fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

2005: Auteursrechten webradio’s: welles, nietes

De voorbije week is er een flinke polemiek ontstaan over de Belgische tarieven die Sabam hanteert in verband met de zogenaamde webradio’s. De kat werd de bel aangeboden toen Radio 80, de groepen rond Enjoy FM en Lazer Hots Hits in een open brief die tarievenpolitiek op de korrel namen. België zou te duur zijn.

Kaf op de molen van het hostingbedrijf CashMoneyBrother (CMB) dat prompt liet weten professionele streamingmogelijkheden aan te bieden in zeven landen waardoor het niet noodzakelijk zou zijn om de Belgische wetgeving te volgen, waardoor alles goedkoper kon. “Klopt niet”, stelde gisteren Louis Vuchelen van B.O.S.S. (Belgian One-Stop-Shop) – Sabam & Multimedia in een gesprek met RadioVisie. “België is goedkoop in vergelijking met de buurlanden, bovendien moét een Belgische webradio zich aan de Belgische wet houden”.

En toen trad de derde fase van dit geschil in. Enerzijds is er de drukke correspondentie tussen CMB en Sabam die we konden inkijken, anderzijds ventileerden enkele niet rechtstreeks betrokken partijen hun mening. Alle opmerkingen in één enkel artikel gieten brengt ons niet veel verder. Er blijven twee kampen bestaan; Sabam dat zegt de Belgische wetgeving te (moeten) volgen. Daar lijnrecht tegenover staan zij die gaten in die wetgeving zien.

Toch nog dit ; CMB stelt dat Sabam inderdaad op een ‘normaal’ gemiddeld tarief zit en hun service is zoals die moet zijn. “Hun politiek is echter niet geheel correct wat betreft internationale streaming”. CMB heeft tal van klanten in bvb Frankrijk. Nog geen enkele Franse webradio werd door hen voor de rechter gehaald. “Frankrijk is duurder, maar dat land is in zijn geheel duurder. Een cola betaal je er gerust 2,00 à 3,00 euro. Maar cola kan je overal drinken zonder smaak en kwaliteitsverlies en toch voor andere tarieven. De klant moet gewoon kunnen kiezen, voor welke redenen dan ook, waar hij auteursrechten wil betalen.” 

Ons lijkt het niet onbelangrijk dat alle betrokken partijen snel rond dezelfde tafel gaan zitten om een en ander uit te klaren. Met een hapje en een drankje erbij kan het zelfs nog leuk worden. En mét een achtergrondmuziekje waarvoor Sabam wordt betaald. Waarna wij deze polemiek voorlopig of definitief afsluiten.


Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
Vlamingen met nieuwshonger worden 's nachts naar het buitenland gestuurdUitzonderingen die de regel bevestigen: we
https://youtu.be/tiamaxYJwu0 Ugo De Clerck, eind jaren ’70 een van de pioniers die in Vlaanderen de
Twee FM-frequenties gereanimeerd in het zuiden van West-VlaanderenWhat's in a name? Zelfs als zeezenders 'radiopiraten'
In het Brugse Stadhuis werd op de vooravond van 11 juli de tweejaarlijkse Jan Heemprijs
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag heeft De Standaard (enkel in de gedrukte versie) een
Moet er nog (meer) non stop radio zijn in Brugge? (U hoeft niet te antwoorden)

6
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Alex De GrootjohanPieter Van BandenBart Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Bart
Gast
Bart

Weet iemand waar ik de tarieven kan vinden voor het maken van een webradio ?

Kan iemand hier een ruw getal op plakken… wat kost dit voor één jaar bijvoorbeeld ?

Alex De Groot
Gast

Wat SABAM betreft zo’n goeie 1.700 euro per jaar en dan is er SIMIM nog niet bijgerekend.

Pieter Van Banden
Lid

Alex,als ik me niet bedrieg is dat bedrag (maar) voor/tot max.250 streamers hé.

Alex De Groot
Gast

Klopt en voor elke aanvullende schijf van 1000 streams komt er 824 euro bij. Neem nu radio PROS geeft een stream van 500 slots. Dit komt dan neer op 2.525,27 euro. Dan hebben ze een andere stream met 100 slots en een webstream. Dus zal dat vermoedelijk tussen de 4 @ 5000 euro zijn aan SABAM alleen al. En dan moet SIMIM er nog bij gerekend worden.

johan
Gast

idd wanneer je onbeperkt gaat, dacht dat je als webradio geen simim moest betalen… en wanneer je geen reklame uitzend en met beperkt aantal streams kan het voor de helft van de prijs, en wanneer je geen 24/24 7/7 uitzend kan het nog iets goedkoper, min. ligt toch rond de 500 euro, zelfs bij 0 of 1 luisteraar… en weet dat er veel webradio’s zijn, zelfs bij de afvallende fm-zenders die geen 10 luisteraars halen….

Alex De Groot
Gast

Als webradio dien je wel simim te betalen. In de beginjaren toen webradio opkwam was dit niet zo. Toen moest je alleen Sabam betalen. Maar die mannen van simim hadden geld geroken en sindsdien moet een webradio ook simim betalen. en dan kan het bedrag al vlug oplopen naar de 10.000 euro. Of je doet het zoals Accent FM en sommige andere webradio’s het doen. Een stream nemen bij SonixCast zodat je bij hun netwerk bent aangesloten en op papier de radio op hun naam staat. Dan betalen zij de rechten voor jou aan SOCAN en heb je met sabam en simim niets te maken aangezien je dan een Canadese radio bent.

Meer in Dag op dag
2004: Serge’s programmamakers van… gisteren

2010: Rino Ver Eecke nethoofd MNM (audio)

2008: Dirk Wauters over ambities VRT

2002: Bert De Graeve is trots op zijn zenders

2002: Jurgen Verstrepen op 4FM (video)

2003: Carl Decaluwé (CD&V) wil geen vogelpik

Sluiten