fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2005: Bart De Prez geeft Donna nieuw elan

Donna bestaat dertien jaar en dat is allerminst een ongeluksgetal. Bij de opstart in 1992 was Bart De Prez (45) één van de populaire presentatoren. Op 1 mei 2005 keerde hij na omzwervingen doorheen televisieland terug naar zijn oude liefde. Dit keer als nieuw nethoofd. De Prez wil van Donna meer dan ooit het hipste muziekstation maken mét aandacht voor wat er in de wereld gebeurt.

Van een nieuw nethoofd wordt verwacht dat hij zijn stempel drukt op de zender. Waar heeft Bart De Prez de afgelopen vier maanden aan gesleuteld ? 

De Prez: “Wie deze zomer naar Donna luisterde, zal zeker de nieuwe inhoudelijke koers opgevallen zijn. Er is niks overboord gegooid, maar we hebben de zender op sommige vlakken meer bij zijn tijd gebracht. Dat betekent kort op de bal spelen en het snel brengen van nieuws dat bij de interesse van onze luisteraars aansluit. Eén van mijn prioriteiten was sport. De prestaties van de Belgische tennismeisjes in Wimbledon of de Tour de France hebben we op de voet gevold. Een sportredacteur mocht in een programma ‘inbreken’ wanneer er nieuws was. Dat was nieuw voor Donna”. 

“Hetzelfde hebben we gedaan met het grote nieuws. Op het moment van de aanslagen in Londen is onze redactie meteen op zoek gegaan naar mensen die op dat ogenblik in Londen verbleven. Elk uur hadden we zo een ooggetuigenverslag uit Londen. Niet een uitgespitte analyse zoals op Radio 1, maar wel ‘nieuws’. De ingreep daarvan in de structuur van de zender is enorm. We hebben de redactie herschikt en alle medewerkers zijn wat uit hun ‘eigen ding’ moeten stappen.” 

Verwacht de Donna-luisteraar dit van zijn zender? De informatiezoeker heeft toch Radio 1? 

De Prez : “De dag na de aanslagen in Londen heb ik de PPM-cijfers opgevraagd. Tot mijn eigen verbazing zag ik dat Donna – samen met Radio 1 – de enige radiozender was die zijn luisteraantallen zag groeien in de loop van de dag. Dat bewijst dat onze luisteraars onze benadering apprecieerden. Met de vroegere aanpak zouden we zeker het omgekeerde effect gehad hebben. Iedereen is op zo’n dag op zoek naar snel nieuws. Met de keuze om de grote events en het grote nieuws snel en gevat te brengen, scoren we dus. Maar we doen dat niet op een feitelijke manier – dat is de aanpak van Radio 1. Boven alles blijven we dé hitradio”. 

Fun wordt dus ook een beetje ernst, maar de hits blijven? 

De Prez: “Meer dan ooit. We gaan onze hitgevoeligheid nog verhogen. De term ‘hits’ werd bij Donna de laatste tijd te ruim geïnterpreteerd. We wilden elke muzieksmaak aan bod laten komen en zo verruimde het muzikale spectrum. Dat is een normale evolutie. Maar dat leidde ook soms tot wrevel bij de luisteraars. De tijd was aangebroken om onze muziekprogrammatie opnieuw nauwkeurig af te bakenen. Daarvoor hebben we een aantal parameters opgesteld en we hebben een luisteraarspanel waaraan we alles kunnen toetsen. De hits van Donna zijn nu opnieuw échte hits.”

Betekent dit dat Donna de jongeren – die een toch iets bredere muzieksmaak hebben – loslaat? 

De Prez: “Helemaal niet. Die willen we niet kwijt. Zij zijn immers ook de Donna-luisteraars van morgen. Ultratop blijft bijvoorbeeld en ook de avondprogrammatie wordt iets jonger. Daar kan best aandacht besteed worden aan een genre als dance. De muzieklijn van Donna is niet 24 uur dezelfde. Hij past zich aan aan de luisteraar die je op een bepaald moment van de dag bereikt. Daarom hebben we ook de programmatie op een meer doordachte manier aangepast. We hebben nu minder en langere programmablokken”. 

“Dat bevordert de herkenbaarheid van de zender. Donna is immers geen optelsom van programma’s, maar een radiostation met een ‘feel’ die de hele dag dezelfde is. Om een voorbeeld te geven: een wedstrijd van Kim Clijsters op Wimbledon kan over meer dan één programma verspreid liggen. Uiteraard stoppen de nieuwsflitsen niet bij een ander programma. Dat betekent wel dat je medewerkers zich een zekere teamspirit moeten eigen maken. Ook dat voelt de luisteraar.”

Op 29 augustus ging de nieuwe programmatie in de ether. Van welk programma verwacht jij veel ? 

De Prez: “Op weekdagen presenteert Evy Gruyaert van 12:00 tot 13:00 uur een programma waarin ze op zoek gaat naar onze ‘immateriële leefwereld’. Het is een stimulerende ontdekkingstocht aan de hand van de vijf zintuigen. VRT wil meer cultuur en dit is de manier zoals Donna en haar luisteraars die beleven. Hier is er ruimte voor een nieuwe film, een leuk boek, de laatste nieuwe mode, een akoestische set, kooktrends en leuke eetadressen, massagetrends of de nieuwe geursensaties. Kortom, een programma vol prikkels die je zintuigen optimaal verwennen.” 

Vertaalt die gestructureerde aanpak zich ook naar de relatie met de adverteerder en partners ? 

De Prez: “Commercieel hebben we nu een veel duidelijker en doorzichtiger beleid. Nu is de lijn klaar: we gaan voor veel straffere en vooral veel creatievere acties die zich inpassen in een programma of inspelen op de actualiteit. Ik geef een voorbeeld. De redactie vond dat we de opening van het mosselseizoen niet mochten missen. We stuurden Leen Demaré naar Zeeland, maar koppelden er ook een actie aan. De luisteraars konden tweeduizend kilo mosselen winnen. We betrokken er een leverancier bij, een restaurantketen, enzovoort. Dat was een grandioos succes voor alle partners”. 

“We hopen dat we in de toekomst ook dergelijke voorstellen mogen krijgen van onze adverteerders. Hun boodschap zal meer dan ooit opvallen. Inhoudelijk spelen we nu kort op de actualiteit, maar dat verwachten we ook van de adverteerders en hun voorstellen. Wij zijn er alleszins klaar voor.” 

° Bron: Varia 113 – Klantenmagazine van VAR


Spotlight
Broadcast Partners
TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Publieke omroep gaat (weliswaar onbedoeld)... elanden behoeden voor ongelukken Geen idee wie het allemaal netjes
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radio 2, met hernieuwde moed bezig dankzij de opvallende inhaalbeweging op Radio Donna, heeft een
Radiomedewerker Michel De Sutter (foto), bezieler en regisseur van de hoorspelen op Radio 1 en
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De ene Expres is de ander niet en ook deze CEO is uniek en moet
De campagne voor de editie 2008 van Music for Life is eigenlijk al begonnen, maar
Een luisteraar van Studio Brussel heeft het streefgewicht van Bart De Wever in pakjes friet

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
1998: Straks komt er ENERGY uit de radio!

2009: Sabam wurgt nu ook Popcorn City

2006: Qmusic is de favoriete homozender

2008: Een milieuvriendelijke radio-ontvanger

2010: Studio Brussel bij de ‘rugzak’ genomen

2008: Qmusic: Erwin ging, Kürt kwam

Sluiten