Vorige week, bij het terugrijden uit Charleroi, ik moest het vliegtuig nemen naar Milaan, maar door de staking van de Italiaanse verkeersleiders werd de vlucht geannuleerd, én luisterend naar Radio 1 (Jongens en Wetenschap) knalde omstreeks 09:15 uur plots ‘verkeersinformatie’ door de luidsprekers. Vandaag de dag wordt die centraal aangeleverd door Radio Donna. Tenminste als de Traffic Announcement (TA) van de radio aanstaat, kun je er niet ‘naast’ luisteren.
Je verwacht na die opdringerige jingle dan uiteraard ‘verkeersinformatie’, maar wat zegt dat het meisje achter de microfoon? “Voor elk een goeiemorgen, allemaal.” En niks anders! Op zich is iemand een goeiemorgen wensen wel lief, maar daarvoor dient die TA toch niet, dacht ik. Bijkomend feit dat ik twee minuten later ter hoogte van Eigenbrakel in de file zat ten gevolge van een ongeval (dat toch al een tijdje gebeurd was) en men hiervan niks meldde. Nu ja, het is misschien maar een klein feit, maar in de file moet men zich ergens mee bezig houden. RadioVisie bellen bijvoorbeeld.
Een dag later was het dan toch zover. Met het vliegtuig in zeventig minuten naar één van de mooiste Italiaanse steden. Van daaruit trok ik naar de Haute-Savoie in Frankrijk. Driehonderd kilometer met een huurauto én een degelijke radio-installatie. Tijd zat om eens op, het gemak naar de vele radiostations te ‘zappen’ in Berlusconiland en in ‘la douce France’.
Persoonlijk heb ik niet zoveel kaas gegeten van de Italiaanse taal maar wat wel opvalt is het grote aantal zenders dat je er probleemloos kan ontvangen. Bijna 90% van deze stations, zowel de ‘staatsomroepen’ als de ‘onafhankelijken’, maken er ofwel een praatshow of een reclameshow van. Veel gebabbel met pubblicità. Er is zelfs een Radio Donna te horen. Het niveau grenst evenwel aan het rampzalige. Je zou zowaar de vele non stop radio’s in Vlaanderen beginnen te appreciëren!
Een ander nadeel, zowel in Italië als in Frankrijk, is dat je moet betalen voor het gebruik van de autosnelwegen. Om de ’twintig’ kilometer een tolpoort waarin je telkens vele euro’s moet storten. Ook dàt kennen we niet in Belgenland. En maar goed ook. Bij het gebruik van die wegen krijg je op grote borden wel regelmatig reclame de raad om af te stemmen op een radiostation dat accuraat alle files en problemen op de snelwegen vermeldt.
Leuke muziek, geen storende jingles bij verkeersinformatie, tips bij het rijden of gebruik van het openbaar vervoer, een quiz over het verkeersreglement… Het enige probleem is dat je deze zenders alleen kan ontvangen langs deze snelwegen.
Terugreizend naar Vlaanderen op zondagavond, met dezelfde Ierse vliegtuigmaatschappij, valt je van alles op in België. Niet alleen de striemende regenbuien en dito windstoten maar zeker het gebrek aan een ‘snelwegenradio’. Je kan de verkeersinformatie die de luisteraar/automobilist krijgt voorgeschoteld toch bezwaarlijk ‘volledig’ noemen! En dus dringt de vraag zich op: ‘Waarom bestaat zoiets niet bij ons?’.
We hebben zowat het dichtste wegennet ter wereld, er gebeurt altijd wel wat, op elke minuut van de dag. Zouden we niet geholpen zijn bij zo’n snelwegzender? Niet alleen met verkeersinformatie maar ook met tips bij het rijden, een leuke quiz, een geschenkje voor de sympathiekste chauffeur/chauffeuse? Misschien een ideetje voor de volgende uitreikingsronde van de zendervergunningen? (Kyoko Otamo)