fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2005: De VRT-nieuwsdiensten en het Vlaams Belang

Het college van hoofdredacteurs (radio, TV, online) heeft één jaar na het arrest van het Hof van Beroep in Gent van 21 april 2004 – zoals toen aangekondigd – het standpunt in verband met het Vlaams Blok/Vlaams Belang geactualiseerd. Uitgangspunt daarbij was de nota ‘De VRT en de democratische samenleving’.

De nota steunt op het omroepdecreet, de beheersovereenkomst en resoluties van de Raad van Europa. Daarin wordt uitdrukkelijk gesteld dat de VRT de sociale cohesie en de democratische samenleving moet bevorderen en alle vormen van discriminatie moet weren. Tegelijk verplicht de decretaal opgelegde deontologische code tot journalistieke onpartijdigheid.

Het college van hoofdredacteurs stelt vast dat het Vlaams Blok werd veroordeeld voor discriminatie en racisme door het Hof van Beroep in Gent, later bevestigd door het Hof van Cassatie. Ondanks de naamswijziging naar Vlaams Belang heeft de partij niet ondubbelzinnig en op geloofwaardige wijze afstand gedaan van standpunten waarvoor ze veroordeeld is.

Het college heeft dan ook vastgesteld dat Vlaams Belang niet wezenlijk verschilt van het Vlaams Blok. De partij zelf zegt dat Vlaams Belang de erfgenaam is van het Vlaams Blok en dat aan de essentie van het programma niets is veranderd. Ook de partijleiding bleef ongewijzigd. Recente uitspraken over hoofddoek en moslims bevestigen dat.

Het college van hoofdredacteurs bevestigt bijgevolg het standpunt uit de nota ‘De VRT en de democratische samenleving’. Dat betekent dat Vlaams Belang niet behandeld wordt als andere partijen. De VRT-nieuwsdiensten zijn politiek neutraal en afstandelijk, maar conform zijn decretale opdracht kan de VRT geen instrument zijn voor het verspreiden van standpunten en meningen van bewegingen of partijen die afbreuk doen aan democratie en verdraagzaamheid en openlijk oproepen tot discriminatie. Er moet bijgevolg bijzonder omzichtig worden omgesprongen met het aan het woord laten van vertegenwoordigers van Vlaams Belang.

Dat betekent dat het verantwoord is dat vertegenwoordigers van Vlaams Belang niet in dezelfde mate aan het woord komen als vertegenwoordigers van andere partijen. Voor duidingsprogramma’s (radio en TV) komen er betere afspraken in verband met de aanwezigheid van vertegenwoordigers van Vlaams Belang. Beslissingen om Vlaams Belang uit te nodigen zullen voortaan in overleg met de hoofdredactie worden genomen. Om de schijn van partijdigheid te vermijden zullen VRT-journalisten geen debatten modereren die worden georganiseerd door politieke partijen.

Relevante nieuwsfeiten – ook over Vlaams Belang – blijven de VRT-nieuwsdiensten behandelen volgens dezelfde deontologische code, met inachtneming van nauwkeurigheid, onpartijdigheid en goede trouw.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
(Ver)Meer Mi Amigo verhalen (foto-epiloog)

Triest afscheid Elf zaterdagen na elkaar hebt u de avonturen van Johan Vermeer bij Radio Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – slot (audio)

En toen was het echt voorbij, voor iedereen! In mijn laatste programma had ik verteld Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 10

Eindelijk van boord! Zaterdagmiddag 28 juli trokken we de doordeweekse programmering nog een dagje door. Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 9 (audio)

Wij willen weer weg! Problemen met de zender aan boord van de MS Magdalena, spreekwoordelijk Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 8 (audio)

Geen zender zonder elastiekje Ik schreef het eerder al: de zender verschafte me ook het Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 7 (audio)

Op zaterdag 21 juli was het weer tijd voor de Belgische Nationale Hitparade en tipparade. Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 6 (audio)

'De trukken van de foor' Rond de 18 juli kwam er opnieuw een tender langszij Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 5

Niet enkel de overheid lag dwars, ook de Noordzee deed dit Zoals eerder verteld was Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, pers, vrt
2000: Lieve De Maeyer is weg bij Studio Brussel

Het radiodagboek van 19 april – 111 (audio)

Blad 474: Veronica, Daphné en William (video)

Mathieu De Blauwe ‘léééft!’ bij MENT

Het is vandaag 18 april… 1979 (audio)

2011: Radio Maria is deze ochtend gestart (audio)

Sluiten