijk waarbij muziek en informatie centraal staan. Dagelijks zijn er drie gepresenteerde programma’s (die ieder drie uur duren) met regionaal nieuws en showbizzinformatie. De muziek wordt in een semi-non-stop format aangeboden. Voor nieuwsuitzendingen werd er tot voor kort een beroep gedaan op “Radio Actua Service”. Intussen wordt enkele keren per dag het bulletin van de “Belga-nieuwsdienst” uitgezonden. De presentatoren verdienden eerder bij diverse Kortrijkse radio’s hun sporen.

Voor Kortrijk/Harelbeke werden er vier kandidaten ontvankelijk verklaard, maar uiteindelijk was het de VZW “Radio Zelfstandig Harelbeke” die de vergunning kreeg. Op 92.7 MHz worden de programma’s van Be One uitgezonden. De ooit zo trendsettende Radio Kortrijk haalde het niet. Het lokale station bood de laatste maanden van z’n bestaan enkel nog de programma’s van Mango aan. Intussen werd Mango de provinciale radio en kan in Kortrijk op 88.0 MHz beluisterd worden.

Naast die vijf radio’s kan er in Kortrijk ook nog geluisterd worden naar enkele stations uit nabije gemeentes. Vanuit Deerlijk is er de onafhankelijke Gaveromroep (107.7 MHz). Het station heeft heel sterk te lijden onder het Waalse radiogeweld van NRJ uit Doornik (107.6 MHz.). De situatie is met de frequentiewissel nog verergerd. In Kortrijk en het nabije (Groot-)Zwevegem is de GO zeker niet kraakvrij te ontvangen.

Vanuit Zwevegem is er ook nog Radio Europe ( 105.7 MHz.) met eigen programma’s. Net als de Gaveromroep wordt er een soort mozaïekformat aangeboden waarbij zo weinig mogelijk potentiële luisteraars worden uitgesloten. Europe heeft zo waar nog sterker te lijden onder de Waalse omroepen. Zelfs in enkele Zwevegemse deelgemeenten is men niet te ontvangen.

In het zuiden van Kortrijk kan er – mits men voldoende moeite doet – ook nog geluisterd worden naar Radio Media (107.0 MHz.) uit Avelgem. Sinds augustus 2004, na het verdwijnen van Contact 2, brengt men opnieuw een eigen product. Vijftien uur gepresenteerde programma’s per dag voor de hele familie. In het noorden van Kortrijk kan er – opnieuw met het nodige geduld – afgestemd worden op de Izegemse radio’s Exclusief Izegem (dat op 107.6 MHz het signaal van C-Dance uitzendt) en het nieuwe FM Gold op 105.6 MHz.

Besluiten kunnen we met de stelling dat het nieuwe frequentieplan in Kortrijk aardig wat verschuivingen heeft teweeggebracht. Radio Kortrijk is uit de ether verdwenen. Radio Contact is misschien wel de grote verliezer. Terwijl Contact in het noorden van West-Vlaanderen kan beluisterd worden via de krachtige 93.6 MHz, is de ontvangst in het zuiden van de provincie er duidelijk op achteruit gegaan. Het goed te ontvangen WLS verdween en het slecht te ontvangen WLO kwam in de plaats. KLO fungeert als steunzender maar ook die ontvangst en zeker de klankkleur laten meer dan te wensen over.

Tot slot kunnen we onthouden dat Kortrijk er met MegaFM en Intercity twee nieuwe stadsomroepen bijkreeg. Het zijn vooral de zenders uit de omringende dorpen en gemeenten die door het nieuwe frequentieplan bijzonder slecht te ontvangen zijn door het zendlawaai van de Waalse collega’s.

Oostende

Op 103.6 MHz is Radio Contact (vzw Activity) te ontvangen met een vermogen van 1.000 Watt. Het signaal komt van de zendmast van Egem (waar Contact de 93.6 MHz gebruikt met 5.000 Watt). Op de reclameblokken en de regionale informatie na, is het programma gelijk aan dat van Egem.

Op 104.5 MHz blijft het muisstil. De vzw Micro kreeg een zendvergunning om er uit te zenden met een vermogen 1.000 Watt, maar is nog steeds niet in de lucht. Officieel heet het dat ze ‘geen plaats vinden om een mast neer te zetten’. De drie ‘eigenaars’ van de vergunning (waaronder journalist Edwin Fonteyne en Intercity-eigenaar Luc Van Braekel) zijn ook de licentiehouders van niet opgestarte stations in De Haan en Diksmuide.

Op 105.0 MHz luisteren we naar een van de oudste radio’s uit Oostende, Radio ’t Vissertje, uitgebaat door de gelijknamige vzw. Het station zendt uit met een vermogen van 23 Watt. Deze volksradio is in al die tijd quasi onveranderd gebleven qua format en aanpak. Pas sinds maart 2005 wordt de klok rond uitgezonden. Vermoedelijk is ’t Vissertje ook een van de enige lokale radio’s zonder website.

De overige goed beluisterbare ‘lokale’ radio’s in Oostende behoren allemaal tot een nationaal netwerk. De 105.4 MHz wordt uitgebaat door de vzw Noordzee. Er zijn al behoorlijk wat diverse station op te horen geweest in het verleden. Sinds een paar maanden is op deze ‘zwalpende’ frequentie C-Dance te beluisteren.

Op 106.3 MHz zendt Cool FM uit met een vermogen van 100 Watt. De vergunning is in handen van de vzw Galaxy. Op 107.1 MHz kan worden afgestemd op TOPradio. Het rijtje netwerkradio’s wordt tenslotte afgesloten door Be One op 107.4 MHz. De 100 Watt-vergunnning is eigendom van de nieuwe vzw Signaal. De programma’s worden overgenomen van Be One uit Brugge.

Slotsom, de nieuwe radiosituatie in Oostende leverde geen enkele echte stadsradio op. Wat voor de lokale bevolking een serieuze teleurstelling is. Behalve Radio ‘t Vissertje vissen de meeste stations dan ook nog eens in dezelfde muzikale vijver. Hun grote voorbeelden lijken Donna en Q-Music te heten.

Een redelijke maat voor niets dus, de grote frequentiewissel van 2004 in de Koningin der Badsteden.

De kust

We starten helemaal in het westen, aan de Franse grens in De Panne. Het kustplaatsje werd bedacht met de 107.6 MHz. Maar hier valt nog niks te beleven. De (barslechte) frequentie is in handen van de Vlaams-Brabantse mannen van RGR. Die zouden per 1 juni van wal steken met Costa FM (100 Watt sterk).

In Koksijde botsen we op de 104.8 MHz. Een stek die werd toegekend aan de vzw Westhoek. Zij mogen met 316 Watt gaan uitzenden, maar doen dit nog steeds niet. Er gaan geruchten dat C-Dance op deze frequentie zou gaan parkeren.

Na twee stille frequenties vinden we eindelijk een kustplaats waar wel radio wordt gemaakt. In Nieuwpoort zendt op 106.1 MHz nog steeds Radio Beach uit met een vermogen van 100 Watt. Het gaat om een onafhankelijk initiatief met een sterke lokale inbreng. Merkwaardig is het feit dat de mannen van Broadcast Partners voor Nieuwpoort een tweede frequentie hadden gepland, de 107.2 MHz. Maar niemand vroeg die aan, bijgevolg is er ook nooit een licentie uitgereikt.

In Middelkerke horen we Radio Melinda. Al een eeuwigheid. De zendvergunning is in handen van de vzw Melinda. Er mag met 100 Watt worden gezonden op 107.8 MHz. Al meer dan twintig jaar gaat het om dezelfde mensen die hetzelfde soort radio maken. Ze doen dit vanuit hun vertrouwde caravan in Leffinge (deelgemeente van Middelkerke).

We schuiven een flink eind op in oostelijke richting en houden halt in het onooglijk kleine plaatjes De Haan. Een intussen bekend fenomeen steekt alweer de kop op. De 105.6 MHz mag worden gebruikt door de vzw Persbureau West. Met 100 Watt zou Radio Golf kunnen uitzenden, maar voorlopig wordt er geen gebruik van gemaakt.

In Blankenberge hebben ze wel al heel lang een eigen lokale radio. Radio Blankenberge, uitgebaat door de vzw Radio Blankenberge, geldt als een goede stadsradio met veel eigen inbreng. Te ontvangen via een 100 Watt sterke zender op 107.6 MHz.

Tenslotte is er nog Knokke-Heist, waar we drie lokale frequenties ontdekken. Op 105.1 MHz mag de vzw Reformat Radio Paradijs uitbaten met 100 Watt. Iets verder in de band, op 105.8 MHz zendt Radio Dynamo uit, aangesloten bij de Contact-groep maar met lokaal nieuws van de ORO. Onrechtstreeks van dezelfde mensen als Radio Paradijs en gebruiik makend van dezelfde zendmast. Eindigen doen we op 106.2 MHz waar de eveneens 100 Watt sterke zender van de vzw Magic actief is. Tenminste, sinds half mei sloten ze aan bij het netwerk van Cool FM.

Merkwaardige situatie aan kust. Voor één frequentie kwam nooit iemand opdagen, veel andere licenties waarvoor wel kandidaten werden gevonden, blijven voorlopig ongemoeid. Zou het kunnen dat de honger een jaar geleden te groot was? Zon, zee… zet aan tot dromen, geld tot realiteit.

Met andere woorden, aan de kust woont weinig volk en radiomaken mag dan relatief goedkoop zijn. ‘Trop’ is te veel. In dit geval te veel radiostations.

Het hinterland

Torhout heeft, na Brugge, het meest aantal radiostations binnen de grenzen. Op 105.8 MHz (100 Watt) kreeg de vzw Kompas al heel lang geleden een licentie. Vorig jaar werd die probleemloos hernieuwd. TOPradio Houtland is er te beluisteren met een paar eigen programma’s. Ondanks het relatief kleine zendvermogen heeft het station een groot zendbereik.

Op 106.8 MHz, eveneens goed voor 100 Watt, baat de vzw Polderradio sinds een poos TRO FM uit. Gestart als Polderradio voerde men begin dit jaar de naamswissel door naar Torhoutse Radio Omroep. Het station heeft een sterke lokale binding met allemaal eigen gepresenteerde programma’s. Het ziet er naar uit dat TRO FM best weet waar ze mee bezig zijn.

Peter Hemeryck van TRO FM is inderdaad en tevreden man, zo blijkt uit een kort contact. ‘Wij kunnen niet echt klagen wat het zendbereik betreft. Het kan natuurlijk altijd beter maar we komen toch overal in de deelgemeenten van Torhout goed binnen. Dat heeft misschien ook te maken met de hoogte van onze zendmast in Torhout (hoog en droog). Maar inderdaad als je het in zijn totaliteit bekijkt is West-Vlaanderen nog gespaard gebleven van storingen op bepaalde frequenties, vergeleken bij veel andere provincies waar bepaalde radio’s met moeite buiten de stadskern geraken of geheel niet te ontvangen zijn.’

Op 107.5 MHz (100 Watt) vinden we een relatief nieuw filiaal van Cool FM. De non stop muziekmachine is sinds een tweetal maanden prima te beluisteren in de Sparrestede. Enkel bij het tijdssignaal krijgt de luisteraar de call ‘Cool FM Torhout’ te horen. De licentie werd toegekend aan de vzw Info FM. Die moest evenwel wachten tot de tweede erkenningsronde om zeker te zijn van hun prijs.

Tenslotte belanden we helemaal op het eind van de band. Op 107.9 MHz is het relaisstation van de Brugse VBRO te ontvangen. De 100 Watt-licentie is in handen van de vzw VRT (ooit Vrije Radio Torhout). Ook hier is de ontvangst opmerkelijk goed in een zeer groot gebied. VBRO is vrij populair dankzij de grote lokale inbreng.

Ook vanuit Torhout opererend is het enigszins tumultueuze 94 Extra Gold. Sinds de start probeert men het maximum uit de vergunde 2.000 Watt te halen. De keuze om niet de dure zendmast van de VRT in Egem te gebruiken, maar te kiezen voor de watertoren van Koolskamp, heeft het station al heel veel parten gespeeld. Pas nu is de ontvangst richting kust beter geworden. Aanvankelijk bedoeld als nieuwsradio zendt de… vzw Nieuwsradio een oldiesformat uit. De vele presentatoren die komen en gaan, zijn niet bij te houden. Dat weerhoudt er de luisteraars blijkbaar niet van om toch in redelijk grote getale af te stemmen.

In Egem kreeg de vzw Sympatiek het zwaarste vermogen voor de hele provincie in de schoot geworpen. Liefst 5.012 Watt mag er gebruikt worden op de 93.6 MHz. Men doet dat om de programma’s van Radio Contact uit te zenden. De licentie was heel omstreden en dat resulteerde uiteindelijk in een schorsing van drie maand. Reden, vanuit Egem wordt enkel het nationale Contact-signaal uitgezonden. Technisch is dat natuurlijk mooi meegenomen voor de Contact-groep, want vanuit Egem worden alle andere filialen in de provincie van programma’s voorzien. Behalve in het zuiden van West-Vlaanderen is de 93.6 MHz overal goed tot zeer goed te beluisteren.

In Diksmuide mag liefst 1.000 Watt gestookt worden op de 88.9 MHz door de vzw Radio West. De frequentie wordt gebruikt ten behoeve van… Radio Contact. Eenzelfde verhaal als bij de andere filialen van de blauwe dolfijn; veel radio, hoog vermogen, maar zoeken naar lokale inbreng met een sterk vergrootglas. De stad waar de IJzertoren staat, kreeg nog een tweede frequentie toebedeeld. Op 105.4 MHz mag de vzw Frontaal allemaal leuke dingen uitproberen. Maar de club hult zich tot nu toe in absolute stilte. Achter de vzw zitten dezelfde eigenaars van de niet opgestarte stations in De Haan en Diksmuide.

We belanden in Roeselare waar de vzw Maxima stevig TOPradio in handen heeft. Met stevig bedoelen we vooral de prima ontvangst op de 106.3 MHz (100 Watt). Maxima was vele eeuwen geleden een zelfstandige lokale omroep, onderging daarna ontelbare gedaantewissels en naamsveranderingen om uiteindelijk bij TOPradio uit te komen. Vorig jaar werd dit station nogal letterlijk ontkleed en verdween zowat alle apparatuur naar de studio’s van TOPradio Kortrijk. Sindsdien luistert men in Roeselare naar het signaal uit de Groeningestad.

Iets hoger in de band kan men, mits enig geluk, want de ontvangst is slecht, zelfs in het centrum van de stad, luisteren naar Radio Alpine. De 100 Watt zender heeft het erg moeilijk op de 106.7 MHz. Niet alleen de ontvangst laat te wensen over, ook de programma’s lijden aan hetzelfde euvel; doelloze non-stop muziek. De enige lokale radio die dit predicaat ook echt verdient, opereert van net buiten Roeselare. Radio Bingo heeft zijn hoofdkwartier in Rumbeke. Met 85 Watt slaagt men erin een degelijk lokaal station in de lucht te houden.

Hooglede ligt op een steenworp afstand van Roeselare. De vzw Firenze kreeg een licentie om op de 96.2 MHz uit te zenden. Maar het is en blijft stil op deze frequentie. Plannen waren er om het signaal van Radio Contact door te sturen. Maar Contact is twee boogscheuten verder ook vanuit Egem actief. Met 5.000 Watt op de 93.6 MHz. Ook Kortemark ligt hier in de beurt. Op de oude Contact 2-frequentie, 106.6 MHz, is Cool FM te beluisteren met 100 Watt. Een initiatief van de vzw Enjoy FM.

Onder de rook van Roeselare en omgekeerd, ligt oud schoenenstad Izegem (en woonplaats van onze minister van Media, Geert Bourgeois). Als hij thuis is, kan de NV-A politicus zonder problemen luisteren naar het lokale FM Gold op 105.6 MHz (100 Watt) of naar C-Dance op 107.6 MHz (100 Watt). Ooit zond op deze frequentie Radio Excellent uit. Uitzendvergunning is in handen van de vzw Radio 2000 Exclusief.

Naar Tielt dan maar, in dit stadje stuiten we op het leuke initiatief van Molenland FM. Het station behoort tot de categorie van steeds schaarser wordende onafhankelijke lokale radio’s. De studio’s van waaruit het signaal voor de 100 Watt-zender op 106.5 MHz vertrekt, staan in Wingene. Deze lokale radio startte pas vorig jaar op. Eric Verhenne is voorzitter van de uitbatende vzw. Hij geeft enige toelichting bij zijn initiatief.

‘Wij kampen met problemen die genoegzaam gekend zijn bij vele lokale radio’s. Enerzijds storingen door sommige cowboy radiostations, gelukkig beperkt zich dit tot slechts enkelen, zodat we toch nog wat comfort hebben. Anderzijds kennen we aardig wat financiële oprispingen doordat de overheid niet echt iets doet voor ons. Daarentegen dienen we als financiële melkkoe voor allerlei gekende taksen en vergoedingen. Toch houden we (nog) stand dankzij onze optie voor familieradio, gevarieerde muziek, ook voor de niet meer zo jonge luisteraar. Het aantal dankbare luisteraars groeit. De ploeg van een dertigtal medewerkers is hecht. En we hebben een sterke lokale binding. Een gegeven dat ooit een belangrijke verplichting was en nu – gelukkig niet overal – aan het uitsterven is’.

Door de nabijheid van de zendmast van Egem is er geen gebrek aan sterke signalen. Radio 1 is te horen op de 95.7 MHz maar ook nog eens via de Brusselse 91.7 MHz. Radio 2, altijd beter met twee, is bijgevolg te beluisteren op 98.6 MHz (Oost-Vlaanderen) en 100.1 MHz (West-Vlaanderen). Donna vind je op 101.5 MHz en magertjes ook op 97.0 MHz. Studio Brussel is dan weer drie keer te horen. Via de 102.1 MHz (Egem), de 100.6 MHz (Brussel) en ook nog eens via de Gentse 94.5 MHz. Klara tenslotte zit klassiek op 90.4 en 89.5 MHz.

De commerciële stations zijn er sinds de frequentiewissel flink op vooruitgegaan. Q-Music kreeg 20 kW op de 103.0 MHz. De collega’s van 4FM mogen liefst 50 kW gebruiken op 104.1 MHz. Ze huren ieder hun stekje op de VRT-mast. Hetzelfde doet de West-Vlaamse provinciezender Mango. Eveneens vanuit Egem op 98.2 MHz. En nog eens extra te ontvangen op 88.0 en 87.6 MHz. En nog is het VRT-Egem hoofdstuk niet afgesloten want via de 93.6 MHz bestrijkt Radio Contact met vijf kiloWatt een flink stuk van de provincie. In zuidelijke richting is het signaal duidelijk veel minder.

De 93.6 MHz kwam in opspraak door een klacht van Radio 936 (het radioproject van Koen Godderis), die mee kandidaat was voor deze frequentie. Contact wordt ervan beschuldigd de inhoudelijke uitzendvoorwaarden niet na te komen en de licentie op een unfaire manier te hebben verkregen. Mocht het ooit tot een schorsing komen, dan nog blijft de regio Tielt-Izegem zeker niet verstoten van het dolfijne signaal. Op 105.8 MHz krijg je ze immers te horen via Radio Caraad uit Tielt. Een wat vreemde Contact-telg die op willekeurige tijdstippen eigen programma’s uitzendt. Maar dat is misschien net hun verdienste. Verder hoor je Contact nog via de 104.9 MHz uit Kuurne.

TOPradio moet het sedert het nieuwe frequentieplan met iets minder doen. In Tielt zagen ze een nieuwe vergunning aan hun neus voorbijgaan terwijl Radio Amerika uit Meulebeke verkoos uit het netwerk te stappen en onafhankelijk verder te gaan. De luisteraar is bijgevolg aangewezen op het zwakkere TOPradio Gent 99.4 (3 kW) of op het iets beter te ontvangen TOPradio Kortrijk op 88.4 MHz (100 Watt). Alhoewel een prima frequentie krijgt de ontvangst in de auto het moeilijk. In Tielt vind je nog flarden van TOPradio Aalter 104.7 (500 Watt), die vroeger met eenzelfde vermogen op 107.4 MHz beter te ontvangen was.

Be One veroverde in Kortrijk de krachtige 92.7 MHz (2 kW) en is daarmee vrij behoorlijk te ontvangen in zowel Izegem als Tielt. Dance fanaten blijven met C-Dance vanuit Izegem een beetje op hun honger zitten; de 107.6 (100 Watt) doet het niet zo goed. Vreemd genoeg is er in de gehele regio geen enkele Cool FM-telg te beluisteren. Waarna we toe zijn aan de onafhankelijke stations.

Behalve enkele nieuwkomers zijn er weinig verschuivingen gebeurd. Veel besproken, bejubeld en afgebroken zit op de vroegere 4FM-frequentie van 94.0 MHz, Extra Gold (2 kW). Met studio’s in Torhout maar met antennes op de watertoren in Koolskamp waren ze in den beginne niet zo goed te ontvangen. De laatste weken is dit echter verbeterd door het plaatsen van gewone rondstralende dipoolantennes in plaats van richtantennes.

Op 105.4 MHz vinden we van Stadsradio Waregem terug. Het vroegere Radio Trend was ooit TOPradio (toen nog onder VMMa-vleugels) maar eigenaar Pascal Standaert verkoos na de breuk met Vilvoorde om onafhankelijk door te gaan. De belofte om meer regionale info te brengen, komt men na.

Op 105.6 MHz vinden we een nieuwkomer, Radio FM Gold uit Izegem. De studio bevindt zich in het gebouw van Radio Amerika uit Meulebeke maar de antennes staan in Emelgem-Izegem. Met een wat gedurfde muziekkeuze van veel Vlaamse muziek heeft men nogal wat succes bij een ouder publiek. Enigszins vergelijkbaar is het geluid van Radio Veronieka uit Deinze. Zij moesten de 104.2 MHz ruilen voor de 106.2 MHz.

In Tielt ging de vergunning niet langer naar VRT-Tielt (TOPradio) maar naar nieuwkomer Molenland FM. Vanuit Wingene maar met antennes in Tielt bracht men aanvankelijk een mengeling van eigen programma’s en overgenomen programma’s van VBRO-Brugge. Gelukkig werd op tijd ingezien dat dit niet de juiste formule was en wordt nu een volledig eigen product gebracht.

Radio Amerika uit Meulebeke was tot twee jaar geleden nog TOPradio. Net als Radio Trend uit Waregem gingen ook zij na het beëindigen van de overeenkomst met de VMMa onafhankelijk verder. Zij mogen sinds het nieuwe frequentieplan hun jong en trendy geluid verder uitzenden op 106.9 MHz. Laatste onafhankelijke lokale omroep is RFW uit Wielsbeke op 107.3 MHz. Vroeger luisterend naar de welluidende naam Radio Fiasco en lid van de Mango-keten, nu onafhankelijk aan de gang op 107.3 MHz.

Een bron van ergernis is de aanwezigheid van de RTBf-zenders in de hogere frequentieband; 101.8 MHz – Vivant, 102.6 MHz – Musique 3, 104.6 MHz – Classic 21, 106.0 – MHz La Première. Wat ook opvalt is de sterke aanwezigheid van Noord-Franse zenders zoals Europe 2 (92.0 MHz), Europe 1 (92.5 MHz), RTL (93.0 MHz), Nostalgie (93.4 MHz), Skyrock (94.3 MHz), Bluenord (94.7 MHz), RFM (96.0 MHz), BFM (96.4 MHz), Funradio (96.8 MHz), ROCfm (97.6 MHz), France Culture (98.0 MHz), NRJ (101.3 MHz) en France Culture (105.2 MHz). Ook BEL-RTL maar dan vanuit het Waalse Doornik (103.7 MHz) zorgt voor heel wat last.

In Staden vinden we de vzw Crazy FM terug. Pas in de tweede erkenningsronde ging men met de prijs aan de haal. Op de 105.5 MHz werd sindsdien een jeugdradio uitgebouwd die niet alleen populair is, maar ook nog eens prima te ontvangen is. Achter Crazy FM steekt een sterke organisatie. In het niet zo ver afgelegen Poperinge is dit station nog op een tweede frequentie te beluisteren. 100 Watt sterk via de 105.5 MHz. De licentie is in handen van de vzw Hoppestad. Een tweede voorziene frequentie, de 104.5 MHz werd uiteindelijk nooit toegekend. De redenen zijn onduidelijk.

In de kattenstad Ieper, waar Crazy FM een deel van zijn luisteraars terugvindt, zendt al sinds jaar en dag Radio Vrie uit. Het station neigt naar een volks format en probeert zoveel mogelijk eigen programma’s te produceren. Die kunnen gehoord worden op 105.7 MHz via een 100 Watt sterke zender. Financieel is de nood er momenteel hoog. Stemmen gaan op om aan te sluiten bij een netwerk In dezelfde stad kan ook nog worden afgestemd op Radio Contact Westhoek via 106.4 MHz (100 Watt). De licentie is in handen van de VZW Radio Cieper, die vroeger onder dezelfde naam eigen lokale radio maakte voor Ieper.

Vijftien kilometer zuidoostwaarts verder worden dezelfde Contact-programmma’s nog eens uitgezonden voor de regio Menen/Wervik en Wevelgem. Honderd Watt sterk, via de 107.1 MHz. De vergunning ligt in de lade bij de vzw Radio West. Ook zij maakten vroeger echte lokale radio voor Menen. In de wieltjesstad is gelukkig nog steeds Radio Pallieter gehuisvest. Een lokale radio, die na enkele foute avontuurtjes bij diverse ketens, opnieuw streekgebonden radio maakt. Via de VZW Lokale Klankomroep Pallieter, mag 100 Watt worden verstookt op de 88.9 MHz. Volgens het frequentieplan is Radio Pallieter ook de radio voor het nabijgelegen Ledegem. Ontvangst daar en ver daarbuiten is geen probleem, Pallieter kreeg een redelijk vrije frequentie.

Moraal van dit verhaal: in West-Vlaanderen kom je nauwelijks onder Radio Contact uit. Veel toegekende licenties blijven tot op heden ongebruikt. De redenen zijn niet eens zo moeilijk te achterhalen. Niet druk bevolkte provincie die niet echt bulkt van het geld en van de economische activiteit. Kortom, weinig overlevingskansen voor te veel radio’s. Een echte stadsradio vinden we enkel in Brugge en in (mindere) mate in Kortrijk. Een aantal lokale radio’s zijn die naam gelukkig nog wel waard, maar zenden uit in kleinere gebieden als Blankenberge, Ieper, Tielt, Menen en Rumbeke.

  • Bijdragers: Marnix Tack, AS, DD, Marc Descherf, MDB, Bart Verstraete en Franky Baetsleer

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: Het frequentieplan 1 jaar later in Oost-Vlaanderen

Het nieuwe frequentieplan is op 27 mei precies een jaar jong geworden. RadioVisie bekijkt in Lees verder

2005: Het frequentieplan 1 jaar later in Antwerpen

Het nieuwe frequentieplan is op 27 mei precies een jaar jong geworden. RadioVisie bekijkt in Lees verder

2005: Het frequentieplan 1 jaar later in Vlaams-Brabant

Het nieuwe frequentieplan is op 27 mei precies een jaar jong geworden. RadioVisie bekijkt in Lees verder

2005: Het frequentieplan 1 jaar later in Limburg

Het nieuwe frequentieplan is op 27 mei precies een jaar jong geworden. RadioVisie bekijkt in Lees verder

Blad 1520: Radio 2, Radio Media, MNM (foto’s)

• Onverwachte make-over voor Radio 2 • Radio Media kapt ermee • MNM-optrekje in Blankenberge: Lees verder

Blad 1519: Luc & André, De Max!, SONiC Radio

• Afscheid van twee Zuid-West-Vlaamse radiopioniers • NPO Radio 5 trekt streep onder 'De MAX!' Lees verder

Blad 1518: Radio Monza, Bauer, Earth FM

• Wens bezorgde Pierre een mooi afscheid van Radio Monza • UK: Bauer kiest voor Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx