Terwijl de VRT gisteren uitvoerig ’75 jaar radio’ vierde op alle netten, raakte in de marge een vreemd bericht bekend. Een 69-jarige gepensioneerde medewerker van de publieke omroep, toen nog BRT, heeft in de jaren zestig en zeventig de zeezender Radio Veronica, en de grootste concurrent van de toenmalige openbare omroep, geholpen om de zender en de antennes op het zendchip te optimaliseren.
Het moet gezegd dat Veronica met een zendvermogen van 10 kiloWatt zowel op 192 als op 538 meter (AM) in Vlaanderen goed te ontvangen was, terwijl collega zeezenders als Radio Noordzee Internationaal, Caroline, Mi Amigo en Atlantis met gelijkaardige of grotere vermogens of een dichtere ankerplaats, niet veel beter te beluisteren waren.
De man in kwestie, Frederic Van Duerm ging een twee à drie keer per jaar naar de Norderney. Dat heeft hij gisteren zelf aan het persagentschap Belga verteld. Wat meteen een uitspraak van ex-Veronica-directeur Bull Verweij in een ander daglicht zette. Toen we hem in 2000 in IJmuiden ontmoetten, vertrouwde hij ons toe dat Radio Veronica op technisch gebied heel wat hulp had gekregen van een man uit Gent.
Frederic Van Duerm zegt altijd gepassioneerd te zijn geweest door propagatie, de voortplanting van radiogolven. De BRT-medewerker nam contact op met Veronica en stond de zeezender vervolgens tot het einde op 31 augustus 1974 bij. Hij was ook het brein van de omschakeling van de 192 naar 538 meter, waardoor Veronica meer grondgolf en overdag een bereik van ongeveer 250 km kreeg. Niemand op de BRT heeft ooit geweten dat Van Duerm Veronica zendtechnisch bijstond.
Opvallend is het dat Frederic Van Duerm zijn technische hulp aan Veronica bekend maakte aan de vooravond van het afsluiten der feestelijkheden van ’75 Jaar radio’. Wat trouwens een enigszins uit z’n verband gerukte feesttitel is. Er is enkel 75 jaar ‘publieke’ radio in dit land, terwijl de algemene Belgische radiogeschiedenis reeds 91 jaar oud is. De allereerste radio-uitzending op Belgische bodem ging al op 28 maart 1914 de lucht in. Feest vieren is dik OK, maar de radiogeschiedenis moet natuurlijk wel correct blijven.

Het nieuws is al een paar jaar gekend, dat het nu juist een ex-BRT medewerker is
die de ontvangst in Vlaanderen van de toenmalige zeezender Veronica beter maakte was zeker een verrassing !
Toen Veronica overschakelde van 192 naar 538, was dat inderdaad een flinke verbetering qua ontvangst, het eerste geluid van de golven van de zee en de krijsende meeuwen ben ik nog steeds niet vergeten……….